Στα σκαριά ο νέος εκλογικός νόμος.


"Μπορεί οι εκλογές να τελειώσαν, όμως μια βδομάδα μετά στο Κυριακάτικο Τύπο και συγκεκριμένα στην Ελευθεροτυπία παρουσιάζεται ο νυν πρωθυπουργός να έχει στο συρτάρι του έναν καινούργιο εκλογικό νόμο στα πρότυπα του αντίστοιχου Γερμανικού.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι 150 βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα, η οποία θα είναι ξεχωριστή σε 7 διευρυμένες εκλογικές περιφέρειες. Αυτές...

οι περιφέρειες ΔΕΝ θα συμπίπτουν με τα όρια των νυν διοικητικών περιφερειών αλλά θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές. Ο αριθμός τους είναι πάνω κάτω ίδιος με τα νυν γεωγραφικά διαμερίσματα ( Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Στερεά, Πελοπόννησος, Ιόνια νησιά, Αιγαίο, Κρήτη.
Οι υπόλοιποι 150 θα εκλέγονται σε μικρές μονοεδρικές περιφέρειες των 50.000 -60.000 περίπου ψηφοφόρων. Όσο για τις παρούσες μονοεδρικές όπως π.χ η Ευρυτανία, αυτές θα παραμείνουν ως έχουν.
Τι σημαίνει αυτό για την Αιτωλοακαρνανία: Αν ο νόμος αυτός ισχύσει, τότε θα πρέπει να διαιρεθεί ένα εκλογικό σώμα 249.000 περίπου εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Αν η κάθε μονοεδρική έχει 50.000-60.000 κατοίκους, τότε στην καλύτερη περίπτωση στο νομό μας θα γίνουν 5 μονοεδρικές. Υποθέτουμε για παράδειγμα ότι μια θα είναι στη περιοχή του Μεσολογγίου μια στη Ναυπακτία, μια στο Βάλτο-Αμφιλοχία, μια στο Ξηρόμερο και μιά στο Αγρίνιο.
Αυτό σημαίνει ότι όποιο κόμμα θα πλειοψηφίσει σε αυτές τις μονοεδρικές θα στέλνει τον δικό του βουλευτή στο ελληνικό κοινοβούλιο. Π.χ ένας βουλευτής θα είναι από Αγρίνιο, ένας από τη περιοχή του Μεσολογγίου κτλ κτλ. 5 όμως μονοεδρικές= 5 βουλευτές, ενώ έως τώρα βγάζαμε 8.
Και φυσικά είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο μικρό κόμμα να βγάλει βουλευτή απευθείας από τη μονοεδρική.
Θεωρητικά μπορούν να εκλεγούν πάλι 8 Αιτωλοακαρνάνες βουλευτές, αν οι 3 βρίσκονται υψηλά στις λίστες των κομμάτων στη (διευρυμένη) περιφέρεια. Όμως , ένας αρχηγός κόμματος σε μια περιφέρεια που θα περιλαμβάνει ίσως και 5 νομούς ποιον υποψήφιο θα πρωτοδιαλέξει για να είναι ψηλά στη λίστα; Θα απαντήσετε "Αυτόν που εμπιστεύεται περισσότερο". Και το ζήτημα "εμπιστοσύνη" στο πολιτικό γίγνεσθαι δεν γνωρίζει γεωγραφικούς περιορισμούς.
Π.χ. ( Θεωρητικά πάντα μιλάμε), αν η Αιτωλοακαρνανία ενταχθεί σε μια εκλογική περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που θα περιλαβάνει άλλους 4 νομούς ( Ευρυτανία, Φωκίδα, Φθοιώτιδα, Βοιωτία) και ένας αρχηγός κόμματος βάλει σε εκλόγιμες θέσεις περισσότερους υποψηφίους από έναν νομό, τότε πολύ πιθανόν είναι οι σημερινές έδρες να ανατραπούν τουλάχιστον στο συν-πλην 1.
Όλα αυτά είναι σενάρια και από τη στιγμή που είναι ακόμα στα συρτάρια του πρωθυπουργού είναι και στα συρτάρια των εκλογολόγων. Ο καιρός θα δείξει τι θα ισχύσει και τι όχι. Η αλήθεια πάντως είναι το σύστημα αυτό έχει ένα θετικό αλλά και ένα αρνητικό:
Το θετικό είναι ότι θα κατατμήσει την αχανή Β Αθηνών, που είναι αδύνατον να είναι γνωστός σε όλο το εκλογικό σώμα κάποιος με καθημερινή προσφορά στα κοινά.. Αντίθετα εκεί βασικό κριτήριο είναι η αναγνωρισιμότητα και κατά κύριο λόγο η τηλεοπτική.
Το αρνητικό είναι ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες γίνονται πλέον συγκεντρωτικές γύρω από τον αρχηγό του εκάστοτε κόμματος, ενώ ενας από τους δύο υποψήφιους μια περιοχής συγκεκριμένης θα μείνει αναγκαστικά εκτός Βουλής, όχι λόγω της αξίας του, αλλά λόγω μονοεδρικών...
Είδομεν..Άλλωστε ο νόμος αυτός , αν είναι έτσι, θα αργήσει να ισχύσει.."
http://agrinio-news.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...