«Δεσμεύομαι για Νέα Φιλαδέλφεια»!

«Δεσμεύομαι για Νέα Φιλαδέλφεια»!
Τη δέσμευσή του ότι θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο στην κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, τόνισε στο gazzetta.gr o υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. Τι είπε για το γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Ποιες θα οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις με αθλητική στόχευση που θα αναλάβετε εάν εκλεγείτε Περιφερειάρχης;
Από τις βασικές μας προτεραιότητες είναι ο Μαζικός αθλητισμός,  ο Σχολικός αθλητισμός ,η συμβολή στη ανάπτυξη  του  Αγωνιστικού αθλητισμού, του αθλητισμού των  Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Όλα αυτά αποτελούν στόχοι που θα  ενταχθούν  μέσα σε ένα οργανωτικό πλαίσιο το οποίο θα υπηρετούν καταξιωμένα στελέχη από το χώρο του αθλητισμού μας.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των νέων στην υγιεινή διατροφή και στην άθληση μας έδειξε τον τρόπο με τον οποίο το σχολείο μπορεί να το εφαρμόσει στην πράξη. Σε συνεργασία, λοιπόν,  με το Υπουργείο Παιδείας, με την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων και με τον αναγκαίο προγραμματισμό μπορούμε να στηρίξουμε  τον μαζικό και τον σχολικό αθλητισμό.   Επίσης, προβλέπουμε δημιουργία κέντρων δημιουργικής ανάπτυξης των παιδιών σχολικής ηλικίας (δημοτικού).

Συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο της ΑΕΚ Σταύρο Αδαμίδη και του προτείνατε μια εφαρμόσιμη λύση για το γήπεδο της ομάδας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ποια είναι αυτή;

Μετά από τηλεφώνημα του προέδρου της ΑΕΚ μου τέθηκε το θέμα δημιουργίας του γηπέδου στη Φιλαδέλφεια που γκρεμίστηκε για τους γνωστούς λόγους με αποτέλεσμα να μην έχει γήπεδο η ομάδα. Συμφωνήσαμε, παρουσία του μετόχου κ. Παπά, πως το πρώτο και ουσιαστικότερο είναι η μελέτη που πρέπει να είναι σύννομη με τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι. Η ερασιτεχνική, ΠΑΕ, ο Δήμος και Νομαρχία οφείλουν να συνεργαστούν για την κατασκευή του γηπέδου.
Η Α.Ε.Κ., ο Π.Α.Ο.Κ.  και ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, εκπροσωπούν  τους Έλληνες της προσφυγιάς. Δεν είναι δυνατόν ένα ιστορικό σωματείο όπως είναι η ΑΕΚ να μην αγωνίζεται στη φυσικής της έδρα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δεν θα εξετάσω ποιος έφταιξε και τι έγινε και έφτασε η ομάδα σε αυτό το σημείο χωρίς  «μόνιμη» έδρα.  Ως  Νομάρχης σήμερα και ως Περιφερειάρχης αύριο, δεσμεύομαι ότι, η Περιφέρεια θα συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο - και οικονομικό- στην ανέγερση του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δεν είναι μία υπόσχεση, είναι μία δέσμευση την οποία εμείς θα τηρήσουμε όπως κάναμε σε ανάλογες περιπτώσεις.

Πιστεύετε ότι μπορεί να βρεθεί λύση και με τον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό Στάδιο;
Το Ολυμπιακό Στάδιο εποπτεύεται από την Γ.Γ.Α. Εάν θα βρεθεί λύση ή όχι με τον Παναθηναϊκό,  είναι ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι   εμπλεκόμενοι φορείς.
 
Σας βοήθησε στο έργο σας και στις δυσκολίες που συναντήσατε στην Νομαρχία, η μεγάλη εμπειρία σας από την ενασχόληση με τον αθλητισμό;

Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής, που σέβεται την αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτελεί άμυνα στην αποξένωση, στην φυγή, στον ρατσισμό.
Τα 8 χρόνια της θητείας  μου ως Νομάρχης Αθηνών πάνω σ’ αυτές τις αξίες στηρίχθηκα, με διαφάνεια και μεθοδικότητα  προσπάθησα να δώσω έργο ικανοποιώντας τις ανάγκες όλων των πολιτών.  Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η πόρτα του γραφείου μου ήταν  πάντα ανοικτή και βοηθούσα, όπου μπορούσα,  χωρίς διακρίσεις, χωρίς σκοπιμότητες, θεωρώντας το μάλιστα και υποχρέωση μου. Έτσι όπως μόνο ο αθλητισμός μπορούσε να μου το έχει διδάξει.

Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία από την αθλητική σας καριέρα σας που βοήθησαν ώστε να  πάτε πιο δυνατός στην μάχη της τοπικής αυτοδιοίκησης;
Ο αθλητισμός και η τοπική αυτοδιοίκηση πεδία μάχης και τα δύο, με νίκες και με ήττες. Έχω μάθει να αγωνίζομαι, με πείσμα, με μέθοδο και με προγραμματισμό. Πριν οκτώ χρόνια, όταν οι πολίτες με τίμησαν  με την ψήφο τους, ρίχθηκα στον αγώνα, δούλεψα σκληρά για να πετύχω έναν άθλο: να καλυτερέψω την καθημερινότητά τους και πιστεύω ότι το πέτυχα.  Ένα παράδειγμα μόνο σας λέω, τα πολλά αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν σε όλους σχεδόν τους δήμους. Σας θυμίζω ότι έχουν χαθεί και ανθρώπινες ζωές σε πλημμύρες στην Αττική. Συνεπώς, έχοντας την εμπειρία να πετυχαίνεις για τον πολίτη κάτω από αντίξοες συνθήκες, εκτιμώ πως έχω να προσφέρω σε αυτή τη νέα αρχή που είναι η Περιφέρεια.



Ποιο είναι το έργο για το οποίο είστε υπερήφανος στη θητεία σας ως Νομάρχης Αθηνών;


