ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ


Το ευρώ δημιουργήθηκε από την ανάγκη να ενώσει την Ευρώπη, δυστυχώς όμως με την πάροδο του χρόνου απεδείχθη ότι το ενιαίο νόμισμα δυναμιτίζει τις σχέσεις των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από τα ελλείμματα των οικονομικώς ασθενεστέρων κρατών, το μεγάλο χρέος, την κερδοσκοπία κλπ, μια μεγάλη απειλή για το ευρώ βρίσκεται στις μεγάλες έως υπέρογκες δαπάνες και σπατάλες στο όνομα του λεγομένου κράτους προνοίας.

Σε ότι αφορά την χώρα μας οι κοινωνικές δαπάνες έχουν προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις εξ αιτίας της γνωστής σε όλους κακοδιαχείρισης και κλοπών του δημοσίου χρήματος. Όμως υπάρχει και η παράμετρος του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας. Ο μικρός αριθμός γεννήσεων και ο ταχέως γηράσκων πληθυσμός στην Ελλάδα, αφ’ ενός στερούν πόρους από τα ταμεία, αφ’ ετέρου δημιουργούν αυξημένες δαπάνες για συντάξεις και περίθαλψη. Βεβαίως δεν είναι μόνον η χώρα μας που αντιμετωπίζει προβλήματα χρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους. Η Αμερική, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ιαπωνία κλπ, «πάσχουν» από την ασθένεια των ανεπτυγμένων χωρών. Μέχρι στιγμής η μόνη μέθοδος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η αύξηση των εισφορών, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης με παράλληλη μείωση των παροχών προνοίας. Ήδη για να επιστρέψουμε στα δικά μας, η τρόϊκα έστειλε επιστολή στον υπουργό κ. Λοβέρδο ζητώντας του να εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Δυστυχώς ο κ. Λοβέρδος αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής δεν μας λένε την αλήθεια όταν ισχυρίζονται ότι η τρόϊκα ζητάει επιπλέον μέτρα. Οι «κουτόφραγκοι» όμως δεν ζητούν τίποτα λιγώτερο, τίποτα περισσότερο από την τήρηση των συμφωνηθέντων. Απλώς η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά απέκρυψε την αλήθεια, επειδή φοβάται τις λαϊκές αντιδράσεις. Αλλά δυστυχώς για όλους μας τα μέτρα θα ληφθούν, οι πολίτες θα αντιδράσουν και η κυβέρνηση θα ρίχνει τις ευθύνες στους προηγούμενους. Δηλαδή ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται όσο ορισμένοι πολιτικοί θα συνεχίζουν να κυβερνούν με τα μυαλά και τις πρακτικές του παρελθόντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακοίνωση του υπουργείου υγείας ότι, παρά τα μέτρα, η δαπάνη για τα φάρμακα αυξήθηκε το τελευταίο επτάμηνο κατά 12% περίπου. Βεβαίως η απλή καταγραφή και οι διαπιστώσεις για την οικονομία είναι βαρετές και το σπουδαιότερο δεν δείχνουν την έξοδο από το τούνελ. Είναι βέβαιο επίσης ότι με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας και που επιβεβαιώνουν σοβαροί οικονομικοί αναλυτές, η χώρα μας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όπως αυτές περιγράφονται στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Δ.Ν.Τ. Η λύση που αργά ή γρήγορα θα προτιμηθεί είναι η επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών του μηχανισμού στήριξης. Όμως μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπείο δύο είναι οι προτεραιότητες. Να σταματήσει ο τηλεκανιβαλισμός ως ο προαγωγός της επικοινωνιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, γιατί μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική, πολιτική, πνευματική πτώχευση. Να διατηρηθούν με κάθε δυνατό τρόπο και κάθε θυσία οι παροχές του κράτους προνοίας. Δεν είναι μόνο νομική και οικονομική υποχρέωση της πολιτείας. Είναι κυρίως ηθική υποχρέωση ΟΛΩΝ μας απέναντι στους αδύναμους, τους αδύνατους, τους ασθενείς και τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που κάποτε βρέθηκαν στην θέση μας και σήμερα έχουν την ανάγκη μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΑΒΙΓΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...