Τα σημαντικότερα γεγονότα του 2009





Αιφνιδιαστικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης Καραμανλή



Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ανακοινώνει ανασχηματισμό με σημαντικές αλλαγές. Τα πιο ηχηρά ονόματα όσων τίθενται εκτός κυβέρνησης είναι αυτά του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, του υπουργού Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη, και του υφυπουργού Εξωτερικού, Πέτρου Δούκα. Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε την επομένη, 8 Ιανουαρίου.

Το συνδικάτο του εγκλήματος



Στις 12 Ιανουαρίου γίνεται η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Με την εξιχνίαση της συγκεκριμένης, εξαρθρώνεται και ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εγκληματιών στην ιστορία της χώρας. Αρχηγός ο Παναγιώτης Βλαστός με άλλα 15 συνεργάτες.

Το σκάνδαλο Siemens



Η χώρα ταλανίζεται από το σκάνδαλο Siemens, ενώ προκαλείται σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Υπόθεση Παυλίδη



Έρχεται στην επιφάνεια ο εκβιασμός στενού συνεργάτη του πρώην υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αριστοτέλη Παυλίδη, προς τον εφοπλιστή Μανούση, με αντικείμενο την «πρόσβαση» στα δρομολόγια της άγονης γραμμής.

«Χρυσός Λέοντας» για την Ειρήνη Παππά



Στις 20 Φεβρουαρίου, η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός βραβεύτηκε από την Biennale Θεάτρου της Βενετίας για τη συνολική της προσφορά στο χώρο του κινηματογράφου και του θεάτρου.

Η συμφωνία ΟΛΠ – Cosco



«Φτάνει» στη Βουλή η σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της κινεζικής εταιρείας Cosco. Μία συμφωνία που εκ των υστέρων παρέλυσε το εμπόριο, καθώς λίγους μήνες αργότερα, οι λιμενεργάτες «κλείνουν» το λιμάνι με πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στον όμιλο MIG η Ολυμπιακή



«Γυρίζει σελίδα η Ολυμπιακή» μετά τη συμφωνία παραχώρησής της στον όμιλο Marfin του Ανδρέα Βγενόπουλου. Το αντίτιμο της συναλλαγής ανέρχεται στα 177,2 εκατ. ευρώ.

«Έφυγε» ο Ευγένιος Σπαθάρης



Ο κορυφαίος καραγκιοζοπαίχτης Ευγένιος Σπαθάρης αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 85 ετών στις 9 Μαΐου.

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης



Το ιστορικό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Παπαγιαννάκης έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 68 ετών.

Βραβεύεται ο «Κυνόδοντας» στις Κάννες



Ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου κερδίζει το πρώτο βραβείο στο παράλληλο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα» του 62ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών.



Ευρωεκλογές 2009



Η Κυριακή 7 Ιουνίου βρίσκει τους μισούς σχεδόν Έλληνες στις κάλπες και τους άλλους μισούς στις παραλίες, αν λάβουμε υπόψη μας το μεγάλο ποσοστό της αποχής (47,37%). Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 36,65%, ενώ η ΝΔ έμεινε στο 32,29%.

«Κανόνια» στον ασφαλιστικό κλάδο



Η ασφαλιστική ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ χρεοκοπεί, αφήνοντας εκατοντάδες εργαζόμενους χωρίς δουλειά και χιλιάδες συμβόλαια σε εκκρεμότητα. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επιβάλλει πρόστιμα συνολικού ύψους 33 εκατ. ευρώ στις τέσσερις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες της χώρας.

SOS για τα ασφαλιστικά ταμεία



Έκτακτη ενίσχυση της τάξεως των 532 εκατ. ευρώ ζητούν το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης των συντάξεων Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, όπως και του δώρου των Χριστουγέννων.

Βουλευτικές εκλογές 2009



Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο «τιμόνι» της χώρας. Επικρατεί με 43,92% επί της ΝΔ, η οποία έφτασε στο ιστορικό χαμηλό του 33,48%. Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται στις 7 Οκτωβρίου. Οι εξελίξεις στη Ρηγίλλης είναι ραγδαίες, καθώς ο Κώστας Καραμανλής αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της εκλογικής ήττας και παραιτείται από την αρχηγία του κόμματος.

"Έφυγε" η Έλλη Παππά



Στις 27 Οκτωβρίου, σε ηλικία 89 ετών έφυγε η Έλλη Παππά. Η δημοσιογράφος-συγγραφέας, σύντροφος του Νίκου Μπελογιάννη, υπήρξε σύμβολο της μαχητικής αριστεράς.

Ιδρύεται η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου



108 άνθρωποι του κινηματογράφου μεταξύ αυτών σκηνοθέτες, ηθοποιοί και κριτικοί – όλοι τους μέλη της κίνησης «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» ιδρύουν στις 25 Νοεμβρίου την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με απώτερο σκοπό την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν το χώρο.

Εσωκομματικές εκλογές ΝΔ



Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο νέος πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος επικρατεί της Ντόρας Μπακογιάννη και του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Η εκλογική αυτή αναμέτρηση σημαδεύεται από την πτώση του on line συστήματος ψηφοφορίας αλλά και από τη μεγάλη συμμετοχή των φίλων του κόμματος.

«Έφυγε» ο Γιάννης Μόραλης



Στις 20 Δεκεμβρίου, ο κορυφαίος ζωγράφος και δάσκαλος «φεύγει» από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών. Εκφραστής της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα που συνέζευξε το κλασικό με το μοντέρνο.

Πέθανε ο Χρήστος Λαμπράκης



Στις 22 Δεκεμβρίου έχασε την μάχη με την επάρατο νόσο ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης.

Πέθανε ο Νίκος Κακαουνάκης



Στις 30 Δεκεμβρίου άφησε την τελευταία του πνοή ο δημοσιογράφος και εκδότης Νίκος Κακαουνάκης καθώς υπέφερε από πολλαπλή οργανική ανεπάρκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...