ΑΞΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ

Η πρόταση του κ. Νίμιτς αξιολογείται. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι απέχουμε από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η προσπάθεια συνεχίζεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γ. Κουμουτσάκος, απαντώντας στη νέα πρόταση του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ . Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ο κ. Νίμιτς πρότεινε την ονομασία: «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» (σ.σ. παλαιότερη πρόταση του 1997), ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές, οι αμερικανικές πιέσεις εντείνονται ώστε η διαφορά για το όνομα της γειτονικής χώρας να έχει επιλυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2-4 Απριλίου). Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόταση Νίμιτς περιλαμβάνει και θέματα εφαρμογής μια συνολικής συμφωνίας. Παράλληλα, ο ίδιος ο Αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε πως υπάρχουν κέντρα που επείγονται για λύση (σ.σ. ΗΠΑ). Στα Σκόπια η νέα πρόταση έγινε δεκτή με σχετική αισιοδοξία. Το κυβερνητικό τηλεοπτικό κανάλι μετέδωσε την πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», ενώ το προσκείμενο στους Αμερικανούς τηλεοπτικό δίκτυο «Α1» ανέφερε ότι η πρόταση είναι «Βόρεια Μακεδονία». Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, σχετικά με το νέο κύκλο συνομιλιών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, έχει ως εξής: «Ο κ. Νίμιτς στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κατέθεσε σήμερα μια ακόμη πρόταση. Η πρόταση αξιολογείται. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι απέχουμε από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η προσπάθεια συνεχίζεται».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το καλύτερο είναι να μην τους αναγνωρίζουμε καν ως κρατική οντότητα: βέτο παντού, κι ας τους λέει όλος ο κόσμος όπως θέλει. Έτσι κι αλλιώς, αν η Ελλάδα δεν τους λέει "Μακεδονία" ποτέ δεν θα 'χουν τη χαρά να αισθάνονται πραγματικοί "Μακεδόνες", καθώς το όνομα το διεκδικούν από την Ελλάδα και όχι απ' το Σουρινάμ ή τη Σουαζιλάνδη.

Fremendog

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...