Ότι είπε και ο Εφραίμ!


Στη γραμμή της χθεσινής κατάθεσης του γέροντα Εφραίμ, κινήθηκε και η σημερινή κατάθεση του μοναχού Αρσενίου, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της παραχώρησης δημοσίων εκτάσεων στην Μονή Βατοπαιδίου.

Ο μάρτυς υποστήριξε και αυτός, πως η Μονή, ουσιαστικά «σύρθηκε» στις ανταλλαγές, ένεκα των ισχυρών πιέσεων της κοινωνίας της Ξάνθης προς τον πολιτικό κόσμο.

Οι μοναχοί, δεν πίεσαν κανέναν, δεν είχαν καμία ιδιαίτερη σχέση με κανέναν πολιτικό και δέχθηκαν τις θετικές γι’ αυτούς αποφάσεις των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων του υπουργείου Οικονομικών, ως «ευλογία Θεού».

Έτσι, ο Αρσένιος, διέψευσε τους μάρτυρες οι οποίοι κατέθεσαν πως μιλούσε στον ενικό στο κινητό με τον Γιάννη Αγγέλου, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή, λέγοντας πως «δεν είχα ποτέ τέτοιο θάρρος, να παίρνω τον κ. Αγγέλου στο τηλέφωνο μ’ αυτόν τον τρόπο - δεν γίνονται αυτά».

Ερωτηθείς για την σχέση του Θ. Ρουσόπουλου με τη Μονή, ο Αρσένιος επιβεβαίωσε τις επισκέψεις του πολιτικού και την πνευματική του σχέση με τον γέροντα Εφραίμ, διέψευσε ωστόσο κατηγορηματικά την εμπλοκή του στην υπόθεση:

«Δεν θέλω να είμαι υπερβολικός. Όλοι είναι άνθρωποί μας, όλους τους αγαπούμε και με όλους συσχετιζόμαστε. Ο καθένας βέβαια κάνει τη δουλειά του. Αλλά ειδικότερα για το θέμα ο κ. Ρουσόπουλος δεν έχει καμία απολύτως σχέση».

Το ότι δεν είχε υπάρξει παρέμβαση από πλευράς Θ. Ρουσόπουλου, επιβεβαιώνεται (σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα) από το ότι η Μονή οδηγήθηκε στις ανταλλαγές του συνόλου των εκτάσεων που διεκδικούσε, χωρίς να το επιδιώκει:

«Αυτό που θέλει η Μονή δεν γίνεται, αλλά τελικά η Μονή εκδιώκεται. Πιέζονται οι φορείς και γίνονται ανταλλαγές. (…) Αφήστε κάτι στη Μονή και να ξέρετε ότι σε μία δυσκολία, πάλι η Μονή στον κόσμο θα τα δώσει. Δεν πρόκειται στη δυσκολία η Μονή να αφήσει τον κόσμο πεινασμένο. Ήδη έχει αρχίσει η οικονομική κρίση και οι 5 που έρχονταν στη Μονή και ζητούσαν ελεημοσύνη, έχουν γίνει 25 και τα γράμματα που ήταν ένα μικρό πακέτο έχουν γίνει πολλά. Που θα τα δώσουμε;»

Ερωτηθείς επίσης, πώς επί Γ. Δρυ, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, γνωμοδότησε υπέρ της Μονής για το σύνολο των παραλιμνίων εκτάσεων της Βισθωνίδας, χωρίς να έχει προσφύγει σ’ αυτό, η ίδια η Μονή, ο Αρσένιος δήλωσε άγνοια:

«Δεν ενεπλάκην και δεν ξέρω» απάντησε. Αλλά και όταν προέκυψε εμπλοκή στο θέμα των ανταλλαγών που η Μονή ζήτησε, με τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί Σάββα Τσιτουρίδη, να προκρίνουν την λύση μιας νομοθετικής διευθέτησης του προβλήματος και πάλι υπήρξε, χωρίς παρέμβαση της Μονής, γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υπέρ της νομιμότητας των ανταλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...