Σοκ και δέος από τις αποκαλύψεις της WikiLeaks!

Σοκ και αμηχανία επικρατούν σήμερα στο σιωπηλό κόσμο της διπλωματίας παγκοσμίως, μετά τη δημοσίευση από τον ιστότοπο WikiLeaks του περιεχομένου 250.000 τηλεγραφημάτων αμερικανών διπλωματών.

«Η διαρροή των αμερικανικών τηλεγραφημάτων φέρνει παγκόσμια διπλωματική κρίση», γράφει η εφημερίδα The Guardian, η οποία είχε προνομιακή πρόσβαση στο υλικό μαζί με τους New York Times, την El Pais και το Der Spiegel.
Μετά από τις πρώτες διαρροές που αφορούσαν το Αφγανιστάν καθώς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα βασανιστήρια στο Ιράκ, τα έγγραφα που διέρρευσαν χθες ρίχνουν φως στην αμερικανική διπλωματία και προκαλούν αμηχανία στην Ουάσινγκτον.
Τις τελευταίες ημέρες, η αμερικανική διπλωματία προσπάθησε να περιορίσει τις συνέπειες εν όψει της διαρροής, ειδοποιώντας ορισμένες χώρες για να προετοιμασθούν οι κυβερνήσεις τους.
Σήμερα, οι Αραβες σύμμαχοι των ΗΠΑ τηρούν αμήχανη σιωπή μετά τις αποκαλύψεις για τη θέση τους υπέρ μίας επίθεσης εναντίον του Ιράν, οι οποίες πλήττουν σοβαρά, σύμφωνα με τους αναλυτές, την εμπιστοσύνη τους απέναντι στην Ουάσινγκτον.
Καμία από τις χώρες του Κόλπου δεν έχει αντιδράσει επισήμως στις αποκαλύψεις για τη διγλωσσία που χρησιμοποιούν οι στενοί αυτοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, οι οποίοι στις δημόσιες δηλώσεις τους επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις για την πολιτική διευθέτηση του θέματος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και μυστικά ζητούν δυναμική λύση του θέματος.
Στην Ευρώπη, ο ιταλός υπουργός Αμυνας Ιγκνάτσιο Λα Ρούσα χαρακτηρίζει «αξιοθρήνητα κουτσομπολιά» το περιεχόμενο των διαρροών και σημειώνει ότι δεν πρέπει να τους αποδίδεται υπερβολική σημασία.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Ιταλός υπουργός δηλώνει ότι πρόκειται για πληροφορίες οι οποίες έπρεπε να παραμείνουν εμπιστευτικές, ότι «μυρίζουν επαρχιωτισμό» και ότι φαίνεται σαν να έχουν βγει από τις σελίδες του κουτσομπολίστικου Τύπου.
«Ανεύθυνος, απορροφημένος από τον εαυτό του και αναποτελεσματικός ως σύγχρονος ευρωπαίος ηγέτης», είναι η κρίση της Ελίζαμπεθ Ντιμπλ της Αμερικανίδας επιτετραμμένης στη Ρώμη για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Στην Κοπεγχάγη, οι Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι το προϊόν της διαρροής θα βοηθήσει την αντιπολίτευση να αποκτήσει μία εικόνα για τους λόγους για τους οποίους η Δανία υποστήριξε τον υπό τις ΗΠΑ πόλεμο στο Ιράκ, δήλωσε ο Μόγκενς Λίκετοφτ, σοσιαλδημοκράτης, πρώην υπουργός Εξωτερικών.
«Το Wikileaks πέτυχε σε μία ημέρα περισσότερα από ό,τι κατάφεραν οι αριστεροί ριζοσπάστες και ειρηνιστές ή απλά οι αμερικανικές οργανώσεις κατά του κατεστημένου σε 50 χρόνια», γράφει η εφημερίδα Wyborcza της Βαρσοβίας, επισημαίνοντας ότι η διαρροή θα «πλήξει σοβαρά την αξιοπιστία και θα αποδυναμώσει τη θέση των ΗΠΑ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...