Μέτρα σοκ για βοήθεια 120 δισ. ευρώ




Με πυρετώδεις ρυθμούς και σε πολεμική ατμόσφαιρα συνεχίζονται στο υπουργείο Οικονομικών οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της «Τρόικας» των ελεγκτών και του ΔΝΤ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία – πακέτο για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, η συμφωνία ενδεχομένως να ανακοινωθεί και εντός της Πέμπτης 29 Απριλίου. Σύμφωνα, όμως, με το περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, η συμφωνία, ενδεχομένως, να ανακοινωθεί την Παρασκευή. Στη Βουλή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα έρθει προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο νομοσχέδιο για την Παιδεία της υπουργού Άννας Διαμαντοπούλου.

 Ήδη, το ΔΝΤ έχει διατυπώσει όλες τις απαιτήσεις του και η ελληνική πλευρά συντάσσει το κείμενο της συμφωνίας, που αριθμεί 1.500 σελίδες. Το πρόγραμμα θα είναι τριετούς διάρκειας και το συνολικό ύψος της οικονομικής βοήθειας θα φθάνει τα 120 δισ. Ευρώ, πάντα σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ελληνική πλευρά, δίνοντας μάχη οπισθοφυλακής, επιμένει να μη συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα η περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, προβάλλοντας το επιχείρημα της απώλειας 2 δισ. Ευρώ από τη φορολόγηση του μισθού αυτού, αλλά και σημαντικού όγκου ΦΠΑ από την κατανάλωση. Ωστόσο, οι ειδικοί διαπραγματευτές του ΔΝΤ και της ΕΕ αντιτάσσουν το επιχείρημα της ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων, που με τη σειρά τους θα λειτουργήσουν ως «ντόμινο» στο σύνολο της Ευρωζώνης.

Η τελική συμφωνία, αφού ανακοινωθεί στην Αθήνα, θα σταλεί στα κεντρικά του ΔΝΤ και στις 16 χώρες μέλη της Ευρωζώνης, ώστε να εγκριθεί από τα κοινοβούλια. Προβλέπεται ένα χρονικό περιθώριο ολίγων ωρών -έως δύο ημέρες το πολύ- για τυχόν μικροτροποποιήσεις του σχεδίου.

Παράλληλα με τις εξελίξεις στην Αθήνα, στο Βερολίνο και μετά τη συνάντηση κορυφής ΔΝΤ- ΕΚΤ-ΟΟΣΑ και καγκελαρίου Μέρκελ, η Γερμανίδα πολιτικός ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ενεργοποίησης του Μηχανισμού Στήριξης, καθώς και ότι το ύψος της βοήθειας θα εξαρτηθεί άμεσα από το σύνολο της συμφωνίας και του τριετούς οικονομικού προγράμματος. Η Άγκελα Μέρκελ ομολόγησε πως, εκ των υστέρων, κρίνεται ως εσφαλμένη η αποδοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ και τη ζώνη του Ευρώ το 2000.

Οι συζητήσεις στο Βερολίνο και οι εξελίξεις στην Αθήνα βρίσκονταν σε πλήρη εξάρτηση με τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, με την άσκηση πιέσεων προς την Ισπανία και την Πορτογαλία και τη Standard and Poor’s να υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της ισπανικής οικονομίας. Κατόπιν τούτου, η κυβέρνηση της Ισπανίας προχώρησε σε εκτονωτικές ανακοινώσεις, οι οποίες, ωστόσο, ουδεμία επίδραση αναμένεται να έχουν στον τρόπο λειτουργίας των διεθνών Οίκων Αξιολόγησης. Λίγο αργότερα ο οικονομικός κόσμος έβλεπε τη Standard and Poor’s να ανακοινώνει υποβάθμιση και της πορτογαλικής οικονομίας.

Με τη διεθνή κερδοσκοπία να κυριαρχεί και το Ευρώ σε κάθετη πτώση, είναι προφανές πως οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου ασκούν όλες τις δυνατές πιέσεις για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης, «νιώθοντας» πως έρχεται η ώρα να δεχτούν και αυτές την επίθεση που υπέστη η ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...