Το Υπουργείο Οικονομικών ζητά φοροφυγάδες από το Wikileaks

Το ότι στην Ελβετία δικάζεται ένας πρώην κορυφαίος τραπεζίτης της χώρας, επειδή διέρρευσε στο Wikileaks τα ονόματα ξένων μεγαλοκαταθετών που είχαν ανοίξει λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα που διηύθυνε στα νησιά Κεϊμάν, ίσως το γνωρίζετε. Μόλις στις αρχές της εβδομάδας ο Ρόμπερτ Έλμερ παρέδωσε στον ιδρυτή του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ άλλα δύο cd με ονόματα και ποσά καταθέσεων, για τα οποία προφανώς έχει γίνει έξοδος συναλλάγματος χωρίς να έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχοι φόροι στις χώρες προέλευσης των χρημάτων.
Αυτό που δεν γνωρίζετε ενδεχομένως είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος τραπεζίτης ήδη συνεργάζεται με διάφορες κυβερνήσεις για τον εντοπισμό φοροφυγάδων, όπως η ιταλική. Και επιπλέον, δεν γνωρίζετε ότι ο Έλμερ δηλώνει από την ελβετική φυλακή στην οποία βρίσκεται σίγουρος ότι ανάμεσα στα ονόματα που έχει καταγράψει στα cd περιλαμβάνονται και ελληνικά, τα οποία δεν έχει κανένα πρόβλημα να παραδώσει στις ελληνικές αρχές, εφόσον του τα ζητήσουν.
«∆εν υπάρχει καµία αµφιβολία ότι αρκετοί Έλληνες χρησιµοποιούν ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασµούς για να φοροδιαφεύγουν, δεδοµένης µάλιστα της έκτασης της φοροδιαφυγής στη χώρα σας». Την δήλωση αυτή έκανε ο δικηγόρος του πρώην τραπεζίτη Τζακ Μπλαμ στα «Νέα», βάζοντας σε... σκέψεις το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Και για όσους δεν κατάλαβαν, προσθέτει: «Ο Ρούντολφ θα ήθελε να βοηθήσει τις ελληνικές Αρχές αν του ζητηθεί. Όµως θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος από την ελβετική αστυνοµία που τον συνέλαβε πριν από λίγο».
Ο Έλμερ ήταν ανώτατο στέλεχος της τράπεζας Julius Baer στις Νήσους Κέιμαν και παραδέχθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι διέρρευσε στοιχεία για υποθέσεις φοροδιαφυγής, ωστόσο αρνείται ότι έχουν δικαιοδοσία να τον δικάσουν τα δικαστήρια της Ελβετίας. Τα τελευταία τον άφησαν ελεύθερο με χρηματικό πρόστιμο 5.500 ευρώ, ωστόσο χθες Πέμπτη ξανασυνελήφθη από την ελβετική αστυνομία με νέες κατηγορίες για την τελευταία διαρροή πληροφοριών στον ιδρυτή του Wikileaks.
Λέτε ο Παπακωνσταντίνου να ζητήσει την βοήθεια του Έλμερ για να εντοπίσει τους έλληνες φοροφυγάδες που διοχέτευσαν εκατομμύρια ευρώ στην ελβετική τράπεζα, μη καταβάλλοντας τους προβλεπόμενους φόρους; Θα μπορούσε, αλλά μην ξεχνάτε ότι και τα στοιχεία αυτά προϊόν εγκλήματος είναι καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να «νομιμοποιήσει» τέτοιες πράξεις. Έτερον εκάτερον αν στην Ιταλία ήδη η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχει ξεκινήσει αντίστοιχη διαδικασία...

ΠΗΓΗ: Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...