Αστυνομικά μέτρα σε Πεκίνο-Σαγκάη για την αποτροπή διαδηλώσεων

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σήμερα στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, εμποδίζοντας, μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, να πραγματοποιηθούν οι «συγκεντρώσεις του γιασεμιού», τις οποίες οργάνωνε σε 13 κινεζικές πόλεις μια ιστοσελίδα.
Στο Πεκίνο, στο πεζοδρόμιο μπροστά από το φαστ-φουντ McDonalds, το σημείο δηλαδή που είχαν επιλέξει οι ανώνυμοι οργανωτές της διαδήλωσης, ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά να γίνονται δημόσια έργα μεγάλης κλίμακας.
Εκατοντάδες αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά, είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, ακόμη και μέσα στο εστιατόριο, που ήταν ασφυκτικά γεμάτο από κόσμο: πελάτες αλλά και ξένους δημοσιογράφους και αστυνομικούς που τραβούσαν φωτογραφίες ή βίντεο.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν γύρω στις 15:00 (τοπική ώρα), όταν πολλοί δημοσιογράφοι που θέλησαν να κινηματογραφήσουν το δρόμο και το εστιατόριο περικυκλώθηκαν από δεκάδες αστυνομικούς οι οποίοι τους εμπόδισαν βίαια να κάνουν τη δουλειά τους. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είπαν ότι είδαν πολλούς ξένους συναδέλφους τους να σπρώχνονται από αστυνομικούς που τους ζητούσαν να σταματήσουν τη βιντεοσκόπηση.
Τουλάχιστον δέκα δημοσιογράφοι -Γάλλοι, Αμερικανοί, Ισπανοί και Γερμανοί- οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του Ουανφουτζίνγκ, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Τιενανμέν.
Στη Σαγκάη δεν έγινε καμία διαδήλωση όμως στην οδό Χανκού, κοντά στην Πλατεία του Λαού που είχε οριστεί ως τόπος συγκέντρωσης, είχαν αναπτυχθεί πολλοί αστυνομικοί. Όπως και στο Πεκίνο, οι δυνάμεις ασφαλείας εμπόδιζαν την πρόσβαση στην περιοχή ενώ υδροφόρες κατάβρεχαν ανά τακτά διαστήματα το δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...