ΣΤΙΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΝΔ

Συμφωνία για εκλογή από τη βάση
Ο κύβος ερρίφθη. Στις 29 Νοεμβρίου ή στις 6 Δεκεμβρίου θα γίνει η εκλογή από τη βάση του νέου προέδρου της Ν.Δ. Δεν θα είναι ακριβώς όπως με την εκλογή του Γ. Παπανδρέου διότι θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο τα μέλη και όχι οι φίλοι.
Για 3 ή 4 εβδομάδες φαίνεται ότι παρατείνεται η παραμονή του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ.  
Για 3 ή 4 εβδομάδες φαίνεται ότι παρατείνεται η παραμονή του Κ. Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ. Ο δρόμος άνοιξε μετά την απόφαση του Κ. Καραμανλή να παραμείνει μέχρι τότε στην ηγεσία του κόμματος, παρά το αρχικό τελεσίγραφό του ότι στις 8 Νοεμβρίου φεύγει. Εφόσον δεν εκλεγεί πρόεδρος με την πρώτη (χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία), η ψηφοφορία θε επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή με τους δύο πρώτους σε ψήφους.
Ανοιχτά θέματα
Παραμένουν ανοιχτά σοβαρά διαδικαστικά θέματα, όπως μέχρι πότε πρέπει να είναι ανοιχτοί οι κατάλογοι εγγραφής νέων μελών, πόσες κάλπες και πού θα στηθούν, πώς θα εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της ψηφοφορίας προκειμένου να αποφευχθούν διπλοεγγραφές κ.λπ. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δ. Αβραμόπουλος συμπίπτουν στην άποψη ότι τα νέα μέλη μπορούν να εγγράφονται μέχρι και μία εβδομάδα πριν από την ψηφοφορία, ενώ ο Αντ. Σαμαράς πρότεινε να μπορεί να ψηφίζει και αυτός που κάνει δήλωση ότι γίνεται μέλος της Ν.Δ. και πληρώνει ένα συμβολικό ποσό συνδρομής ακόμη και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Ομως καμία από τις ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής που έχουν προσέλθει στη Ρηγίλλης και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να διοργανώσουν την ψηφοφορία δεν αναλαμβάνει ένα τέτοιο ρίσκο. Η διαφωνία αυτή, πάντως, εκτιμάται ότι δεν θα οδηγήσει σε ναυάγιο και οι δελφίνοι θα βρουν μια κοινή συνισταμένη.
Ταυτόχρονα, θα ανοίξουν και οι κλειστές στην πλειονότητά τους τοπικές οργανώσεις του κόμματος σε όλη την Ελλάδα ώστε να ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα των παλαιών μελών, κάποια από τα οποία ενδεχομένως έχουν πάει στον ΛΑΟΣ κ.λπ.
Μετά την εκλογή τού ή της διαδόχου του είναι όλα ανοιχτά και για τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή. Το σενάριο της παραίτησής του και από τη θέση του βουλευτή πυροδότησε η φράση που είπε στον πρώην ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Γιώργο Ανατολάκη, που εξελέγη βουλευτής με τον ΛΑΟΣ. «Μέχρι τα 45 μού έδινε χαρά η ομάδα μου», του είπε για τον Παναθηναϊκό. «Επειτα μου έδωσε χαρές η πολιτική. Τώρα που μου δίνει πίκρες ξαναγυρνώ στην ομάδα μου».
Ο Κώστας Καραμανλής θα εκπροσωπήσει τη Ν.Δ. στις προγραμματικές δηλώσεις και θα απαντήσει στον Γιώργο Παπανδρέου. Αρχηγικές εμφανίσεις αναμένεται να κάνουν οι τρεις δελφίνοι, που ήδη ετοιμάζουν τις ομιλίες τους.
Η νέα Κοιν. Ομάδα
Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. των 91 βουλευτών θα συνεδριάσει μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, τη Δευτέρα το πρωί. Θα μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής και θα εγγυηθεί την ενότητα και τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου. Θα εκλέξει τον νέο γενικό γραμματέα της Κ.Ο. και τους πέντε αναπληρωτές του. Η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν αποκλείουν την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε μία θέση που έχει τη δική της πολιτική βαρύτητα και επιρροή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για τη θέση συνεχίζει να ενδιαφέρεται και ο Γιάννης Τραγάκης, που ήταν γενικός γραμματέας στην προηγούμενη Κ.Ο.
Χθες το βράδυ 29 ΟΝΝΕΔίτες έστειλαν ανοιχτή επιστολή στα ΜΜΕ, με την οποία ζητούν από τον Αντώνη Σαμαρά να «αναλάβει το χρέος του» και να καταθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της Ν.Δ. Τον καλούν να αγωνιστεί για μια «μεγάλη, ενωμένη κεντροδεξιά παράταξη, χωρίς τους ιδεολογικούς αυτισμούς που της επέβαλαν εκείνοι που την πολέμησαν λυσσαλέα και με όλα τα μέσα, ηθικά και ανήθικα, ακόμη και εκ των έσω».
Σήμερα ο Σαμαράς
Ο Αντώνης Σαμαράς θα καταθέσει την υποψηφιότητά του μέχρι τις 8 σήμερα το βράδυ, οπότε λήγει η προθεσμία που όρισε η οργανωτική επιτροπή. Επιστολή στον Δ. Σιούφα έστειλε και ο Π. Ψωμιάδης, ανακοινώνοντας επίσημα την υποψηφιότητά του. Αύριο το πρωί ο Δ. Σιούφας θα συναντηθεί με τον Κ. Καραμανλή για να του ζητήσει και επισήμως να παραμείνει στην προεδρία της Ν.Δ. και να εγγυηθεί τις διαδικασίες.
Εννέα βουλευτές της Ν.Δ. (Βρούτσης, Γιαννάκης, Δερμεντζόπουλος, Καράογλου, Κασαπίδης, Κόλλιας, Παναγιωτόπουλος, Τσιάρας και Χαλκίδης, (οι οποίοι δεν ανήκουν σε στρατό συγκεκριμένου δελφίνου) με ανοιχτή επιστολή τους ζητούν από τον νέο πρόεδρο που θα εκλεγεί «να αλλάξει πολλά στο κόμμα». «Δεν έχουμε κανένα περιθώριο για την πολυτέλεια της στασιμότητας και των ισορροπιών», τονίζουν.
Δήλωση υποστήριξης στην Ντόρα Μπακογιάννη έκανε χθες ο πρώην βουλευτής Εβρου Στ. Κελέτσης.
WWW.ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...