Μύθοι και αλήθειες για το ΔΝΤ

Bookmark and Share
Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η άσκηση που καλείται να λύσει η Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής στην ιστορία. Σύμφωνα με υπολογισμούς, θα κληθούμε να εξοικονομήσουμε 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε δύο χρόνια. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, μεγάλη έμφαση θα δοθεί στον περιορισμό του υπέρογκου δημόσιου τομέα. Αυτό δείχνει και η πρόσφατη εμπειρία χωρών όπως η Ρουμανία, όπου επίσης προωθούνται περικοπές μισθών και μείωση των εργαζόμενων στο Δημόσιο.


Οι περικοπές θα αγγίξουν και τον ιδιωτικό τομέα.

Το ΔΝΤ εστιάζει στη μείωση του κόστους παραγωγής, και μία γεύση του τι έπεται δίνουν οι συστάσεις που είχε κάνει στην τελευταία του έκθεση για την Ελλάδα. Σε αυτή, το ΔΝΤ ζητούσε τριμερές κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργοδοτών, συνδικάτων και Δημοσίου, με στόχο τη συγκράτηση των μισθών. Στο στόχαστρο έβαζε και τις συντάξεις, προτείνοντας μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και υπολογισμό των συντάξεων με βάση τις αποδοχές όλου του εργασιακού βίου και όχι των τελευταίων πέντε ετών.

Πρόκειται για σκληρά μέτρα, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν συγκρούσεις με κατεστημένες νοοτροπίες και οργανωμένα συμφέροντα και θα δοκιμάσουν τις αντοχές του πολιτικού συστήματος, και του ελληνικου λαου που καλειται για αλλη μια φορα σε λιτοτητα!

Η αποφασιστικότητα λοιπον της κυβέρνησης και η ικανότητα της δημόσιας διοίκησης που θα πρεπει να εφαρμόσει τα μέτρα που θα της υποδείξει ο διεθνής οικονομικός έλεγχος αλλα και η εμπειρογνώμονες που θα ελέγχουν εάν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί, εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθείθα ειναι το μεγαλο στοιχημα για το ΔΝΤ.
http://www.newscity1.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...