Γιώργος Τσακογιάννης: "Μια ζωή με κατηγορούν"


Αργά το απόγευμα ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ηλιούπολης κ. Γιώργος Τσακογιάννης κρίθηκε προφυλακιστέος για το παράνομο στοίχημα

Από τον Βασίλη Λαμπρόπουλο

«Είναι δυνατόν να κατηγορούν και να φοβούνται εμένα το... πρόβατο;». Απόσπασμα από παλαιότερο απολογητικό υπόμνημα του 41χρονου μεγαλοπαράγοντα της Ηλιούπολης Γ. Τσακογιάννη, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα των στημένων παιχνιδιών με τα παράνομα στοιχήματα. Ο Τσακογιάννης εμφανίζεται τα τελευταία 15 χρόνια να απασχολεί διαρκώς τις διωκτικές αρχές:από τον «πόλεμο» και τις δολοφονίες της «μαφίας της Ηλιούπολης» ως τον ηλεκτρονικό τζόγο. Και από την απόδραση με ελικόπτερο των Β. Παλαιοκώστα και Αλκέτ Ριζάι από τις φυλακές Κορυδαλλού ως τους «μπράβους με τα... λάπτοπ» που περιδιάβαζαν σε γήπεδα της Β΄ Εθνικής και πόνταραν... επί τόπου σε στημένους αγώνες! Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.υποστήριζαν τα τελευταία χρόνια ότι τον θεωρούσαν κύριο στόχο των ερευνών τους προκειμένου να τον «κλείσουν στη φυλακή», όπως λένε, χωρίς ωστόσο ποτέ ως σήμερα οι διωκτικές και οι δικαστικές αρχές να τεκμηριώσουν τις κατηγορίες εναντίον του και έτσι ο Τσακογιάννης να έχει απαλλαγεί για τις περισσότερες υποθέσεις για τις οποίες κατηγορήθηκε. Και αυτό, για όσους τον ξέρουν,ίσως σημαίνει πολλά. Ανάμεσα σε αυτά ότι ο 41χρονος διατηρούσε άριστες, παρασκηνιακές σχέσεις με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.
O κ. Τσακογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα. Οπως αναφέρει ο ίδιος σε δικαστικό έγγραφο, «είμαι οικογενειάρχης, πατέρας τριών παιδιών και ασχολούμαι με τις οικοδομικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, αγοράζω οικόπεδα και χτίζω πολυκατοικίες, τα διαμερίσματα των οποίων στη συνέχεια πουλώ, πέραν του ότι είμαι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ηλιούπολης. Είμαι συνεπής εργοδότης και αξιόπιστος κατασκευαστής». Ο άτυπος πρόεδρος της ΠΑΕ Ηλιούπολης χαρακτηρίζεται από ανθρώπους που τον γνωρίζουν ως «ένας ευφυής άνθρωπος, χαμηλών τόνων και ευγενικός. Ξέρει όμως άριστα να κινείται στο προσκήνιο, και κυρίως στο παρασκήνιο, γνωρίζοντας να ισορροπεί ακόμη και σε τεντωμένο σχοινί».

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, σε ηλικία 19 ετών, συνελήφθη και καταδικάστηκε για κλοπές ΙΧ μαζί με έναν άλλον ποινικό- και προσωπικό φίλο του- με το ψευδώνυμο «Τσέλιγκας». Ο «Τσέλιγκας», που εργαζόταν παράλληλα και ως πωλητής σε λαϊκή αγορά, δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 1999 έξω από το σπίτι του στη Νέα Σμύρνη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Τσακογιάννης φέρεται να συνεργαζόταν σε διάφορες δραστηριότητες με την οικογένεια του επιχειρηματία Βασίλη Γρηγοράκου και των γιων του Νίκου και Θεόδωρου.

Και οι τρεις δολοφονήθηκαν.


