Της άλλαξε... τα φώτα!

pekovic_panathinaikos_khimki.jpgTo OAKA είχε το μεσημέρι κάποια περιπέτεια με τη ΔΕΗ, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν φάνηκε να έχει κανένα πρόβλημα με τη δική του... ηλεκτροδότηση. Οι «πράσινοι», αποδίδοντας ουσιαστικό κι εντυπωσιακό μπάσκετ, πήραν παραμάζωμα την Κίμκι με 101-66 κι έμειναν από τη δεύτερη κιόλας αγωνιστική μόνοι πρώτοι στον δ' όμιλο της Ευρωλίγκα! Δημήτρης Διαμαντίδης με 22 και Νίκολα Πέκοβιτς με 20 πόντους οι πρώτοι σκόρερ του «τριφυλλιού».

Ο Σέρτζιο Σκαριόλο έδειξε στα πρώτα λεπτά πως εμφανίστηκε προετοιμασμένος με λύσεις για να απαντήσει σε κάθε αμυντική διάταξη του Παναθηναϊκού. Πράγματι, αυτό συνέβη στις πρώτες φάσεις της αναμέτρησης όταν μέχρι το 3:16 το σκορ ήταν 7-7. Ο Γιαβτόκας σημαδευόταν από τους συμπαίκτες του μέσα στη ρακέτα και κατάφερε να δημιουργήσει προς στιγμήν ρήγματα. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια και… χτύπησε με τον ίδιο τρόπο τον Ιταλό συνάδελφο του. Μέσα από τη ρακέτα.




Έδωσε εντολή στους περιφερειακούς του να διεισδύουν στην αντίπαλη ρακέτα και έτσι με αυτόν τον τρόπο οι Διαμαντίδης και Σπανούλης ηγήθηκαν ενός σερί 15-2 μέσα σε τέσσερα λεπτά (22-9, 7:20). Η συνέχεια του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού δεν άλλαξε πεδίο δράσης, καθώς ο Νίκολα Πέκοβιτς ανέλαβε δράση κοντά στο καλάθι με αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα μέχρι το 30-14 του 10:18.

Το παιχνίδι είχε πάρει το δρόμο του και από αυτόν δεν μπορούσαν να επιστρέψουν οι παίκτες της Κίμκι ούτε στο δεύτερο δεκάλεπτο. Οι «πράσινοι» έπαιξαν πολύ καλή άμυνα, διεύρυναν το… ρεπορτόριο τους, απειλώντας και από μακρινή απόσταση και με τον Διαμαντίδη στην καθοδήγηση, έφθασαν με σερί 12-2 τη διαφορά σε double score επίπεδα (44-21, 17:02).

Το ίδιο τέμπο στον αγώνα διατηρήθηκε μέχρι το τέλος του ημιχρόνου, με τον Παναθηναϊκό να προηγείται εύκολα 51-25 δείχνοντας μεγάλη διάθεση να πετύχουν μια εμφατική νίκη στην πρώτη φετινή εμφάνιση τους μπροστά στο κοινό τους σε επίσημη αναμέτρηση.

Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός κατέβασε ταχύτητα και μείωσε την πίεση στην άμυνα. Οι Μοσχοβίτες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός κυρίως με τους Λόπεζ και ΜακΚάρτι χωρίς όμως να μειώσουν πέρα κάτω από τους είκοσι πόντους (64-42, 27’).

Το μειωμένο ενδιαφέρον για τον τελικό νικητή δεν πτόησε τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι συνέχισαν να βοηθούν τους παίκτες του «Ζοτς» δίνοντας τους το έναυσμα να συνεχίσουν την προσπάθεια να ανέβει περαιτέρω η διαφορά της νίκης με την Κίμκι. Ο Σερμαντίνι φόρτωσε και άλλο το καλάθι της Κίμκι και με τη συνδρομή του Τέπιτς, η διαφορά έφθασε στο +23 (83-50, 32:18).

Το παιχνίδι δεν άλλαξε μέχρι τέλους και έτσι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς βρήκε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει στα τελευταία τρία λεπτά αρκετά νεανική σύνθεση με τους Βεργίνη, Καλάθη, Περπέρογλου, Γκόλεματς και Μπόγρη να ολοκληρώνουν τον αγώνα με το τελικό 101-66.

