Αντίποινα του Ιράν στην Ευρώπη

Αντίποινα του Ιράν στην Ευρώπη
Το Ιράν αποφάσισε να σταματήσει τον ανεφοδιασμό με κηροζίνη των ευρωπαϊκών αεροσκαφών απαντώντας σε παρόμοιο μέτρο που λήφθηκε κατά των ιρανικών αεροσκαφών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος Μοχαμάντ Ρεζά Ραχιμί, τον οποίο επικαλείται σήμερα η κυβερνητική εφημερίδα Iran.

"Πρόσφατα ο ανεφοδιασμός των ιρανικών εμπορικών αεροσκαφών στην Ευρώπη σταμάτησε. Το Ιράν αποφάσισε αμέσως να απαντήσει σταματώντας την παράδοση καυσίμων στα δυτικά αεροσκάφη που προσγειώνονται στο Ιράν", δήλωσε ο Ραχιμί.
Ο ιρανός αντιπρόεδρος δεν διευκρίνισε αν το μέτρο αυτό είχε ήδη τεθεί σε ισχύ ούτε ποιες αεροπορικές εταιρίες αφορούσε.
Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες δυτικών χωρών σταμάτησαν σταδιακά από τον περασμένο φθινόπωρο να ανεφοδιάζουν τα ιρανικά αεροσκάφη στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, μια συνέπεια της ενίσχυσης των οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων των χωρών τις Δύσης σε βάρος του Ιράν λόγω της διαμάχης για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Μετά τη Shell, τη BP και τη Q8 το φθινόπωρο, η αυστριακή OMV ανακοίνωσε στις 25 Μαρτίου τον τερματισμό των παραδόσεων κηροζίνης στα αεροσκάφη της ιρανικής αεροπορικής εταιρίας Iranair, ενώ η γαλλική Total έλαβε την ίδια απόφαση χωρίς να το ανακοινώσει.
Το εμπάργκο αυτό αναγκάζει τα ιρανικά αεροσκάφη που φθάνουν στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να πραγματοποιούν μια ενδιάμεση στάση για τεχνικούς λόγους στα αεροδρόμια όπου μπορούν επίσης να ανεφοδιαστούν, κυρίως της Πράγας και της Βουδαπέστης όπου δραστηριοποιούνται ρωσικές πετρελαϊκές εταιρίες οι οποίες αρνούνται να τηρήσουν τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.
"Οι Δυτικοί έχουν ίσως προβλήματα με την ιρανική κυβέρνηση αλλά γιατί πλήττουν τα δικαιώματα των απλών πολιτών του Ιράν;", διερωτήθηκε ο Ραχιμί. "Η απόφαση αυτή είναι άξια περιφρόνησης αλλά το Ιράν δεν φοβάται τις κυρώσεις και μπορεί άνετα να ξεπεράσει τα προβλήματα" που αυτές δημιουργούν, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...