Μειώθηκε ο αριθμός των θανατικών ποινών το 2010

Μειώθηκε ο αριθμός των θανατικών ποινών το 2010
Οι εκτελέσεις παγκοσμίως μειώθηκαν αισθητά το 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας. Στην ετήσια αναφορά ο οργανισμός αποδίδει αυτή την πρόοδο, στο γεγονός ότι η κατάργηση της θανατικής ποινής και τυπικά αλλά και στην πράξη, συνεχώς και κερδίζει έδαφος, στον πλανήτη.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα στο Λονδίνο, αναφέρουν ότι το 2010 καταγράφηκαν τουλάχιστον 527 εκτελέσεις, λιγότερες από τις 714 που έχουν εξακριβωθεί κατά τη διάρκεια του 2009. Εν τούτοις υπολογίζεται ότι η Κίνα έχει προχωρήσει στην εκτέλεση χιλιάδων πολιτών, αλλά δεν παραδίδει επίσημα στοιχεία για αυτές.
Τριάντα-μία χώρες κατάργησαν τη θανατική ποινή την τελευταία δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης της Μογγολίας, που την ανακοίνωσε το 2010. Η Διεθνής Αμνηστία παράλληλα, ενημέρωσε ότι η Κίνα, το Ιράν, οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη είναι οι χώρες που εφαρμόζουν συχνότερα τη θανατική ποινή.
Ένας σημαντικός αριθμός των εκτελέσεων, ή των θανατικών ποινών, που επιβλήθηκαν το 2010, σε χώρες όπως η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, το Ιράν, το Λάος, η Λιβύη, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη, αφορούσε κακουργηματικές πράξεις σε σχέση με ναρκωτικές ουσίες, σύμφωνα με την Υπηρεσία.
Η Ασία και η Μέση Ανατολή είναι οι περιοχές που συντελούνται οι περισσότερες εκτελέσεις. Στις ΗΠΑ, η θανατική ποινή εφαρμόζεται μόνο σε ειδεχθείς εγκληματικές πράξεις, όπως ο εκ προμελέτης φόνος. To 2010 στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν 110 θανατικές καταδίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Διεθνούς Αμνηστίας. Στην πολιτεία του Ιλλινόϊ καταγράφηκε η τελευταία θανατική ποινή το Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...