Hi-tech καταδίωξη για τον Osama Bin Laden

Ανεξάρτητα από την επιβεβαίωση ή διάψευση του θανάτου του Baitullah Mehsud, ηγέτη των Ταλιμπάν στο Πακιστάν από επίθεση με ρουκέτα, η οποία εκτοξεύθηκε από κατευθυνόμενο αεροσκάφος τύπου Predator της πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η σημασία της είδησης είναι μεγάλη. Συνδυαζόμενη με τον επιβεβαιωμένο θάνατο από πυρά ανδρών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ινδονησίας του Noordin Mohammed Top, του κορυφαίου ισλαμιστή και ουσιαστικού επικεφαλής της Αl Qaeda στην Νοτιοανατολική Ασία με μια από τις πλέον αιματοβαμμένες ατζέντες της τελευταίας δεκαετίας στο ενεργητικό του, οι εξελίξεις οδηγούν σε ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις για το μέλλον του αποκαλούμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και την σχετική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ, Βarack Obama.

Ο απόλυτος στόχος ήταν και παραμένει ο Osama Bin Laden. Είτε για λόγους ουσίας, είτε για ψυχολογικούς και συμβολικούς λόγους ο ηγέτης της Al Qaeda, ασθενής και ανίσχυρος –σύμφωνα με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες- ώστε να διοικήσει αποτελεσματικά το αποδυναμωμένο δίκτυο της οργάνωσής του μετά τα αλλεπάλληλα κτυπήματα που έχει δεχθεί σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ο θάνατος του Osama ήταν και παραμένει ο διακαής πόθος κάθε Αμερικανού.

Η προεδρία Bush στα λόγια πολλές φορές πλησίασε τον στόχο. Η προεδρία Obama έχει άλλη οπτική.

Όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστικότητα σήμερα η zougla.gr η αναζήτηση γίνεται με κάθε μέσο και αντίθετα από το παρελθόν οι διώκτες του ηγέτη της ισλαμικής φονταμενταλιστικής οργάνωσης στηρίζονται όλο και περισσότερο στην υποστήριξη της επιστήμης και της τεχνολογίας για την τεκμηρίωση όσων στο παρελθόν ήταν, κατά πολύ περισσότερο, έργο των πρακτόρων.

Έτσι προέκυψε η συνεργασία επιστημόνων, οι οποίοι αξιοποιώντας όλες τις πληροφορίες για τις μετακινήσεις του Bin Laden από την τελευταία γνωστή τοποθεσία, στην οποία είχε εντοπιστεί με βεβαιότητα –τα βουνά της Tora-Bora στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν- κατά την διάρκεια των αμερικανικών βομβαρδισμών και συνδυάζοντας γεωγραφικά και μαθηματικά δεδομένα επεδίωξαν να εντοπίσουν το σημερινό καταφύγιο του αρχηγού της Al Qaeda.

Πόσο αποτελεσματική μπορεί να υπήρξε αυτή η προσπάθεια; Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται σήμερα στο zougla.gr είναι εντυπωσιακές:

Ξεκινώντας από μια ιδιαίτερα εκτεταμένη περιοχή των συνόρων και με επίκεντρο την οροσειρά Tora-Bora, οι επιστήμονες Thomas W. Gillespie και John A. Agnew, καθηγητές γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Los Angeles (UCLA) αξιοποίησαν και την παραμικρή πληροφορία των μυστικών υπηρεσιών για τις μετακινήσεις του Λάντεν.

Με χρήση αλγόριθμων και συνδυασμένη φωτογράφηση της ευρύτερης περιοχής από στρατιωτικούς δορυφόρους περιόρισαν την περιοχή ενδιαφέροντος στην επαρχία Kurram του Πακιστάν δίνοντας πιθανότητα που ξεπερνά το 99%!

Ολοκληρώνοντας την έρευνά τους, κατάφεραν να προσδιορίσουν με τη βοήθεια δορυφόρων, τρεις συγκεκριμένες κατοικίες στην περιοχή Κurram του Πακιστάν και να τις υποδείξουν ως τα πιθανότερα σημερινά καταφύγια του Osama Bin Laden!

Στην έρευνά τους οι επιστήμονες, με τη βοήθεια ομάδας ειδικών και αφού συγκέντρωσαν όλες τις αναφορές από την περιοχή (human intelligence) προσδιόρισαν δύο ομάδες από προσωπομετρικά και γεωφυσικά κριτήρια για τον Osama Bin Laden, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον αριθμό: Στα ανθρωπομετρικά κριτήρια έλαβαν υπόψη τους το ύψος του καταζητούμενου, αντιστοιχώντας το με το ύψος του πιθανού κτίσματος, την ανάγκη του για σύνδεση με μηχάνημα καθαρισμού του αίματος, αντιστοιχώντας το με την ανάγκη ηλεκτρικής παροχής, την ανάγκη φυσικής προστασίας, αντιστοιχώντας την με την ύπαρξη τείχους ύψους τουλάχιστον τριών μέτρων. Ακόμη την ύπαρξη μικρού αριθμού προσωπικής φρουράς αντιστοιχώντας την με την ανάγκη ύπαρξης τριών τουλάχιστον δωματίων, καθώς και την προστασία από αεροπορικό εντοπισμό που σημαίνει φυσική κάλυψη από δένδρα.

Τροφοδότησαν υπολογιστές με αλγόριθμους που αναπτύχθηκαν επί τούτου, καθώς και με τρισδιάστατες απεικονίσεις της περιοχής (Landsat ETM+ and Shuttle Radar Topography Mission imagery) και κατέληξαν στις τρείς κατοικίες που παρουσιάζει η zougla.gr, με ποσοστό βεβαιότητας 98%.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama δεν βιάζεται, ούτε υποτιμά τον πλέον επικίνδυνο αντίπαλο που γνώρισαν οι ΗΠΑ στη σύγχρονη ιστορία τους. Γνωρίζει πως η Αl Qaeda, έστω και βαριά λαβωμένη, παραμένει άκρως επικίνδυνη και δολοφονική. Οι πρόσφατες επιτυχίες έχουν οδηγήσει αυτή την περίοδο σε «διακριτικό συναγερμό» τις δυνάμεις ασφαλείας τόσο εντός ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Η εκτίμηση των αναλυτών είναι πως η Al Qaeda θα επιδιώξει –σύμφωνα με ορισμένους επιδιώκει ήδη- να προκαλέσει ένα εντυπωσιακό χτύπημα ώστε να αφυπνίσει εκ νέου τον φανατισμό των υποστηρικτών της τόσο στον αραβικό κόσμο όσο και σε κάθε άλλη γωνιά του πλανήτη. Και έχει αποδείξει πως και θέλει και μπορεί να το καταφέρει ακόμη και με ελάχιστα μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...