Τα δεκάλεπτα: 28-14, 51-25, 72-50, 101-66

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 8, Σπανούλης 12 (6 ασίστ), Περπέρογλου 3 (1), Φώτσης 5 (1), Γκόλεματς 3 (1), Νίκολας 9 (1), Διαμαντίδης 22 (5/5 βολ., 4/4 διπ., 3/4 τριπ., 4 ασίστ), Πέκοβιτς 20 (9/14 διπ.), Καλάθης (6 ασίστ), Σερμαντίνι 10, Βεργίνης 3 (1), Μπόγρης 4.
Κίμκι (Σκαριόλο): Λάνγκφορντ 14 (2), Φριντζόν 5, Τοπόροφ 2, Καμπέθας 6 (5 λάθη), Ντιμιτρίεφ 5 (5 ριμπ.), Γιανκούνας (5 ριμπ.), Γκουμπάνοφ, Γιαβτόκας 7, Λόπεζ 9 (1), ΜακΚάρτι 9 (1), Μοζγκόφ 9.


Μικρά-μικρά από το ΟΑΚΑ

-Σπανούλης, Νίκολας, Περπέρογλου, Φώτσης και Πέκοβιτς η αρχική πεντάδα για τον Παναθηναϊκό. Ο Σέρτζιο Σκαριόλο επέλεξε να αρχίσει με τους Καμπέθας, Λάνγκφορντ, ΜακΚάρτι, Γιανκούνας και Γιαβτόκας.

-Στις 9.11μ.μ. ήταν η ώρα της παρουσίασης του Παναθηναϊκού, με τους παίκτες του «τριφυλλιού» να γνωρίζουν την αποθέωση από τους φίλους της ομάδος.

-Στις 9.09μ.μ. πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της Κίμκι, με τον Ρομπέρτας Γιαβτόκας να αποσπά αρκετά χειροκροτήματα από την «πράσινη» εξέδρα.

-Στις 9.01μ.μ. ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα κατευθυνθεί προς τον πάγκο των «πράσινων», κερδίζοντας το χειροκρότημα περίπου 7.000 φίλων της ομάδος.

-Στις 8.58μ.μ. ο Φραγκίσκος Αλβέρτης, που, πλέον, έχει αφήσει τα παρκέ κι εκτελεί χρέη assistant gereral manager στο «τριφύλλι», θα φτάσει μέχρι τον πάγκο εν μέσω χειροκροτημάτων.

-Στις 8.46μ.μ. ήταν η σειρά της Κίμκι να πατήσει παρκέ, με την έξοδό της από τη φυσούνα να γίνεται... αθόρυβα.

-Στις 8.41μ.μ. κι ενώ τα φώτα στο ΟΑΚΑ είχαν χαμηλώσει ο Παναθηναϊκός έκανε την εμφάνισή του στο παρκέ, αποσπώντας το «ζεστό» χειροκρότημα από περίπου 2.500 φίλους του.

-H ηλεκτροδότηση του ΟΑΚΑ λίγο έλειψε να περιπλέξει την κατάσταση αναφορικά με το τζάμπολ της αποψινής αναμέτρησης. Ωστόσο, το πρόβλημα λύθηκε... on time, με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός να εκδίδει σχετική ανακοίνωση:

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ευχαριστεί δημοσίως την Πολιτεία για την ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβασή της, στην επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την ηλεκτροδότηση του ΟΑΚΑ. Η άμεση αντίδρασή της συνέβαλλε στην ομαλή διεξαγωγή της αποψινής αναμέτρησης» αναφέρεται χαρακτηριστικά, με τους Παύλο Γερουλάνο (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού), Άντζελα Γκερέκου (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού), Χρήστο Παπουτσή, Κώστα Παπαβούκα, Πέτρο Ευθυμίου και Τίνα Μπιρμπίλη να είναι οι... αφανείς ήρωες της όλης υπόθεσης.

-«Άγιοι Θεόδωροι», «Τρίπολη», «Μπραχάμι», Πατήσια», «Σκύρος», «Κιάτο», «Αργυρούπολη» και «Χαλκίδα» μερικά από τα πανό στις εξέδρες.

