Aλ Κάιντα: Τα χτυπήματα και τα παρακλάδια της








Aλ Κάιντα: Τα χτυπήματα και τα παρακλάδια της
Mε αφορμή την εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν από τις αμερικανικές κυριότερες τρομοκρατικές επιθέσεις, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η λίστα με τα "χτυπήματα" που έχουν αποδοθεί στην Αλ Κάιντα από το 1993 μέχρι σήμερα, με κορυφαίο αυτό της τραγωδίας στους Διδύμους πύργους το 2001. Ποια είναι τα "παρακλάδια" της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Αναλυτικά οι επιθέσεις της οργάνωσης:
1993 -26 Φεβρουαρίου: ΗΠΑ- Βομβιστική επίθεση εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Η έκρηξη συγκλόνισε τα έξι επίπεδα του υπογείου των διδύμων πύργων όπου 55.000 άνθρωποι βρίσκονταν τη στιγμή της επίθεσης.
1995 - 13 Νοεμβρίου: Σαουδική Αραβία -Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας μπροστά από κτίριο της Εθνικής Φρουράς, όπου εργάζονταν αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι. Πέντε αμερικανοί στρατιώτες και δύο Ινδοί σκοτώθηκαν. Περισσότεροι από 60 τραυματίσθηκαν.
1996 - 25 Ιουνίου: Σαουδική Αραβία- Φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά ανατινάσσεται στην πύλη της αμερικανικής βάσης στο Χόμπαρ, σκοτώνοντας 19 Αμερικανούς και τραυματίζοντας 386 άτομα.
1998 - 7 Αυγούστου: Κένυα- Τανζανία - Δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα ανατινάσσονται σχεδόν ταυτόχρονα κοντά τις αμερικανικές πρεσβείες του Ναϊρόμπι (Κένυα) και του Νταρ ες Σαλάμ (Τανζανία). Απολογισμός: 224 νεκροί, ανάμεσά τους 12 Αμερικανοί, και χιλιάδες τραυματίες.
2000 - 12 Οκτωβρίου: Υεμένη- 17 αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν στο λιμάνι του Αντεν στην επίθεση κατά του αμερικανικού πολεμικού σκάφους USS Cole.

2001 - 11 Σεπτεμβρίου: ΗΠΑ- Τέσσερα επιβατικά αεροσκάφη που μεταφέρουν συνολικά 266 άτομα καταλαμβάνονται από αεροπειρατές και χρησιμοποιούνται ως όπλα στις επιθέσεις εναντίον των δίδυμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και εναντίον του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον. Το τέταρτο συνετρίβη στην Πενσιλβάνια. Πρόκειται για τη φονικότερη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία με 3.000 νεκρούς ή αγνοούμενους.
2002 - 11 Απριλίου: Τυνησία- 21 νεκροί ανάμεσά τους 14 Γερμανοί στην Τυνησία σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της συναγωγής Γρίμπα της Τζέρμπα.
          - 12 Οκτωβρίου: Ινδονησία- 202 νεκροί, ανάμεσά τους πολλοί ξένοι τουρίστες, σε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον ντιστοτέκ στο Μπαλί, που αποδόθηκε στη Τζεμάα Ισλαμίγια, οργάνωση που επιδιώκει την δημιουργία ισλαμικού κράτους στη Νοτιο-ανατολική Ασία και επηρεάζεται από την αλ Κάιντα.
   2003 - 12 Μαΐου: Σαουδική Αραβία - 35 νεκροί, ανάμεσά τους 9 Αμερικανοί, σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον συγκροτήματος κατοικιών στο Ριάντ.
          - 16 Μαΐου: Μαρόκο- 45 νεκροί (ανάμεσά τους 12 καμικάζι) κατά τη διάρκεια επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον εστιατορίων, ξενοδοχείων και εβραϊκών στόχων στη Καζαμπλάνκα.
