Σε φοιτητικό «κλοιό» η Ιταλία, καταλήψεις στον Πύργο της Πίζας και το Κολοσσαίο!

Σε κλοιό φοιτητικών διαδηλώσεων για δεύτερη ημέρα η Ιταλία με δεκάδες πορείες και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.
Φοιτητές ύψωσαν πανό που γράφει «όχι στη μεταρρύθμιση» στον Πύργο της Πίζας. Υπό κατάληψη και το Κολοσσαίο. Συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν στη Φλωρεντία, όπου πολλοί φοιτητές τραυματίστηκαν. Διαδηλώσεις σε Γένοβα, Μιλάνο και Παλέρμο, όπου οι φοιτητές κατέλαβαν επί ώρες τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό.
Οι φοιτητές κατέλαβαν την Πέμπτη το διάσημο Πύργο της Πίζας στην Τσοκάνη της κεντρικής Ιταλίας, διαμαρτυρόμενοι για την κυβερνητική μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια και τις περικοπές στην Παιδεία.
Περίπου 20 φοιτητές κατόρθωσαν να εισέλθουν στον Πύργο της Πίζας και εκατοντάδες άλλοι σχημάτισαν μία ζώνη περιμετρικά για να εμποδίσουν την είσοδο τουριστών. Οι φοιτητές ανήρτησαν πανό με το σύνθημα «όχι στη μεταρρύθμιση».
Φοιτητές εισέβαλαν και στο Κολοσσαίο έπειτα από μεγάλη διαδήλωση στη Ρώμη. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή και στη συνέχεια πορεία προς το κέντρο της πόλης, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Σε όλη την Ιταλία πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη δεκάδες διαδηλώσεις.
Συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις σημειώθηκαν κατά τη συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, όπου πολλοί φοιτητές τραυματίστηκαν.
Αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε πολλούς νόμους σε δύο χρόνια θητείας, οι οποίοι έχουν ως συνέπεια την περικοπή εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ και 130.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της Παιδείας την πενταετία 2009-2013.
  Η μεταρρύθμιση του Πανεπιστημίου προβλέπει κυρίως τη συγχώνευση των πιο μικρών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια ειδικών εκτός του ακαδημαϊκού κόσμου και τη μείωση της θητείας των πρυτάνεων.
Οι επικριτές της κρίνουν ότι αποσκοπεί κυρίως στην εξοικονόμηση χρημάτων, για παράδειγμα μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων καθορισμένου χρόνου εργασίας δεκάδων χιλιάδων ερευνητών.Την Τετάρτη σημειώθηκαν συμπλοκές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων μεταξύ των φοιτητών και των δυνάμεων της αστυνομίας, κυρίως στο κέντρο της Ρώμης.
Στις 17 Νοεμβρίου δεκάδες χιλιάδες φοιτητές είχαν διαδηλώσει κατά της μεταρρύθμισης στις μεγάλες ιταλικές πόλεις (Ρώμη, Μιλάνο, Φλωρεντία, Παλέρμο).

ΠΗΓΗ:in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...