ΝΔ: Προς ανοιχτή ρήξη οδεύουν οι διάδοχοι





 
 



Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των δελφίνων στη Νέα Δημοκρατία, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις. Ο πρόεδρος της Ο.Ε. κ.Σιούφας κάλεσε σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων τους τέσσερις υποψήφιους, ενώ η κ. Μπακογιάννη αρνήθηκε να επιστρέψει στη Ρηγίλλης και επέλεξε αντ’ αυτού, την ίδια ώρα, να ανακοινώσει επισήμως την υποψηφιότητά της.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Οι χθεσινές εξελίξεις καθιστούν πιθανή την αναβολή εκλογής προέδρου για μερικές εβδομάδες. Σε αυτή την περίπτωση, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μεν κανονικά, στις 7 Νοεμβρίου, ο νέος ηγέτης του κόμματος όμως θα εκλεγεί αργότερα. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος είναι καθηλωμένος από ίωση αυτές τις μέρες, δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν επιθυμεί να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος για τον επιπλέον χρόνο που μπορεί να χρειάστει, ή αν σκοπεύει να εγκαταλείψει οπωσδήποτε το αξίωμά του στις 7 Νοεμβρίου. Αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να παραμείνει επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας μετά το συνέδριο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να εκλέξει μεταβατικό ηγέτη, μέχρι την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Οι διαβουλεύσεις του Σαββατοκύριακου και τα δεδομένα που αυτές δημιούργησαν ανατράπηκαν από την πρωτοβουλία του Δ. Σιούφα να προτείνει στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής να επανέλθουν για νέες διαπραγματεύσεις οι κ.κ. Αβραμόπουλος, Σαμαράς, και Π.Ψωμιάδης. Σύμφωνα με το «Βήμα», στην πρόταση αντέδρασε αρχικώς ο κ. Β. Πολύδωρας , αλλά και ο κ. Χ. Μανιάτης, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Γραμματέας του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτης. Εν τέλει η πρόταση του κ. Σιούφα έγινε δεκτή και κλήθηκαν στη Ρηγίλλης οι τέσσερις υποψήφιοι. Η κ. Μπακογιάννη δεν δέχτηκε και την ώρα της άφιξης των κ.κ. Σαμαρά και Αβραμόπουλου στα γραφεία του κόμματος, η πρώην υπουργός Εξωτερικών έκανε την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα αποδεχθεί όποια συμφωνία για τη διαδικασία εκλογής. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε από τους βασικούς αντιπάλους της ως «τορπίλη» στην προσπάθεια να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση για ανοικτή εκλογή από την κομματική βάση. Στενοί συνεργάτες τής πρώην υπουργού πάντως αντιπαρήλθαν τις αντιδράσεις και τόνιζαν ότι η κ. Μπακογιάννη ακολούθησε το καταστατικό και τις αποφάσεις της οργανωτικής επιτροπής για το έκτακτο συνέδριο. Την πρόσκληση δεν αποδέχθηκε επίσης και ο κ. Ψωμιάδης, ο οποίος την ίδια ώρα έπρεπε να βρίσκεται στα εγκαίνια του νέου Δημαρχείου στη Θ/νίκη.

Πάντως, ο κ. Καραμανλής, ο οποίος εξακολουθεί να σιωπά, δέχεται βολές από βουλευτές και κομματικά στελέχη. Χθες ήταν σειρά του πρώην γραμματέα πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ κ. Ν. Καραχάλιου να εξαπολύσει ευθείες βολές κατά του τέως πρωθυπουργού. «Ο Κώστας Καραμανλής έχει μια μεγάλη ευθύνη για την επόμενη μέρα. Να παραμείνει εγγυητής μέχρι τέλους των διαδικασιών ή να αποχωρήσει σήμερα. Γιατί αλλιώς θα φθαρεί ο ίδιος και θα φθείρει και τη ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά. Βολές κατά του κ. Καραμανλή εξαπέλυσε και ο βουλευτής κ. Χαρακόπουλος, λέγοντας ότι ο απερχόμενος πρόεδρος «δεν μπορεί να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο».

Το σημερινό «Βήμα» γράφει ότι στη μάχη της διαδοχής δεν θα συμμετάσχουν τελικά ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης και ο κ. Α. Σπηλιωτόπουλος γιατί δέχτηκαν «ασφυκτικές πιέσεις από στελέχη να το πράξουν, ενώ κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ εξέφραζαν χθες την πεποίθηση ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις». Χθες, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μεϊμαράκη, ενώ μιλώντας το βράδυ σε στελέχη του ο κ. Σπηλιωτόπουλος απέφυγε να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, αναφερόμενος πάντως τρεις φορές στον ιδρυτή της ΝΔ, όχι όμως και στον απερχόμενο αρχηγό του κόμματος.

Πηγές: Έθνος, Βήμα, Τα Νέα
www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...