          - 15 και 20 Νοεμβρίου: Τουρκία- 63 νεκροί σε τέσσερις επιθέσεις αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα εναντίον δύο συναγωγών, του βρετανικού προξενείου και της βρετανικής τράπεζας HSBC στην Κωνσταντινούπολη.2004 - 2 Μαρτίου: Ιράκ- Περί τους 180 νεκρούς σε σειρά επιθέσεων εναντίον σιιτικών ιερών τόπων στη Βαγδάτη και την Κερμπάλα.
          - 11 Μαρτίου: Ισπανία- 191 νεκροί και περί τους 2.000 τραυματίες σε σειρά επιθέσεων εναντίον τρένων σε τρεις σταθμούς της Μαδρίτης και των προαστίων.
2005 - 7 Ιουλίου: Βρετανία- 56 νεκροί (ανάμεσά τους 4 καμικάζι) κατά τη διάρκεια τεσσάρων επιθέσεων αυτοκτονίας στο μετρό και σε ένα λεωφορείο του Λονδίνου.
          - 23 Ιουλίου: Αίγυπτος - 68 νεκροί σε σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.
          - 9 Νοεμβρίου: Ιορδανία- 60 νεκροί σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ξενοδοχείων στο Αμάν.
2006 - 24 Απριλίου: Αίγυπτος- 20 νεκροί και 90 τραυματίες σε τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο θέρετρο Νταχάμπ στην Ερυθρά Θάλασσα.

2007 - 14 Αυγούστου: Ιράκ - Περισσότεροι από 400 νεκροί σε τέσσερις επιθέσεις με παγιδευμένα φορτηγά εναντίον κουρδικής θρησκευτικής αίρεσης στην επαρχία της Νινευί.
          - 11 Δεκεμβρίου: Αλγερία- 41 νεκροί, ανάμεσά τους 17 υπάλληλοι του ΟΗΕ, σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αλγέρι.
2008 - 17 Σεπτεμβρίου: Υεμένη- Επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σαναά, με 16 νεκρούς, ανάμεσά τους και 6 δράστες.
          - 20 Σεπτεμβρίου: Πακιστάν- 60 νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό εναντίον του ξενοδοχείου Marriott του Ισλαμαμπάντ.
2009 - 25 Δεκεμβρίου: Ολλανδία/ΗΠΑ- Κατά τη διάρκεια πτήσης ανάμεσα στο Αμστερνταμ και το Ντιτρόιτ, ένα Νιγηριανός, ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, προσπάθησε να ανατινάξει το αεροσκάφος με εκρηκτική ύλη που είχε κρύψει στα ρούχα του. Εξουδετερώθηκε και τραυματίσθηκε από τα εκρηκτικά.
2010 - 24 Νοεμβρίου: Υεμένη- 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον θρησκευτικής πομπής σε προπύργιο της σιιτκής εξέγερσης στη βόρεια Υεμένη. Η επίθεση αποδόθηκε από αρχηγό φυλής στην Αλ Κάιντα.
Το δίκτυο της οργάνωσης
Πολλές οργανώσεις συνδέονται με τη αλ Κάιντα και προέρχονται από την αραβική χερσόνησο, το Ιράκ και τη Βόρειο Αφρική, σε μία πρακτική που έχει αλλάξει το χάρτι της τρομοκρατίας, η οποία από τις εθνικές οργανώσεις προχώρησε σε παγκοσμιοποιημένα πρότυπα.
