Δεκτό από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις στο Δημόσιο!

"Εμείς τραβάμε μία κόκκινη γραμμή με το παρελθόν, προκρίνουμε το ξεθεμελίωμα του πελατειακού κράτους αδιαφάνειας και το πράττουμε χωρίς κομματικό πρόσημο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει λόγος απολύσεων στον δημόσιο τομέα. Και το λέω γιατί πρέπει να σταματήσει αυτή η παραφιλολογία και η παραποίηση. Δεν κινδυνεύει με απόλυση καμία νόμιμη πρόσληψη".Με τη φράση αυτή έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στη Βουλή το στίγμα των προθέσεων τόσο για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί έως τώρα για το συμμάζεμα του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, όσο και για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο στη Βουλή για την "Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα".
Το νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση ή τη συγχώνευση 79 συνολικά υπηρεσιών, γίνεται δεκτό επί της αρχής του από το κυβερνών κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ καταψηφίζεται από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στο κέντρο όμως της αντιπαράθεσης είναι η διάταξη με την οποία καταργείται η ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. και απολύονται περί τους 266 υπαλλήλους που προσελήφθησαν την 1η Σεπτεμβρίου 2009 με ταχύτατες διαδικασίες, επιλήψιμες, αδιαφανείς και με κομματικά κριτήρια, κατά την πλειοψηφία.

-Δεν απολύονται στο πλαίσιο δήθεν μία πολιτικής δίωξης, αλλά στο πλαίσιο αποκατάστασης αρχών και δικαίου, είπε ο υπουργός, απαντώντας στην άρνηση συνολικά όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λόγω της οποίας η ΝΔ θα ζητήσει αύριο ονομαστική ψηφοφορία επί του συγκεκριμένου άρθρου.

Για αντισυνταγματικότητα της σχετικής διάταξης κάνει λόγο και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, που ομιλεί για παραβίαση της αρχής της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος και άνιση μεταχείριση μεταξύ υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί με τον ίδιο τρόπο και στην ίδια υπηρεσία, αλλά διαφωνεί και με την κατάργηση των αρμοδιοτήτων της ΑΓΡΟΓΗΣ, κρίνοντας ότι δεν είναι δυνατό κάτι τέτοιο με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο.

-Πρέπει να μπουν κανόνες διαφάνειας στο δημόσιο βίο με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Την ύστατη στιγμή πρέπει να σταματήσετε να υπερασπίζεστε ένα πελατειακό κράτος αδιαφάνειας, ήταν η απάντηση του κ. Ραγκούση, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι στα πεντέμισι χρόνια διακυβέρνησης "κληροδότησε" 60.000 νέους δημοσίους υπαλλήλους, 100.000 συμβασιούχους και περισσότερες από 50.000 συμβάσεις stage.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης μιλώντας επί του νομοσχεδίου το χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα ορθολογικής αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα με σκοπό τον περιορισμό του εύρους του, υπογραμμίζοντας ότι από τη συγχώνευση ή την κατάργηση των 78 νομικών προσώπων ανωνύμων εταιρειών που προβλέπει το νομοσχέδιο, εξοικονομούνται ετησίως περί τα 10,5 εκ. ευρώ.

Ειδικά για το θέμα της ΑΓΡΟΓΗΣ Α.Ε. ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν τηρήθηκαν οι τύποι και οι αρχές διαφάνειας για την πρόσληψη αυτού του προσωπικού, ενώ γενικότερα έκρινε ότι παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης για λιγότερο κράτος, αυτό διογκώθηκε με εκατοντάδες νέες άχρηστες υπηρεσίες και οργανισμούς.

Το νομοσχέδιο συνιστά πλαίσιο για την ανασυγκρότηση του κράτους, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ενώ ειδικά για το θέμα της ΑΓΡΟΓΗΣ σημείωσε ότι "αν κάποιος προσέβαλε αυτούς τους ανθρώπους, ήταν αυτός που τους προσέλαβε με αυτό τον τρόπο".

Ο εισηγητής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τίθεται υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου -δεδομένου ότι και η ΝΔ ως κυβέρνηση δρομολογούσε την κατάργηση ή συγχώνευση 255 φορέων-, αλλά έχει σημαντικές επιφυλάξεις επί συγκεκριμένων διατάξεων.

