Χιλή: Έξι πρώην στρατιωτικοί καταδικάστηκαν για τη δολοφονία δημοσιογράφου








Χιλή: Έξι πρώην στρατιωτικοί καταδικάστηκαν για τη δολοφονία δημοσιογράφου
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Χιλής καταδίκασε έξι πρώην αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού της λατινοαμερικάνικης χώρας σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης τεσσάρων ως έξι ετών, με αναστολή, για την απαγωγή κι εκτέλεση ενός αριστερού χιλιανού δημοσιογράφου την επομένη του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1973. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αθώωσε άλλους δύο αξιωματικούς για την ίδια υπόθεση, όπως ανακοίνωσε μέσω του ιστοτόπου του στο Διαδίκτυο.
Ο δημοσιογράφος Χάιμε Αλδονέι Βάργκας, σοσιαλιστής δημοτικός σύμβουλος, είχε απαχθεί την 12η Σεπτεμβρίου 1973, ακριβώς την επομένη ημέρα μετά το πραξικόπημα του συνταγματάρχη Αουγκούστο Πινοτσέτ εναντίον του αριστερού προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε. Εκτελέστηκε σε αεροναυτική βάση αφού βασανίστηκε.
Συνολικά πάνω από 700 πρώην στρατιωτικοί, αστυνομικοί και πολίτες έχουν καταδικαστεί ή διώκονται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην διάρκεια της δικτατορίας, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 3.100 νεκρούς κι εξαφανισθέντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...