Ισραήλ: Αποχωρεί ο διαπραγματευτής για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ

Ισραήλ: Αποχωρεί ο διαπραγματευτής για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ
Ο βασικός διαπραγματευτής του Ισραήλ για την απελευθέρωση του Γκιλάντ Σαλίτ, του ισραηλινού στρατιώτη που κρατείται στη Λωρίδα της Γάζας από το 2006, αποχωρεί από τα καθήκοντά του, έγινε σήμερα γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Χαγκάι Χαντάς που διορίστηκε το 2009 από τον Νετανιάχου απέδωσε την αποχώρησή του σε "οικογενειακές υποχρεώσεις". "Δεν παραιτήθηκα. Είπα στον πρωθυπουργό όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου όταν θα παρέμενα μόνο για δύο χρόνια λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων", δήλωσε ο Χαντάς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Σύμφωνα με σχολιαστές, η αποχώρηση αυτή μπορεί να οφείλεται στην απογοήτευση του διαπραγματευτή λόγω της αποτυχίας των προσπαθειών του.
Ο 24χρονος Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος έχει και γαλλική υπηκοότητα, απήχθη σε ισραηλινό έδαφος κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας στις 25 Ιουνίου 2006 από μέλη τριών ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων της Γάζας, εκ των οποίων η μια ανήκει στη Χαμάς.
Οι τελευταίες επίσημες πληροφορίες για τον στρατιώτη χρονολογούνται τον Οκτώβριο του 2009, όταν η Χαμάς είχε δώσει βίντεο στην οποία ο Σαλίτ ζητούσε από τον ισραηλινό πρωθυπουργό να κάνει ό,τι μπορεί για να τον απελευθερώσει.
Η απελευθέρωσή του έμοιαζε εφικτή ως το φθινόπωρο του 2009, πριν το Ισραήλ και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς αρχίσουν να αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία των έμμεσων διαπραγματεύσεων που διεξάγονταν με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου και ενός Γερμανού για την ανταλλαγή του στρατιώτη έναντι 1.000 παλαιστινίων κρατουμένων.
Οι διαπραγματεύσεις προσέκρουσαν κυρίως στην ταυτότητα των παλαιστινίων κρατουμένων και στο σημείο όπου θα αφήνονταν ελεύθεροι, με το Ισραήλ να επιφυλάσσεται να απελευθερώσει Παλαιστίνιους που μετείχαν στη δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση τη δεκαετία του 2000 τους οποίους αποκαλεί "τρομοκράτες"'.
Αρκετοί πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας κάλεσαν τη Δευτέρα τον Νετανιάχου να δείξει διαλλακτικότητα.
Σε απάντηση, το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε ανακοίνωση υπενθυμίζοντας ότι "δεκάδες Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στις επιθέσεις που διέπραξαν τρομοκράτες που αφέθηκαν ελεύθεροι κατά τις ανταλλαγές κρατουμένων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...