Κατά τον πρώην υπουργό το ρυθμιστικό πλαίσιο που προκρίνει το νομοσχέδιο είναι ελλιπέστατο, αφού προβλέπει εξουσιοδοτήσεις προβληματικής συνταγματικότητας, αφού δεν επελέγησαν η μορφή του νόμου πλαισίου και τα προεδρικά διατάγματα.

Το μείζον όμως θέμα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, είναι η απόλυση των υπαλλήλων αορίστου χρόνου της ΑΓΡΟΓΗΣ "που συνιστά στυγνή πολιτική δίωξη", ενώ θεώρησε ως δεδομένο ότι θα δικαιωθούν από τα δικαστήρια, αφού δεν πάσχουν, όπως υπογράμμισε, οι προσλήψεις τους.

Ο εισηγητής της ΝΔ παρέπεμψε στην έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, επιμένοντας ότι αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει θέμα νομιμότητας ως προς την πρόσληψη συγκεκριμένων υπαλλήλων, θα έπρεπε μετά από έλεγχο νομιμότητας, να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεών τους, "αντί να απολύσει άκριτα τους πάντες".

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου έκρινε ότι με το νομοσχέδιο αυτό "ανοίγει ο δρόμος για χιλιάδες απολύσεις και δραστική μείωση των αποδοχών όσων απομένουν με περαιτέρω απαξίωση του αντικειμένου τους, αφού αποσκοπείται η ιδιωτικοποίηση του, με περαιτέρω θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας".

"Το σημερινό ετοιμάζει το αυριανό ακόμη χειρότερο", συνέχισε η βουλευτής υπογραμμίζοντας ότι καμία σύμβαση ορισμένου χρόνου, δεν πρόκειται να ανανεωθεί, ενώ και οι μετατασσόμενοι θα είναι στον προθάλαμο της ανεργίας, αφού με το νομοσχέδιο με τίποτε δεν διασφαλίζονται. Από χθες οι μετατάξεις λογίζονται ως προσλήψεις και "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κρατούν διαχρονικά όμηρους τους εργαζομένους συκοφαντώντας τους ως άχρηστους, ή προϊόν ρουσφετιού".

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι τρομοκρατεί τους εργαζομένους απειλώντας με απολύσεις: "Εσείς κι η ΝΔ φτιάξατε αυτό το πελατειακό κράτος".

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνης χαρακτήρισε ως άτολμο και κατώτερο των περιστάσεων το νομοσχέδιο, "ενώπιον της άλωσης του δημοσίου από τα δύο κόμματα εξουσίας, καθώς ο διορισμός ήταν προϊόν αθέμιτης συναλλαγής, χωρίς ουδείς να ενδιαφέρεται για το κόστος κάθε αντιπαραγωγικής πρόσληψης". Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευθεί την άνοιξη για κατάργηση 200 τουλάχιστον υπηρεσιών και οργανισμών.

Ταυτόχρονα έκρινε τις διατάξεις άδικες, αφού εισάγει, όπως είπε, δύο μέτρα και δύο σταθμά, με το διαφορετικό καθεστώς των εργαζομένων με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης στην ίδια υπηρεσία, όπως είναι η περίπτωση της ΑΓΡΟΓΗΣ.

Για πολιτική δίωξη μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης κάνοντας λόγο για προάγγελο απολύσεων.

Ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο και όσα προαναγγέλλονται εν όψει του αναθεωρημένου μνημονίου, βγαίνει στο σφυρί ο δημόσιος πλούτος, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμοί και στοχοποιούνται μεθοδευμένα οι υπάλληλοί τους, "με το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, την συρρίκνωση του κράτους και την περικοπή των αποδοχών των τεμπέληδων δημοσίων υπαλλήλων".
Ο βουλευτής χαρακτήρισε ως "καρδιά" και "κύριο πιάτο" του νομοσχεδίου την υπόθεση της ΑΓΡΟΓΗΣ που σκοπεύει στην παραχώρηση της καταγραφής των εθνικών αγροτικών γαιών στους ιδιώτες και την ίδια τη ρύθμιση ως επικίνδυνο δεδικασμένο να αποφασίσει η Βουλή για τις απολύσεις εκατοντάδων υπαλλήλων.
Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας υποστήριξε, ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο υπουργός "ξεπερνούν τις πλέον νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που οδηγούν στην εξαφάνιση του κοινωνικού κράτους και μαζί με την ισοπέδωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνιστούν την πιο βίαιη αναδιανομή εισοδημάτων"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...