ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ;


Με ρεκόρ χαμηλής προσέλευσης και την ξενόφοβη Λέγκα του Βορρά πιο δυνατή από ποτέ έκλεισαν οι κάλπες των περιφερειακών εκλογών στην Ιταλία. Ο συντηρητικός συνασπισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επικρατεί σε τέσσερις περιφέρειες ,αυξάνοντας τη δύναμή του και η κεντροαριστερά σε επτά. Αμφίρροπη μάχη σε Ρώμη και Τορίνο... Σε σύνολο 13 περιφερειών ο κυβερνητικός συνασπισμός του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) διατηρεί άνετα τις δύο περιφέρειες που ήλεγχε (Βένετο και Λομβαρδία) και αρπάζει άλλες δύο από τα χέρια των δυνάμεων της αριστεράς, την Καλαβρία και την Καμπανία (Νάπολη). Η κεντροαριστερή συμμαχία με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) υπερισχύει σε έξι περιφέρειες -Ούμπρια, Τοσκάνη, Εμίλια-Ρομάνα, Μάρκε, Απουλία, Βασιλικάτα, ενώ διατηρεί τελικά και τη Λιγουρία με πρωτεύουσα τη Γένοβα όπου η αναμέτρηση ήταν αμφίρροπη.

«Η μάχη της Ρώμης»

Μάχη στήθος με στήθος δίνεται σε δύο κρίσιμες περιφέρειες, το Λάτσιο με πρωτεύουσα τη Ρώμη και το Πεδεμόντιο με πρωτεύουσα το Τορίνο στον βιομηχανικό ιταλικό βορρά. Και οι δύο περιφέρειες βρίσκονταν στα χέρια της αντιπολίτευσης. Η «μάχη της Ρώμης» έχει ιδιαίτερα σημαντική πολιτική και συμβολική σημασία. Τις δυο υποψήφιες, Έμμα Μπονίνο (κεντροαριστερά), και Ρενάτα Πολβερίνι (κεντροδεξιά) χωρίζει μέχρι τώρα πολύ μικρή διαφορά ψήφων υπέρ της πρώτης. Σύμφωνα με τον ΔΟΛ, ο υποψήφιός της Λεγκας του Βορρά και του Μπερλουσκόνι, Ρομπέρτο Κότα, υποστηρίζουν πως πρόκειται τελικά να κερδίσει την μάχη στο Πεδεμόντιο.

Πανηγυρίζει η Λέγκα - Περιμένει ο Μπερλουσκόνι

Η Λέγκα του Βορρά πανηγυρίζει ήδη για τα εκλογικά αποτελέσματα. Αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στην περιφέρεια Βένετο και αυξάνει σημαντικά την δύναμή της στην Λομβαρδία με πρωτεύουσα το Μιλάνο. Ο επικεφαλής του κόμματος, Ουμπέρτο Μπόσι, υπουργός αρμόδιος για τις θεσμικές αλλαγές, υπογραμμίζει ότι «από αύριο πρέπει να δοθεί μια ουσιαστική ώθηση στην υιοθέτηση του ομοσπονδιακού συστήματος». Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι από πλευράς του έκανε γνωστό ότι περιμένει τα οριστικά αποτελέσματα πριν κάνει οποιαδήποτε δήλωση. Πάντως, ο εκπρόσωπο του Ιταλού πρωθυπουργού, Πάολο Μποναγιούτι, δήλωσε ότι «υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση διότι μέχρι τώρα η κεντροδεξιά κυβερνούσε μόνον σε δυο περιφέρειες και είναι ήδη βέβαιο ότι στις εκλογές αυτές κατέκτησε τουλάχιστον άλλες δύο».
Οι συνεργάτες του Μπερλουσκόνι επιμένουν ότι η προσωπική του κινητοποίηση, κατά την προεκλογική περίοδο, μέτρησε καθοριστικά στην διαμόρφωση των τελικών αποτελεσμάτων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λαού της Ελευθερίας, Ντανιέλε Καπετσόνε, δήλωσε επίσης ότι «λαμβάνοντας υπόψη την πληθυσμιακή ταυτότητα των διαφόρων περιοχών, αν οι σημερινές εκλογές ήταν βουλευτικές, η κυβερνητική συμμαχία θα είχε υπερισχύσει άνετα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...