Η ώρα της κρίσης για τους Βατοπεδινούς


Έφτασε η μέρα της κρίσης για τους κ.κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο, Πέτρο Δούκα, Γιώργο Βουλγαράκη, Αλέκο Κοντό και Ευάγγελο Μπασιάκο, κατά των οποίων η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που ερευνούσε το σκάνδαλο Βατοπεδίου, έχει προτείνει άσκηση ποινικής δίωξης.

Σήμερα, Τρίτη, στις 18.00, η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα συζητήσει το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής, ενώ στη συζήτηση έχουν δικαίωμα να παραστούν και να τοποθετηθούν οι πέντε εμπλεκόμενοι πρώην υπουργοί.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κόμματα δεν πρόκειται να παρεκκλίνουν από τις αρχικές τους πορισματικές θέσεις, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ αναμένεται να αποχωρήσουν από τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να υπερψηφίσουν το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής, παραπέμποντας και τους πέντε εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ θα παραπέμψουν τους κ.κ. Μπασιάκο, Κοντό και Δούκα, ενώ πιθανότατα θα «απαλλάξουν» τους κ.κ. Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ αναμένεται να καταψηφίσουν κάθε πρόταση παραπομπής των πέντε, με το σκεπτικό της παραγραφής των αδικημάτων.

Η διαδικασία

Στην αίθουσα του Κοινοβουλίου θα στηθούν πέντε ξεχωριστές κάλπες (μία για κάθε προτεινόμενο) και στους βουλευτές θα μοιραστούν πέντε ξεχωριστά ψηφοδέλτια. Κάθε ψηφοδέλτιο θα αναγράφει το όνομα του προτεινόμενου και θα έχει τέσσερις στήλες. Στην πρώτη θα αναγράφονται τα αδικήματα και στις υπόλοιπες «ΝΑΙ», «ΟΧΙ», «ΛΕΥΚΟ». Κατά συνέπεια, οι βουλευτές θα «σταυρώνουν» το αντίστοιχο κουτάκι που παραπέμπει στο αδίκημα το οποίο θεωρούν ότι βαραίνει κάθε έναν από τους εμπλεκόμενους πρώην υπουργούς.

Η απόφαση για άσκηση ή όχι δίωξης λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία (151 βουλευτές) και, στην περίπτωση που γίνει δεκτή, λειτουργεί ως άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Μετά την απόφαση της Βουλής ξεκινά η διαδικασία συγκρότησης του Δικαστικού Συμβουλίου. Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Βουλής ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης να του αποστείλει κατάλογο με εκείνα τα μέλη του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας και του Συμβουλίου της Επικρατείας, που πληρούν τα απαραίτητα προσόντα. Στη συνέχεια, η Ολομέλεια πραγματοποιεί κλήρωση για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από πέντε μέλη, τρία του Αρείου Πάγου, δύο του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς και κλήρωση για τον ασκούντα καθήκοντα εισαγγελέα του Συμβουλίου.

Το συσταθέν Δικαστικό Συμβούλιο ορίζει ένα από τα μέλη του ως ανακριτή και του διαβιβάζεται αμελλητί η δικογραφία, καθώς και όσες δικογραφίες έχουν σχηματισθεί κατά πιθανών συμμετεχόντων στις διωκόμενες πράξεις. Ο ανακριτής έχει το δικαίωμα και οφείλει να επεκτείνει τη δίωξη. Μετά το πέρας της κύριας ανάκρισης, η δικογραφία διαβιβάζεται στον εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου. Εν συνεχεία, το Συμβούλιο εκδίδει βούλευμα και, στην περίπτωση που παραπέμπει υπουργό, τότε συγκροτείται Ειδικό Δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...