Απευθύνθηκε στην Κομισιόν για τα βακούφια



Αν έχει ζητηθεί από τις τουρκικές Aρχές να δικαιολογήσουν την ακατανόητη μέχρι σήμερα παραβίαση του δικαιώματος θρησκευτικής ελευθερίας των Ελληνορθόδοξων και των Εβραίων της Τουρκίας από την Κομισιόν, ρώτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Ν. Χουντής, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ερώτημα αφορά στις διακρίσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι μη-μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία. Ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα είναι αυτό των περιουσιών των μη-μουσουλμανικών κοινοτήτων (Ελληνορθόδοξων, Εβραίων, Αρμενίων κ.τ.λ.). Οι μη μουσουλμανικές κοινότητες (βακούφια) είχαν από τη συνθήκη της Λοζάνης το δικαίωμα να διαχειρίζονται τα ιδρύματά τους (π.χ. ορφανοτροφεία, σχολεία, νοσοκομεία κ.ά.).

Στο ερώτημά του, ο Ν. Χουντής αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί από τη δεκαετία του ‘70. Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Ως γνωστόν, επιδιώκοντας να περιορίσει το δικαίωμα των Τούρκων μειονοτικών να αυτοδιαχειρίζονται τα βακούφιά τους, η παντοδύναμη κρατική Γενική Διεύθυνση Βακουφίων (Γ.Δ.Β.) κήρυξε από τη δεκαετία του ‘70 “κατειλημμένα” (mazbut) 24 ελληνορθόδοξα και 24 εβραϊκά βακούφια με το πρόσχημα ότι δεν “έχουν πλέον φιλανθρωπική ή πρακτική χρήση”.

Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της απόφασης της Γ.Δ.Β. είναι η αφαίρεση της διοικήσεως από τους μειονοτικούς αιρετούς εφοροεπιτρόπους και η ανάληψή της από την ίδια τη Γ.Δ.Β.. Με άλλα λόγια, τα εν λόγω βακούφια διατηρούν μεν τη νομική τους προσωπικότητα, αλλά η διοίκησή τους έχει “καταληφθεί” από το κράτος».

Στη συνέχεια της ερώτησής του έκανε λόγο για το νομικό πλαίσιο, που τέθηκε σε ισχύ από το 2008, (νόμος 5737) για το καθεστώς των μη μουσουλμανικών κοινοτικών ιδρυμάτων (βακουφίων). Ο νόμος αυτός δεν περιέχει καμία ρύθμιση για την επιστροφή στους Τούρκους μειονοτικούς των «κατειλημμένων» (mazbut) μη μουσουλμανικών κοινοτικών βακουφίων.

Καταλήγοντας το ερώτημά του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρώτησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Με δεδομένα τα ανωτέρω και το γεγονός ότι τα 48 “κατειλημμένα” βακούφια δεν είναι επί το πλείστον φιλανθρωπικά ιδρύματα αλλά εκκλησίες και συναγωγές που εξ ορισμού έχουν αποκλειστικά λατρευτική χρήση και όχι “φιλανθρωπική ή πρακτική”, ερωτάται η Επιτροπή, αν έχει ζητηθεί από τις τουρκικές Aρχές να δικαιολογήσουν την ακατανόητη μέχρι σήμερα παραβίαση του δικαιώματος θρησκευτικής λατρείας των Ρωμιών και Εβραίων της Τουρκίας; Υπάρχει κάποια σχετική αντίδραση από τις τουρκικές Aρχές; Αν όχι πότε αναμένεται; Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τη διοικητική ανάκληση των παρανόμων πράξεων της Γ.Δ.Β. που κήρυξαν τα 48 αυτά συνολικά βακούφια “κατειλημμένα”;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...