Συγκεκριμένα:
Η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (γνωστή και ως AQAP): Οι πτέρυγες της αλ Κάιντα στην Υεμένη και τη Σαουδική Αραβία συγχωνεύτηκαν το 2009 και σχημάτισαν μία νέα οργάνωση, την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (AQAP), που εδρεύει στην Υεμένη. Προέβησαν σε σχετική ανακοίνωση τρία χρόνια μετά την αντιτρομοκρατική επιχείρηση με την οποία αποτράτηκε σχεδιαζόμενη επίθεση της αλ Κάιντα στη Σαουδική Αραβία. Ο υεμενίτης ηγέτης της AQAP, ο Νάσερ Αλ Ουαχαϊσι, υπήρξε κάποτε στενός συνεργάτης του ηγέτη της αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, ο πατέρας του οποίου γεννήθηκε στην Υεμένη, γειτονική χώρα της μεγαλύτερης σε εξαγωγές πετρελαίου χώρας, της Σαουδικής Αραβίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης υποστηρίζει ότι 300 μέλη της AQAP ενδέχεται να βρίσκονται στη χώρα. Σχεδόν έναν χρόνο πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, η αλ Κάιντα επετέθη εναντίον του αμερικανικού πολεμικού πλοίου USS Cole, τον Οκτώβριο του 2000, μέσα στο λιμάνι του Άντεν, στη νότια Υεμένη, σκοτώνοντας 17 ναύτες. Η AQAP ανέλαβε την ευθύνη για την αποτυχημένη επίθεση σε αεροσκάφος με προορισμό τις ΗΠΑ, στις 25 Δεκεμβρίου του 2009, και ανακοίνωσε ότι προμήθευσε τους δράστες με τον εκρηκτικό μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση. Ο ύποπτος ως βομβιστής, ένας νεαρός Νιγηριανός, ο Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, είχε επισκεφθεί την Υεμένη και βρισκόταν σε επαφή με ενόπλους που δραστηριοποιούνταν εκεί.
Η AQAP πραγματοποίησε πολλές επιθέσεις στην Υεμένη το 2010, μεταξύ τους και μία επίθεση αυτοκτονίας τον Απρίλιο με στόχο τον βρετανό πρεσβευτή, ο οποίος δεν τραυματίστηκε. Η οργάνωση επίσης ανέλαβε την ευθύνη για το αποτυχημένο σχέδιο αποστολής παγιδευμένων πακέτων με αεροπλάνα στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο του 2010. Οι βόμβες εντοπίστηκαν σε αεροσκάφη στη Βρετανία και το Ντουμπάι. Τον περασμένο Νοέμβριο, η AQAP δεσμεύτηκε να "ματώσει" τις ΗΠΑ με μικρής κλίμακας επιθέσεις, χαμηλού κόστους για την ίδια, αλλά κόστους δισεκατομμυρίων για την Δύση εξαιτίας των αναγκαίων μέτρων επαγρύπνησης.
Η αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQIM): Υπό τον αλγερινό ένοπλο Αμπντελμάλεκ Ντρούκντελ, η AQIM εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2007 ως διάδοχος της παλαιότερης οργάνωσης των Σαλαφιστών για το Κήρυγμα και τη Μάχη -ευρύτερα γνωστής ως GSPC. Οι Σαλαφιστές μάχονταν κατά των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας, αλλά στα τέλη του 2006 επιχείρησαν να υιοθετήσουν μία ιδεολογία πλησιέστερη στην "τζιχάντ" (ιερό πόλεμο) συμμαχώντας με την αλ Κάιντα. Η AQIM έγινε γνωστή πραγματοποιώντας επιθέσεις με υψηλούς στόχους - κατά της κυβέρνησης, των υπηρεσιών ασφαλείας και του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στο Αλγέρι το 2007.

Από το 2008, οι επιθέσεις της περιορίστηκαν, καθώς οι αρχές ασφαλείας εξάρθρωσαν πυρήνες της οργάνωσης στην Αλγερία. Παρότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες, οι αναλυτές εκτιμούν ότι μερικές εκατοντάδες μέλη της οργάνωσης επιχειρούν στην βορειοανατολική Μαυριτανία, το βόρειο Μαλί και τον Νίγηρα. Οι πιο γνωστές ενέργειες της οργάνωσης είναι η απαγωγή δυτικών, πολλοί εκ των οποίων απελευθερώνονται μετά την καταβολή υπέρογκων λύτρων. Η AQIM έχει αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή δύο Γάλλων, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί μετά την αποτυχημένη απόπειρα διάσωσής τους στον Νίγηρα, τον περασμένο Ιανουάριο, και επίσης εξακολουθεί να κρατεί άλλους γάλλους υπήκοους που απήχθησαν στον Νίγηρα τον Σεπτέμβριο του 2010. Μία ταινία, που εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα σε ισλαμιστικά φόρα, δείχνει φωτογραφίες του καθενός από τους ομήρους.
