Συμφωνία Αυστραλίας- Μαλαισίας για τους πρόσφυγες








Συμφωνία Αυστραλίας- Μαλαισίας για τους πρόσφυγες
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, προέβη σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Μαλαισίας να στέλνει εκεί τους λαθρομετανάστες, προκειμένου να εξετάζεται το αίτημά τους για άσυλο, σύμφωνα με τους κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών.
Η συμφωνία προβλέπει ότι για κάθε έναν λαθρομετανάστη που θα στέλνει η Αυστραλία στη Μαλαισία θα δέχεται πέντε πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις έχουν εγκριθεί ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία.
Η συμφωνία έχει προκαλέσει σάλο στο Εργατικό Κόμμα, που μέχρι τώρα ήταν εναντίον της «λύσης του Ειρηνικού» που εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση Χάουρντ για να ανακόψει το κύμα των παράνομων προσφύγων που έφταναν μέσω θαλάσσης παράνομα στη χώρα και απειλεί ακόμα και τη σύμπραξη με τους πράσινους, που στηρίζουν την κυβέρνηση και τη διατηρούν στην εξουσία.
Η συμφωνία με την Μαλαισία θα εγκαινιαστεί με την επιστροφή 800 προσφύγων και παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στα κέντρα κράτησης της Αυστραλίας και την κανονική άδεια εισόδου στη χώρα 4000 νόμιμων προσφύγων, που οι αιτήσεις τους για άσυλο έχουν ακολουθήσει
Τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο ο Τόνι Άμποτ, όσο και σκιώδης υπουργός Μετανάστευσης, Σκοτ Μόρισον, πίεζαν την κυβέρνηση να ακολουθήσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης Χάουαρντ και να ανοίξει και πάλι το κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών στο νησάκι Ναρού.
Σχολιάζοντας, ο αρχηγός του Συνασπισμού, κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όλο θέμα, προσθέτοντας ότι παλαιότερα η πρωθυπουργός είχε απορρίψει το Ναρού ισχυριζόμενη ότι η κυβέρνησή του, δεν έχει υπογράψει τη σχετική συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.
Και η κυβέρνηση της Μαλαισίας δεν έχει υπογράψει την σχετική συμφωνία, υπογράμμισε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, αλλά η κυβέρνηση της Γκίλαρντ υπέγραψε συμφωνία μαζί της.
Τη απογοήτευση του για την αντιμετώπιση των προσφύγων εξέφρασε και το κόμμα των πράσινων που στηρίζει στην εξουσία την κυβέρνηση Γκίλαρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...