Μετανάστες - ψηφοφόροι με ψεύτικες διευθύνσεις προκαλούν ερωτηματικά

ΝΟΘΕΥΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ Ο ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΥΡΙΟ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΑ
Ερωτηματικά προκαλεί δημοσίευμα της εφημερίδας «Ποντίκι» σύμφωνα με το οποίο δικαίωμα ψήφου έχουν πάρει μετανάστες οι οποίοι δηλώνουν διευθύνσεις μόνιμης κατοικίας, σε άδεια οικόπεδα, σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης, σε χαμόσπιτα και ερειπωμένα κτίσματα. Εξηγήσεις ζήτησε ο υπεύθυνος τομεάρχης της ΝΔ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών διαψεύδει την εφημερίδα και τονίζει πως υπεύθυνος είναι ο δήμος Αθηναίων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα -και, μάλιστα με φωτογραφικό υλικό- στους εκλογικούς καταλόγους έχουν γραφτεί μετανάστες από χώρες της Ε.Ε. (π.χ. Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία) χρησιμοποιώντας ψεύτικα ή πλαστά στοιχεία

Στοιχείο - μαϊμού αποτελεί η διεύθυνση, ενώ εντύπωση κάνει το γεγονός ότι πολλοί από τους μετανάστες εμφανίζονται να μένουν στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο, π.χ. 200 Βούλγαροι σε γειτονιά των Πετραλώνων. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εγγραφή αυτών των ανθρώπων παρουσιάζει κενά και έγινε χωρίς τον παραμικρό έλεγχο από την Πολιτεία.

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το δημοσίευμα εξαπέλυσε ο τομεάρχης της ΝΔ, Χρήστος Ζώης. «Τα ερωτήματα είναι πολλά και σοβαρά και αφορούν, εκτός των άλλων, στην αξιοπιστία της διαδικασίας που ακολουθήθηκε», δήλωσε, καλώντας τον υπουργό Εσωτερικών «όχι μόνο να δώσει εξηγήσεις για τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ, αλλά και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για το σύνολο των εγγεγραμμένων μεταναστών στους εκλογικούς καταλόγους όλων των δήμων της χώρας».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους διενεργείται με ευθύνη των ίδιων των Δήμων, οπότε για τις περιπτώσεις που αναφέρονται αρμόδιος είναι ο δήμος Αθηναίων.

«Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πάντως ότι κανένας από τους αλλοδαπούς, στους οποίους αναφέρεται, δεν ψηφίζει ως μετανάστης με βάση την νέα διαδικασία του ν. 3838/2010, την οποία επομένως παραπλανητικά το δημοσίευμα υπαινίσσεται. Όλοι τους ανεξαιρέτως, όπως ρητά αναφέρεται στο δημοσίευμα αυτό, είναι υπήκοοι κρατών μελών της ΕΕ και ως τέτοιοι θα ψήφιζαν», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο και κατηγορεί τον κ. Ζώη για «σκόπιμη υιοθέτηση ανακριβειών και διάθεση πολιτικής συκοφάντησης του Υπουργείου».

Τέλος, επισημαίνεται πως με εντολή του Γιάννη Ραγκούση, το Σώμα Επιθεωρητών και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης θα πραγματοποιήσει αύριο έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων για τη διακρίβωση των αναφερομένων στο δημοσίευμα, ενώ ο φάκελος θα αποσταλεί στον εισαγγελέα για ποινική αξιολόγηση.
Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...