ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΙΞ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ




Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το απόγευμα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα διαρκέσουν έως τις 5 Νοεμβρίου. Ο Αστερίξ, το δημιούργημα των Ουντερζό και Κοσσινί, σβήνει τα 50 κεράκια του στις 29 Οκτωβρίου και γιορτάζει τα γενέθλιά του με μια σειρά εκδηλώσεων στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν το απόγευμα, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, θα διαρκέσουν έως τις 5 Νοεμβρίου. Στο μπιστρό του Ινστιτούτου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μια εικαστική διαδρομή του πολυαγαπημένου ήρωα στην Ελλάδα... εξώφυλλα, βινιέτες και ήρωες που συμπρωταγωνίστησαν με τον μικρόσωμο Γαλάτη, βιβλία με τον ήρωά και τη σχέση του με τη χώρα μας, αλλά και άλλες εκπλήξεις. Επιπλέον, ο Ουντερζό ετοίμασε για τα 50 χρόνια από τη γέννηση του Αστερίξ και της παρέας του, του Οβελίξ του Πανοραμίξ και των άλλων κατοίκων του γαλατικού χωριού, ένα εορταστικό τεύχος - λεύκωμα. Στη σημερινή εκδήλωση έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον Αστερίξ ως παγκόσμιο φαινόμενο, για τη σχέση του με την Ελλάδα και την επιρροή του στο ελληνικό κόμικς, με κεντρικό ομιλητή έναν άλλο μεγάλο του γαλλικού κόμικς, τον Ασντέ, σχεδιαστή, ενός άλλου δημοφιλούς κόμικς, του «Λούκι Λουκ». Ο Ασντέ διαδέχθηκε τον Μορίς, τον πατέρα του «μοναχικού κάου μπόι», μετά τον θάνατο του το 2001.


Στην ίδια συζήτηση έλαβαν μέρος ο καθηγητής αναπληρωτής Επικοινωνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Σκαρπέλος, ο σκιτσογράφος Στάθης (Σταυρόπουλος) και ο δημοσιογράφος Αρης Μαλανδράκης.
Ο Ασντέ θα περιμένει το κοινό σε δύο ακόμη ραντεβού: Το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, στη βιβλιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31) και μισή ώρα αργότερα στο βιβλιοπωλείο «Παπασωτηρίου» (Πανεπιστημίου 37 και Κοραή).
Ο Αστερίξ «γεννήθηκε» στις 29 Οκτωβρίου 1959, και η πρώτη μικρή ιστορία του δημοσιεύτηκε (στα γαλλικά) στο γαλλικό περιοδικό «Pilote». Το πρώτο άλμπουμ με τίτλο «Αστερίξ ο Γαλάτης» κυκλοφόρησε το 1961 και έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει άλλα 34 άλμπουμ.


fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...