Οικογενειακές δραστηριότητες
Σε κατάθεσή του, τον Αύγουστο του 2000, ο Θεόδωρος Γρηγοράκος αναφέρεται, όπως ισχυριζόταν, στις δραστηριότητες του αδελφού του και του Γ. Τσακογιάννη. «Ο Νίκος με την ομάδα του, 3-4 άτομα, προστάτευαν μαγαζιά στην περιοχή της παραλίας και των νοτίων προαστίων (Ηλιούπολη κτλ.) και ο Τσακογιάννης είχε ομάδα με κλέφτες και ασχολούνταν με τοκογλυφίες και με απαγωγές, όπως μία στο Χαλάνδρι. Μετά ο αδελφός μου ο Νίκος, ο Τσακογιάννης και ακόμη ένας συνεργός του άρχισαν να ασχολούνται με την τοποθέτηση και εκμετάλλευση ηλεκτρονικών μηχανημάτων («φρουτάκια») τα οποία έχουν μεγάλα κέρδη. Η προστασία είναι μηδέν μπροστά σε αυτά».

Από την άλλη πλευρά, ο Γ. Τσακογιάννης αρνούνταν αυτές τις κατηγορίες και υποστήριζε ότι «η οικογένεια Γρηγοράκου ήταν ο φόβος και ο τρόμος όλης της Αθήνας, καθώς αυτοί και οι συνεργάτες τους βάζουν δυναμίτες με μεγάλη ευκολία και δολοφονούν ανθρώπους». Την περίοδο 1996-2002, Ηλιούπολη και νότια προάστια αναστατώνονται από περίπου 20 βομβιστικές και δολοφονικές επιθέσεις. Σε έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. (14.2.2000) ένα μέρος αυτών των ενεργειών αποδίδεται στον Γ. Τσακογιάννη.

Λίγους μήνες αργότερα κατηγορείται από τις δικαστικές αρχές ως ηθικός αυτουργός στις δολοφονίες των μελών της οικογένειας Γρηγοράκου. Τον Ιούλιο του 2000 του Νίκου Γρηγοράκου έξω από τα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων και τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου του πατέρα του Βασίλη στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Ωστόσο λίγους μήνες αργότερα απαλλάχθηκε διά βουλεύματος και για τους δύο φόνους.


Φονική μακαρονάδα
Τον Ιανουάριο του 2002 δηλητηριάστηκε στις φυλακές Κορυδαλλού με μακαρονάδα που περιείχε υδροκυάνιο(!) ο Θεόδωρος Γρηγοράκος. Ως οργανωτής κατηγορήθηκε ξανά ο Τσακογιάννης, αθωώθηκε όμως από το Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Πειραιά. Επίσης, είχε απαλλαγεί για την απόπειρα δολοφονίας ιδιώτη τον Δεκέμβριο του 1999 στον Αλιμο, αλλά και για τον τραυματισμό μιας ηλικιωμένης γυναίκας η οποία τον είχε καταγγείλει για τοκογλυφία. Ωστόσο και ο ίδιος είχε γίνει στόχος δολοφονικών επιθέσεων. Τον Απρίλιο του 1999 άγνωστοι γάζωσαν το σπίτι του στην Ηλιούπολη, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2003 άγνωστος εισέβαλε στη βιοτεχνία του αδελφού του και σκότωσε εν ψυχρώ τον 34χρονο λογιστή του Παναγιώτη Μαριώλη . Οι ποινικές εμπλοκές του δεν σταμάτησαν εκεί. Τον Ιούλιο του 2002 το όνομά του περιλαμβανόταν στην ογκώδη δικογραφία των 44 νονών της νύχτας που είχε σχηματίσει τότε η ΕΛ.ΑΣ. Καταδικάστηκε όμως σε δύο χρόνια φυλακή μόνο για παράνομη οπλοκατοχή.

Από το καλοκαίρι του 2003 ο Τσακογιάννης ανέλαβε την ιδιοκτησία της ΠΑΕ Ηλιούπολης.

Το καλοκαίρι του 2006 κατηγορήθηκε ως ένας από τους οργανωτές της πρώτης απόδρασης- τον Ιούνιο του 2006- με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού των