Λιτότητα 15 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ιρλανδίας

Ιδιαίτερα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Δουβλίνου, το οποίο -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει «μαχαίρι» σε 24.750 θέσεις στο Δημόσιο, νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία, μείωση του κατώτερου μισθού και αύξηση του ΦΠΑ από το 2013. Διατηρείται, όμως, ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος των περικοπών φτάνει τα 15 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει κατά 1 ευρώ τον κατώτερο μισθο (7,65 ευρώ την ώρα) και να αυξήσει τον ΦΠΑ από το 21% στο 22% από το 2013 και στο 24% από το 2014.

Η κυβέρνηση διατηρεί τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων στο 12,5%.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιβληθεί ένας νέος φόρος για την ακίνητη περιουσία, ο οποίος θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες μέχρι 200 ευρώ το χρόνο μέχρι το 2014.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, στην Ιρλανδία έχει εφαρμοστεί πρόγραμμα περικοπών 15 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο σχέδιο «θα φέρει τη βεβαιότητα στους πολίτες ότι υπάρχει μέλλον».

Χαρακτηριστικό είναι ένα απόσπασμα από την ομιλία του: «Μπορούμε να τα καταφέρουμε όπως τα καταφέραμε και στο παρελθόν. Αγαπάμε τη χώρα μας και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά μας έχουν εδώ μέλλον.»

Το 2010 το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιρλανδίας αναμένεται να ανέλθει στο επίπεδο του 32% του ΑΕΠ, λόγω των δεκάδων δισ. ευρώ που διοχέτευσε η κυβέρνηση για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.

Το πρόγραμμα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής που ανακοινώθηκε είναι προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση πακέτου δανείων αναμενόμενου ύψους 85 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...