-Μία ώρα πριν από το τζάμπολ και περίπου 500 φίλοι των «πράσινων» βρίσκονται ήδη εντός του κλειστού.

-O Mιλένκο Τέπιτς είναι ο «καλεσμένος» του Match Programme της αποψινής αναμέτρησης (σ.σ. ο Νικ Καλάθης στο εξώφυλλο). Ο Σέρβος γκαρντ μίλησε για το πρώτο επίσημο παιχνίδι του μπροστά στον κόσμο της ομάδος, λέγοντας πως «σίγουρα ανυπομονώ. Γνωρίζω καλά τι γίνεται στο ΟΑΚΑ, όταν παίζει ο Παναθηναϊκός. Τόσα χρόνια το ζούσα ως αντίπαλος, τώρα θα το ζω και ως μέλος της ομάδος. Η αλήθεια είναι ότι έχω μεγάλη αγωνία για να αγωνιστώ στην έδρα μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που επιτέλους αυτή η ώρα φτάνει», ενώ αναφορικά με τη σημασία της βοήθειας των φίλων του «τριφυλλιού» πρόσθεσε: «Θέλουμε να παίζουμε σε γεμάτα γήπεδα και θέλουμε να παίζουμε σε γεμάτο ΟΑΚΑ. Έχουμε ανάγκη τη βοήθεια του κόσμου μας που ξέρει πολύ καλά ποόσο μπορεί να μας βοηθήσει. Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.

Ο Παναθηναϊκός άρχισε με νίκη επί της Αρμάνι Τζινς την φετινή Ευρωλίγκα κι ο 22χρονος γκαρντ εξηγεί ότι «η νίκη που πετύχαμε την προηγούμενη εβδομάδα στο Μιλάνο ήταν πάρα πολύ σπουδαία για εμάς. Όχι τόσο βαθμολογικά, αλλά κυρίως ψυχολογικά. Μιλάμε για την πρεμιέρα μιας πάρα πολύ σημαντικής διοργάνωσης και σίγουρα θέλαμε να κερδίσουμε για να αρχίσουμε σωστά. Όμως αυτό πέρασε. Πλέον έχουμε μπροστά μας την Κίμκι κι ένα δύσκολο παιχνίδι. Ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι μιας και η ομάδα της Ρωσίας προέρχεται από μια μεγάλη νίκη κόντρα στη Ρεάλ και θα παίξει με μεγάλη αυτοπεποίθηση».

Όσο για την αναμέτρηση με την Κίμκι, υπογράμμισε: «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Να είμαστε σωστοί, σοβαροί και πειθαρχημένοι στο παιχνίδι μας, ενώ στο αμυντικό κομμάτι θα πρέπει να είμαστε επιθετικοί από την αρχή και να μην τους αφήσουμε να κάνουν το παιχνίδι τους».

-O Ρομπέρτας Γιαβτόκας επιστρέφει ως αντίπαλος σε γνώριμα λημέρα, αφού ήταν μέλος της ομάδος του Παναθηναϊκού που το 2007 κατέκτησε το triple crown.

-Μπατίστ (θλάση), Τσαρτσαρής (κάταγμα στο αριστερό χέρι) και Γιασικεβίτσιους (ατομικό) είναι οι εδώ και καιρό «πονοκέφαλοι» για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ ο Γιούριτσα Γκόλεματς από την πρόσφατη πρεμιέρα της Α1 στη Λάρισα απέναντι στον ΓΣ Ολύμπια και στα... νερά του κλειστού της Νεάπολης ταλαιπωρείται από διάταση στους οπίσθιους μηριαίους.

-Με τον Βασίλη Σπανούλη να έχει 19 πόντους και τον Νίκολα Πέκοβιτς να ακολουθεί με 17, ο Παναθηναϊκός, έστω και δύσκολα, «πέρασε» από το Μιλάνο επί της Αρμάνι Τζινς με 67-75 για την πρεμιέρα της φετινής Ευρωλίγκα την περασμέμη εβδομάδα. Η Κίμκι με τη βοήθεια του Κάρλος Καμπέθας (20π.) και... της παράτασης υποχρέωσε σε ήττα τη Ρεάλ Μαδρίτης με 84-81 στη Μόσχα.
Γιάννης Ράμμας, Λευτέρης Μούτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...