Τσιλιαδόροι της ΕΛ.ΑΣ. σε μαγαζιά με φρουτάκια



Άτυχος αποδείχθηκε ο αριθμός «21» για τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στο κύκλωμα παροχής προστασίας σε ιδιοκτήτες καταστημάτων  με παράνομα ηλεκτρονικά παιχνίδια, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Τόσοι είναι οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στο κύκλωμα, που μετρούσε τουλάχιστον δύο χρόνια ζωής.

Το καθοριστικό χτύπημα έδωσε η Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος και το τελειτωικό η Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία άσκησε, ήδη ποινικές διώξεις σε βάρος των 21 αστυνομικών, εκ των οποίων τουλάχιστον πέντε είναι αξιωματικοί.

Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί στην υπόθεση αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας (σε βαθμό κακουργήματος, της παράβασης καθήκοντος, της ηθικής αυτουργίας στις δύο παραπάνω πράξεις, της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας. Κατηγορίες αντιμετωπίζουν και τουλάχιστον 10 ιδιοκτήτες τέτοιων καταστημάτων, σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία για «συνεργασία» με τους αστυνομικούς.

Ο τρόπος λειτουργίας του κυκλώματος ήταν απλός. Οι αστυνομικοί , ένας εκ των οποίων είχε περάσει, μάλιστα, από το Τμήμα Παιγνίων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ενώ ένας δεύτερος είχε υπηρετήσει σε επιτελική θέση στην Ασφάλεια, είχαν το ρόλο των «τσιλιαδόρων». Κάθε φορά, δηλαδή, που αντιλαμβάνονταν ότι ετοιμαζόταν επιχείρηση εντοπισμού καταστημάτων με «φρουτάκια», ειδοποιούσαν τους «συνεργάτες» τους και αυτοί με τη σειρά τους μεταμόρφωναν τα καταστήματά τους σε αθώα ίντερνετ καφέ.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος το 2008 για τη δράση των αστυνομικών και ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2010. Για την αποκάλυψή του, δε, χρειάστηκε να καταγραφούν δεκάδες συνομιλίες των δύο «συνεταίρων», των καταστηματαρχών και των αστυνομικών.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από την ΕΛ.ΑΣ. τα μέλη του κυκλώματος ξεκίνησαν τη δράση τους στις αρχές του 2007 και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους μέχρι το τέλος του 2009.

Για την υπόθεση θα διενεργηθεί κύρια ανάκριση, κατά την οποία θα διερευνηθεί εάν οι αστυνομικοί έπαιρναν χρηματικά ανταλλάγματα για τις «υπηρεσίες» τους προς τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων με τα παράνομα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...