Ήταν μια γεμάτη οκταετία για μας. Αγωνιστήκαμε για τη βελτίωση της καθημερινότητας, προτείναμε λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα. Αναδιοργανώσαμε τις υπηρεσίες και δημιουργήσαμε καλύτερες συνθήκες για πολίτες και εργαζόμενους. Υλοποιήσαμε ένα τεράστιο έργο και στους 48 Δήμους. Αντιπλημμυρική θωράκιση με την κατασκευή έργων αγωγών ομβρίων, κατασκευή παιδικών σταθμών, παιδικές χαρές, αναπλάσεις, δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής, έργα οδοποιίας, είναι μερικά από αυτά που πετύχαμε. Τα έργα αυτά είχαν συνολικό προϋπολογισμό 560 εκατομμύρια Ευρώ, ποσό τεράστιο για τα δεδομένα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και μάλιστα σε μια εποχή που η λέξη ‘παραγωγή’ είναι άγνωστη για τους πολλούς.
Επίσης, πραγματοποιήσαμε ελέγχους σε περίπου 150.000 φορείς που έχουν σχέση με το σύστημα της διατροφικής αλυσίδας, αλλά και σε νοσοκομεία, γηροκομεία και καταστήματα. Και μάλιστα οι έλεγχοι έγιναν με δεδομένες τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, με μόνο 92 Επόπτες Υγείας και 20 Κτηνιάτρους.
Παράλληλα, αναδείξαμε το πρόβλημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, το κάναμε πρώτη προτεραιότητα. Η Νομαρχία Αθηνών ανέλαβε εκ μέρους εννέα συναρμόδιων υπουργείων και κατέθεσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής συγκεκριμένη πρόταση για το κέντρο της Αθήνας.
Κυρίως όμως ακολουθήσαμε μία προσεκτική και διαφανή οικονομική διαχείριση που μας επέτρεψε να έχουμε πλεόνασμα κάθε χρόνο από το 2003 μέχρι και σήμερα. Το 2009 το πλεόνασμα αυτό έφτασε τα 217 εκ ευρώ.
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Αττικής που χρειάζονται άμεσες λύσεις;
Σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη, όπως η σημερινή, δεν έχουν καμία αξία τα λόγια, οι υποσχέσεις και οι διακηρύξεις. Με τη σοβαρότητα που επιβάλλουν αυτά τα προβλήματα έθεσα, λοιπόν, ως προτεραιότητες:
Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι η άμεση προτεραιότητα για την Αττική, κυρίως λόγω της ασφυκτικής πίεσης χρόνου που δημιουργεί η σημερινή κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για το αποχετευτικό σύστημα της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, αλλά και των νησιών του Αργοσαρωνικού, ταυτοχρόνως πρέπει να ασχοληθούμε και με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ μέχρι το 2013. Η ανάπλαση των παραλιακών μετώπων, η πολιτιστική, επιχειρηματική και τουριστική ανάδειξη της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού είναι στόχος μας. Η κοινωνική στήριξη της οικογένειας, με την κατασκευή και λειτουργία παιδικών σταθμών, αλλά και η μέριμνα για πάσχοντες, άπορους και ηλικιωμένους γίνεται πρωταρχική επιλογή. Τα προβλήματα της Περιφέρειας είναι πολλά και τα γνωρίζουμε. Δεν αρκεί η περιγραφή τους. Χρειάζονται άμεσες και εφικτές λύσεις.
Χρειάζεται καθαρή και σωστή διαχείριση των θεσμοθετημένων πόρων του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Πρόκειται για: το 4% του ΦΠΑ, το 2.4% από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και το ΕΣΠΑ:1 δις 900 εκ ευρώ. Τους πόρους αυτούς, που προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης, μόνο αν τους αξιοποιήσουμε λειτουργικά και με σύνεση θα έχουν ως αποτέλεσμα το παραγωγικό έργο που επιδιώκουμε να έχουμε.


Ποια ιδιότητα σας, σας έχει προσφέρει τις καλύτερες αναμνήσεις και εμπειρίες; Αθλητής, παράγοντας του αθλητισμού ή Νομάρχης;

Δύσκολα να τα ξεχωρίσεις. Όλα είναι μια αλυσίδα που δεν πρέπει να κοπεί ούτε ένα κρίκος. Όλα τα θεωρώ σημαντικά. Έχω καλές αναμνήσεις και ως αθλητής και ως παράγοντας του αθλητισμού και ως Νομάρχης.
Με όλες τις ιδιότητες υπηρέτησα με εντιμότητα και   αποτελεσματικότητα  τους θεσμούς λύνοντας  προβλήματα και αυτό μου το αναγνωρίζουν και οι πρώην αντίπαλοι μου.
Η οικονομική κρίση έχει μεγάλες επιπτώσεις και στον αθλητισμό στην χώρα μας. Τι πρέπει να γίνει, για να πατήσει ξανά δυνατά στα πόδια του ο ελληνικός αθλητισμός;
Ο Αθλητισμός προάγει την ποιότητα ζωής  και   είναι δικαίωμα κάθε πολίτη ανεξάρτητα οικονομικής κατάστασης, εθνικότητας, φυσικής δυνατότητας.
Από την άλλη η Αθλητική ανάπτυξη στηρίζεται σε στρατηγικό σχεδιασμό που υπηρετούν με συνέπεια όλοι οι φορείς. Αυτές είναι οι αρχές που υπηρετήσαμε στην Νομαρχία της Αθήνας όλα αυτά τα χρόνια και είναι οι  ίδιες αρχές που  πρέπει να καθοδηγούν την δράση μας και στην σημερινή  εξαιρετικά κρίσιμη εποχή που περνά η χώρα μας.
gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...