Σε ομογενή η πρώτη μεταμόσχευση πνευμόνων στην Αυστραλία




Πριν από 15 χρόνια η Πένυ Καραμούτσου έχασε την μητέρα της, Μαρία Φλασκή, περιμένοντας να βρεθεί δότης πνευμόνων για να κάνει την πολυπόθητη επέμβαση που θα της χάριζε έστω το δικαίωμα να ελπίζει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Νέος Κόσμος", η μητέρα της κ. Καραμούτσου έπασχε από συστηματική σκληροδερμία, ένα σπάνιο χρόνιο και εξελικτικό νόσημα που χαρακτηρίζεται από προοδευτική ίνωση και σκλήρυνση του δέρματος, αλλά και των εσωτερικών οργάνων. Δυστυχώς, η Πένυ Καραμούτσου τον Δεκέμβριο του 2008 διαγνώσθηκε με την ίδια ακριβώς ασθένεια από την οποία έπασχε και η μητέρα της και γνώριζε πολύ καλά, τι την περίμενε. Η κατάστασή της μέσα σε οκτώ μήνες χειροτέρεψε σε σημείο που οι γιατροί τον Ιούλιο δεν της έδιναν περισσότερο από ένα μήνα ζωής.

Όλα άλλαξαν όμως, όταν πριν από λίγο καιρό δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία στην Πένυ. Βρέθηκε δότης πνευμόνων και η Πένυ αποφάσισε να προχωρήσει στην επέμβαση παρ’ ότι οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν ελάχιστες. Εξάλλου πριν από λίγα χρόνια, οι γιατροί σταμάτησαν να δίνουν την επιλογή της μεταμόσχευσης πνευμόνων στους ασθενείς που έπασχαν από συστηματική σκληροδερμία καθώς για 10 ολόκληρα χρόνια η επιστήμη είχε παραιτηθεί από αυτή την προσπάθεια.

Η Πένυ όμως, και η αγάπη της για τη ζωή και για την εξάχρονη κορούλα της Κρίστεν άλλαξαν τα επιστημονικά δεδομένα. Η 11ωρη επέμβαση όχι μόνο πέτυχε, αλλά η Πένυ είναι η πρώτη ασθενής στην Αυστραλία που έπασχε από συστηματική σκληροδερμία και έπειτα από παρόμοια επέμβαση κατάφερε να βγει από το νοσοκομείο.

Επιβλέπων ιατρός της κ. Καραμούτσου ήταν ο Dr. Trevor Williams του νοσοκομείου Alfred εφήρμοσε μία νέα τεχνική που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και ελπίζει ότι η συγκεκριμένη επιτυχής επέμβαση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για άλλες και κυρίως να φέρει ξανά την ελπίδα στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα υγείας.
www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...