500 κιλά κοκαΐνη στο λιμάνι του Πειραιά

Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στη zougla.gr κινητοποίησε το δημοσιογραφικό μηχανισμό.

Ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» αποτέλεσε την άκρη του νήματος:

«500 κιλά κοκαΐνης εντοπίστηκαν σε αμπάρι πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά». Η επιχείρηση «BELLADONΝA 1» άρχισε να αποκαλύπτεται. Οι ελληνικές διωκτικές αρχές, με την εποπτεία της ΥΠΕΔΑ, της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών και τη συνεργασία των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΥΠ είχαν τεθεί εδώ και ημέρες σε πλήρη επιφυλακή. Η πληροφορία από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και συγκεκριμένα της περιβόητης DEA (Drug Enforcement Agency), της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας που πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο στη δίωξη ναρκωτικών, ήταν επίσημη :

«Σε έξι λιμάνια της Μεσογείου και ένα στη Μαύρη θάλασσα πρόκειται να καταπλεύσουν πλοία, τα οποία μεταφέρουν Κολομβιανή κοκαΐνη. Η υπόθεση είναι μεγίστης σημασίας, δεδομένου ότι αποτελεί την πρώτη μεγάλη επιχείρηση κατά την οποία δοκιμάζεται στην πράξη η συνεργασία των νέων βαρόνων των Κολομβιανών καρτέλ με την Βουλγαρική μαφία, έναντι της Αλβανικής, η οποία είχε αναλάβει τα τελευταία χρόνια τη μεταφορά και διακίνηση κοκαΐνης στην Ευρώπη».

Η επιχείρηση βαπτίστηκε «BELLADONΝA 1».

Πριν από περίπου 40 ημέρες Αμερικανοί πράκτορες στην Κολομβία ενημέρωσαν πως άρχισε η φόρτωση. Τα φορτία ξεκίνησαν με προορισμό την Ευρώπη. Εν πλω, έγιναν απανωτές «τράμπες», η μεταφορά του φορτίου δηλαδή σε διαφορετικά πλωτά μέσα για να χαθούν τα ίχνη της κοκαΐνης. Η βουλγαρική μαφία ανέλαβε την ευθύνη της μεταφοράς μετά την διάβαση του Γιβραλτάρ. Αυτή ήταν η συμφωνία.

Οι δορυφόροι της DEA πήραν «φωτιά». Η παρακολούθηση γινόταν με κάμερες υψηλής ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο, σε 24ωρη βάση. Ανάλογα με τα χωρικά ύδατα που διέσχιζαν τα πλωτά μέσα, οι διωκτικές αρχές διαδοχικά, αρχικά της Πορτογαλίας, στη συνέχεια της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και του Ισραήλ αναλάμβαναν τη διακριτική παρακολούθηση.

Κυριακή 09 Αυγούστου 2009. Το πλοίο με προορισμό τον Πειραιά πιάνει λιμάνι και ρίχνει άγκυρα αρόδου. Η πληροφορία διαρρέει -όχι από κυβερνητική πηγή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η zougla.gr- στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και δημοσιεύεται τη Δευτέρα, χωρίς η επιχείρηση να έχει ολοκληρωθεί και ενώ οι διωκτικές αρχές παρακολουθούν το πλοίο!

Μεσημέρι Τρίτης 11 Αυγούστου. Η zougla.gr κινητοποιείται μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα. Κανείς, ούτε η Αστυνομία, ούτε το Υπουργείο Ναυτιλίας, ούτε η ΥΠΕΔΑ δεν διαψεύδει ή επιβεβαιώνει την είδηση.

Η zougla.gr επικοινωνεί απευθείας με την αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) και ο πράκτορας της υπηρεσίας αρνείται να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε, αφήνοντας όμως ανοικτό το ζήτημα, αφού αναφέρεται σε «τρέχουσα έρευνα».

