Τελεσίγραφο Χομεινί στον πρόεδρο Αχμαντινεζάντ








Τελεσίγραφο Χομεινί στον πρόεδρο Αχμαντινεζάντ
Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει δώσει ένα τελεσίγραφο στον πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ σχετικά με την αποκατάσταση του υπουργού Πληροφοριών της χώρας, όπως αναφέρει σήμερα ένας ιστότοπος.
Ο Χαμενεΐ που, σύμφωνα με το σύνταγμα, έχει τον τελικό λόγο για τις κρατικές υποθέσεις, άσκησε τον προηγούμενο μήνα βέτο στην απόφαση του Αχμαντινετζάντ να απαλλάξει τον Χεϊντάρ Μοσλεχί των καθηκόντων του.
Ο ιστότοπος Ayandeh επικαλείται τον σύμβουλο του προέδρου Μορτεζά Αγά-Τεχρανί σύμφωνα με τον οποίο σε μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Χαμενεΐ και του Αχμαντινετζάντ ότι ο αγιατολάχ πίεσε τον πρόεδρο είτε να δεχθεί τον Μοσλεχί είτε να παραιτηθεί.
Ο Αχμαντινετζάντ δεν έχει πάρει ακόμα καμία απόφαση, πρόσθεσε ο Αγά-Τεχρανί, ενώ ούτε επίσημες πηγές, ούτε τα μέσα ενημέρωσης έχουν επιβεβαιώσει ή διαψεύσει ακόμη αυτές τις πληροφορίες του Ayandeh.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι η διαφωνία μεταξύ του ιρανού προέδρου και του Χαμενεΐ δεν περιορίζεται στην υπόθεση του υπουργού Πληροφοριών. Σύμφωνα με αναλυτές η βασική αιτία διαφωνίας μεταξύ του Αχμαντινετζάντ και τους θρησκευτικούς ηγέτης είναι ο αρχηγός επιτελείου του προέδρου Εσφαντιάρ Ραχίμ-Μασαεΐ.

Ο Μασαεΐ λέγεται ότι είναι αντίθετος στο πλαίσιο του καθεστώτος του Ιράν που βασίζεται στους θρησκευτικούς ηγέτες και τάσσεται υπέρ μίας πιο εθνικιστικής προσέγγισης όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας.

Εξαιτίας της υποστήριξης του Αχμαντινετζάντ προς τον Μασαεΐ οι θρησκευτικοί κύκλοι τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την ισλαμική διάσταση και τις αρχές του συστήματος διακυβέρνησης του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...