Τραγικός απολογισμός από το σεισμό και το τσουνάμι στα νησιά Σαμόα

WWW.STIFORA.GR

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από το τσουνάμι, το οποίο προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό των 8,3 Ρίχτερ στο Νότιο Ειρηνικό. Τουλάχιστον 65 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις νήσους Σαμόα, περισσότεροι από 20 στις αμερικανικές Σαμόα και τουλάχιστον έξι στα νησιά Τόνγκα. Περισσότεροι από 145 είναι οι τραυματίες, ενώ οι τοπικές Αρχές αναφέρουν ότι ολόκληρα χωριά έχουν καταστραφεί.

Ο ισχυρότατος σεισμός χτύπησε στις 20:48 ώρα Ελλάδος και προκάλεσε παλιρροϊακά κύματα που έφτασαν έως και τα 4,5 μέτρα. Tο επίκεντρό του εντοπίστηκε 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Απία, πρωτεύουσας της Σαμόα. Οι νήσοι Σαμόα χωρίζονται σε δύο ξεχωριστές περιοχές -το κράτος των Σαμόα και τις αμερικανικές Σαμόα, με πληθυσμό περίπου 250.000 κατοίκων.

Αμέσως εκδόθηκαν προειδοποιήσεις για τσουνάμι για τη Σαμόα και την Αμερικανική Σαμόα. Λίγο αργότερα, τα πρώτα τσουνάμι έπληξαν τις ακτές της πρωτεύουσας της Αμερικανικής Σαμόα Πάγκο Πάγκο, καθώς και τις νότιες ακτές του νησιού.

Χιλιάδες είναι οι άστεγοι, σύμφωνα μα τον εκπρόσωπο της Σαμόα στο αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ αναμένεται να χρειαστεί έως και μία εβδομάδα για να γίνει γνωστή η πλήρης έκταση της καταστροφής. Οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων συνεχίζονται, ωστόσο ολόκληρες περιοχές έχουν καλυφθεί από άμμο, με αποτέλεσμα να απαιτούνται ειδικά μηχανήματα για τον εντοπισμό των σορών. Αξιωματούχοι της τοπικής μετεωρολογικής υπηρεσίας ανέφεραν ότι πολλά από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από δεύτερο κύμα, όταν πήγαν να μαζέψουν ψάρια που είχε φέρει το πρώτο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama κήρυξε τις αμερικανικές Σαμόα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσε οδηγίες να σταλεί ομοσπονδιακή βοήθεια με ένα στρατιωτικό C-130 το οποίο θα είναι έτοιμο να αναχωρήσει από τη Χονολουλού με προορισμό τα μικρά αυτά νησιά του νότιου Ειρηνικού.

Συντετριμμένος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Σαμόα Τουιλαέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγαόι. «Τόσα πολλά χάθηκαν. Τόσοι άνθρωποι χάθηκαν», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα τσουνάμι έπληξαν τις ακτές λίγα λεπτά μετά το σεισμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για να διαφύγουν οι κάτοικοι.

Προειδοποίηση για τσουνάμι για όλη την ακτογραμμή της Ιαπωνίας στον Ειρηνικό, μετά τον σεισμό που έπληξε τις νήσους Σαμόα, εκδόθηκε σήμερα από την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η Υπηρεσία προειδοποίησε ότι το επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας υπάρχει κίνδυνος να ανέβει περίπου 50 εκατοστά σε όλες τις ανατολικές ακτές της χώρας, από τη νήσο Χοκάιντο έως το αρχιπέλαγος της Οκινάουα, περνώντας από την μεγάλη νήσο Χονσού, όπου βρίσκονται οι πόλεις Τόκιο, Ναγκόγια και Οζάκα.

Περισσότεροι από 100 διασώστες του Ερυθρού Σταυρού έχουν σπεύσει στην περιοχή και είναι χαρακτηριστικό πως αυτό που έκαναν πρώτα απ'όλα είναι να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερες καρύδες για να αντιμετωπίσουν τις πρώτες ανάγκες για τρόφιμα και νερό. Η πιο τουριστική περιοχή των Σαμόα καταστράφηκε από το τσουνάμι που έπληξε αυτή τη νησιωτική χώρα του Νότιου Ειρηνικού μετά από ισχυρό σεισμό, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας.

Στο μεταξύ, το Κέντρο Προειδοποιήσεων για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, που εδρεύει στη Χαβάη, ακύρωσε τον συναγερμό που είχε εκδώσει νωρίτερα για τη Χαβάη, μετά τον σεισμό. "Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, το τσουνάμι δεν πρόκειται να πλήξει την πολιτεία της Χαβάης", αναφέρει η ανακοίνωση του Κέντρου. Σε άρση συναγερμού προχώρησε και η Αυστραλία.

Ωστόσο, καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο Stuart Weinstein, εκπρόσωπος του PTWC, αφού με δηλώσεις του στο BBC είπε ότι το συγκεκριμένο τσουνάμι ήταν πολύ μικρότερο από εκείνο που είχε σαρώσει την Ινδονησία το 2004, και πως είχε μόλις το 3% της ενέργειας που είχε απελευθερώσει εκείνο το τσουνάμι του Ινδικού Ωκεανού, που προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...