Μιλάμε και με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της πανίσχυρης μυστικής υπηρεσίας, κ. David Ausiello, ο οποίος με ανάλογη στάση αρνείται να διαψεύσει, όσο και να επιβεβαιώσει οτιδήποτε, αφήνει όμως το ζήτημα ανοιχτό, παραπέμποντας και προτρέποντας να επικοινωνήσουμε με την αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Γνωρίζοντας εκ πείρας πως όταν η αμερικανική πλευρά θέλει να διαψεύσει κάτι, το κάνει με τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείες, η zougla.gr έχει την έμμεση επιβεβαίωση για την βασιμότητα των πληροφοριών.

Μεσημέρι Τρίτης: Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος επικοινωνεί με τον αρχισυντάκτη του portal και επιβεβαιώνει την ακρίβεια των πληροφοριών, ζητώντας να μην δημοσιοποιηθούν εφόσον η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη. Η zougla.gr σεβάστηκε την παράκληση, από τη στιγμή που η υπόθεση αφορούσε διεθνή εγκληματικότητα και το κύρος της χώρας και δεν δημοσιοποίησε περεταίρω πληροφορίες μέχρι τη στιγμή που βεβαιώθηκε πως σχετικές πληροφορίες είχαν ήδη καταλήξει και σε άλλα μέσα, έστω κι αν αφορούσαν επιμέρους στοιχεία του θρίλερ.

Απόγευμα Τρίτης: Η Αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, ερωτηθείσα σχετικά, επιβεβαίωσε επισήμως στη zougla.gr πως «οι αμερικανικές αρχές συνεργάστηκαν με τις Ελληνικές σε αυτήν την υπόθεση».

Η πρώτη φάση της επιχείρησης «BELLADONΝA 1» έχει ολοκληρωθεί.

Κοκαΐνη: Από την αλβανική στην βουλγαρική μαφία.

Η επιχείρηση «BELLADONΝA 1» αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις δίωξης ναρκωτικών διεθνώς τα τελευταία χρόνια. Αφορά ποσότητα κοκαΐνης μεγαλύτερη των έξι τόνων, συνολικά, την οποία ανέλαβε για πρώτη φορά να μεταφέρει και να διακινήσει το δίκτυο της βουλγαρικής μαφίας, έναντι της αλβανικής, η οποία είχε αναλάβει τη «δουλειά» τα τελευταία χρόνια. Η συνολική ποσότητα ήταν να μοιραστεί σε εφτά λιμάνια. Οι σαρωτικές επιτυχίες της DEA εναντίον των κολομβιανών καρτέλ οδήγησαν σε ανακατατάξεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στις διεθνείς συνεργασίες. Οι απανωτές αποτυχίες της αλβανικής μαφίας να εισαγάγουν μεγάλες ποσότητες στην Ευρώπη και ο εντοπισμός των φορτίων (όπως στην επιχείρηση ODESA), οδήγησε τους Κολομβιανούς να αναζητήσουν νέους συμμάχους. Οι Βούλγαροι είχαν ιδιαίτερα αποτελεσματικό δίκτυο και η πρόσφατη είσοδος της χώρας στην Ε.Ε. καταρχήν διευκόλυνε τα σχέδια των Κολομβιανών, οι οποίοι ήρθαν σε απευθείας επαφή με τους αρχηγούς των εγκληματικών οργανώσεων της γειτονικής χώρας. Οι Βούλγαροι μαφιόζοι είχαν ήδη πάρει από τους Αλβανούς την πρωτοκαθεδρία στο παράνομο εμπόριο λευκής σαρκός όσο και στο παράνομο εμπόριο όπλων αλλά και στη διακίνηση ηρωίνης. Η κοκαΐνη ήταν η επόμενη «μεγάλη δουλειά» και η επιτυχία της επιχείρησης «BELLADONΝA 1» ίσως και να αποτελέσει το ναυάγιο αυτής της εγκληματικής συνεργασίας εν τη γεννέσει της. ZOUGLA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...