ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ, Ο ΚΑΛΟΣ...

Με την υπογραφή του Σιμόν Πέρες, το Ισραήλ είχε «προσφερθεί να πουλήσει» πυρηνικές κεφαλές στη Ν.Αφρική, επί Απαρτχάιντ...

Το Ισραήλ είχε δώσει προσφορά στη Νότιο Αφρική για την αγορά πυρηνικών κεφαλών, έπειτα από αίτημα του καθεστώτος του Απαρτχάιντ, το 1975, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian, που επικαλείται αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της Ν.Αφρικής. Η ισραηλινή πλευρά αρνείται τη συμφωνία μεταξύ του Πέρες και του Μπότα, η οποία ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί, αποτελεί την πρώτη απόδειξη ότι το Ισραήλ είναι πυρηνική δύναμη. Ο Σιμόν Πέρες, σημερινός πρόεδρος του Ισραήλ, ήταν τότε υπουργός Αμυνας της χώρας και οι συμφωνίες κλείστηκαν με τον ομόλογό τους Νοτιοαφρικανό Πίτερ Βίλεμ Μπότα.

Σύμφωνα με το έγγραφο που αποκαλύπτει ο Guardian, το Ισραήλ έδωσε προσφορά για πυρηνικές κεφαλές, και μάλιστα σε «τρία μεγέθη». Το γραφείο του Ισραηλινού προέδρου χαρακτήρισε αβάσιμο το δημοσίευμα, λέγοντας πως «ποτέ δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Νοτίου Αφρικής». Η στάση του Ισραήλ στο ζήτημα της κατοχής πυρηνικών είναι αμφίσημη, καθώς σταθερά ούτε επιβεβαιώνει ούτε αρνείται την ύπαρξη πυρηνικών στο οπλοστάσιό του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο υπουργοί Αμυνας είχαν υπογράψει επίσης ευρεία συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία, ένας όρος της οποίας ήταν να παραμείνει μυστική η σύναψή της.


Τα έγγραφα αποκάλυψε Αμερικανός ερευνητής, ο οποίος τα ζήτησε και τα πήρε από τις Αρχές της Νοτίου Αφρικής, στο πλαίσιο συγγραφής βιβλίου. Από αυτά προκύπτει ότι η χώρα ήθελε πυρηνικές κεφαλές κυρίως ως «αποτρεπτικό μέτρο» έναντι των γειτονικών κρατών, αλλά και για πιθανά πλήγματα εναντίον τους.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...