Εισαγωγές απ’ την πίσω πόρτα στα Α.Ε.Ι.





Γόνοι εύπορων οικογενειών, παιδιά επιφανών συμπολιτών μας, έφηβοι που όχι απλώς ουδέποτε στη ζωή τους χρειάστηκε να εργαστούν για βιοπορισμό, αλλά βρήκαν τα πάντα έτοιμα, ανακάλυψαν την «πίσω πόρτα» για εύκολη εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καταγγέλλει διευθύντρια εσπερινού λυκείου.

«Ίσως είναι άγνωστο στους περισσότερους από εσάς το ζήτημα των εσπερινών λυκείων που έχει κατά καιρούς απασχολήσει τη δημοσιότητα.

Είναι όμως πασίγνωστο σε εκείνους που ψάχνουν τον εύκολο τρόπο και την «πίσω πόρτα» για μια θέση σε ΑΕΙ, αδιαφορώντας για τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης στους πραγματικά εργαζόμενους μαθητές για τους οποίους άλλωστε έχει δημιουργηθεί το εσπερινό λύκειο», γράφει η Γαλάτεια Τυρέλλη στο ομώνυμο blog της, επισημαίνοντας πράγματα που μέχρι τώρα αγνοούσαμε.

«Τα εσπερινά σχολεία δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες μαθητών, ενηλίκων ή μη, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται για βιοποριστικούς λόγους. Όσοι φοιτούν στη Δ΄ τάξη του εσπερινού λυκείου έχουν τη δυνατότητα να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις παράλληλα με τους μαθητές των ημερήσιων λυκείων, διεκδικώντας το 1% των θέσεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.»



Ποιο είναι το μεγάλο κόλπο; Χάρη στην ιδιαιτερότητα που αναγνωρίζεται στους φοιτούντες σε εσπερινά λύκεια (εργασία για βιοπορισμό, οικογενειακές υποχρεώσεις, καθώς πολλοί είναι σύζυγοι και γονείς) η ύλη στην οποία εξετάζονται είναι κατά πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη των ημερήσιων λυκείων και βεβαίως οι βάσεις είναι πολύ πιο χαμηλές από τις αντίστοιχες των πρωινών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αντί να πρέπει κάποιος να γράψει μέσο όρο 19 για την εισαγωγή στην Ιατρική για παράδειγμα, με μια επίδοση της τάξεως του 16, οι μαθητές των εσπερινών εξασφαλίζουν μια θέση στην εν λόγω σχολή.

Την «πίσω πόρτα» ανακάλυψαν όμως και γόνοι επιφανών οικογενειών κι έτσι προσκομίζοντας μια ψεύτικη βεβαίωση εργασίας, εγγράφονται στα εσπερινά λύκεια. Φυσικά, ο συναγωνισμός με τους μαθητές που πραγματικά χρειάζεται να εργάζονται είναι αθέμιτος, καθώς οι μεν (γόνοι εύπορων οικογενειών) κάνουν την ημέρα μαθήματα φροντιστηρίου, ενώ οι δε (πραγματικά εργαζόμενοι για βιοπορισμό) δεν προλαβαίνουν καν να διαθέσουν τον απαιτούμενο χρόνο για μελέτη.

Αποτέλεσμα; Οι σκληρά εργαζόμενοι μαθητές αποκλείονται από μία δεύτερη ευκαιρία για καλύτερη ζωή.

Εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει ένας αγώνας –μεταξύ άλλων– από τη διευθύντρια του εσπερινού ΓΕΛ Νίκαιας, Γαλάτεια Τυρέλλη, ενάντια σε αυτή την κατάφορη αδικία, που προάγει και τη λογική της εύκολης λύσης χωρίς κόπο και βάζει τα νέα παιδιά στο δρόμο της εξαπάτησης και του βολέματος.

Η ίδια καταγγέλλει στη zougla.gr ότι συνάντησε πολλές αντιδράσεις:



«Κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα, να εφαρμόσω απλά και μόνο το νόμο, έχω δεχτεί καταγγελίες, συκοφαντίες, αναφορές και ΕΔΕ. Μου πρότειναν μέχρι και υποχρεωτική αναρρωτική άδεια, προκειμένου να διευθετήσουν παράτυπες εγγραφές, στο διάστημα της απουσίας μου», ισχυρίζεται η ίδια στο blog.

Στρουθοκαμηλισμός, ευθυνοφοβία, ή ανεπάρκεια; Ό,τι και να ισχύει από τα τρία, είναι θέμα ηθικής τάξεως να παρέμβει το υπουργείο, λαμβάνοντας μέτρα υπέρ των μαθητών που εργάζονται για να επιβιώσουν και παράλληλα έχουν το σθένος να διεκδικούν μια καλύτερη μοίρα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, σε σχέση με τους κηφήνες που επινόησαν μια ακόμη εύκολη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...