Η αλ Κάιντα στο Ιράκ (AQI) : Η οργάνωση ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2004 όταν ο ένοπλος Ιορδανός Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι συντάχθηκε με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και την αλ Κάιντα. Ένας Αιγύπτιος, που ονομάζεται Αμπού Αγιάμπ αλ-Μάσρι, γνωστός και ως Αμπού Χάμζα αλ-Μουχαζίρ φέρεται ότι ανέλαβε την ηγεσία της αλ Κάιντα στο Ιράκ όταν σκοτώθηκε ο Ζαρκάουι το 2006. Τον Οκτώβριο του 2006, το διοικητικό συμβούλιο της αλ Κάιντα "Μαζλίς αλ Σούρα", ανακοίνωσε ότι ίδρυσε το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI), μία οργάνωση "ομπρέλα" σουνιτών ενόπλων και ηγετών φυλών υπό τον Αμπού Όμαρ αλ-Μπαγκντάντι.
Τον Απρίλιο του 2007 ανακοίνωσε τον διορισμό ενός δεκαμελούς "υπουργικού συμβουλίου", στο οποίο ο Μάσρι ήταν υπουργός Πολέμου. Λιγότεροι ξένοι εθελοντές έφτασαν στο Ιράκ για να πολεμήσουν στο πλευρό της αλ Κάιντα κατά της στηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης, αλλά η οργάνωση συνέχισε τις επιθέσεις της- μειωμένες, μεν, φονικότερες δε. Ένοπλοι που συνδέονται με την αλ Κάιντα ανέλαβαν την ευθύνη για βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη, στις 8 Δεκεμβρίου του 2009, κοντά σε ένα δικαστήριο, ένα χώρο εκπαίδευσης δικαστών, ένα κτίριο του υπουργείου Οικονομίας και ένα φυλάκιο της αστυνομίας στη νότια Βαγδάτη. Τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Στις 18 Απριλίου του 2010, ο Αμπού Αγιάμπ αλ-Μάσρι και ο Αμπού Όμαρ αλ-Μπαγκντάντι σκοτώθηκαν σε επιδρομή σε αγροτική περιοχή βορειοδυτικά της Βαγδάτης από τις ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις. Έναν μήνα αργότερα, η ISI ανακοίνωσε ότι το διοικητικό της συμβούλιο επέλεξε για χαλίφη της ή επικεφαλής της τον Αμπού Μπακέρ αλ-Μπαγκντάντι αλ-Χουσεϊνι αλ-Κουράσι και τον Αμπού Αμπντάλα αλ-Χασάνι αλ-Κουράσι για αντιπρόεδρό της αντικαθιστώντας τον αλ-Μπαγκντάντι και τον αλ-Μάσρι.
Τον περασμένο Οκτώβριο ένοπλοι που συνδέονται με την αλ Κάιντα στο Ιράκ συνέλαβαν ομήρους σε Καθολική εκκλησία στη Βαγδάτη την ώρα της λειτουργίας της Κυριακής. Περίπου 52 όμηροι και αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ομηρείας που έληξε όταν οι αρχές ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο στην εκκλησία για να απελευθερώσουν περίπου 100 Καθολικούς ιρακινούς ομήρους.
Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία   Κόσμος
Ετικέτες   Τρομοκρατία  επιθέσεις  αλ κάιντα  Οσάμα Μπιν Λάντεν
Τελευταία τροποποίηση   Δευτέρα, 2 Μάιος 2011 13:48:53

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...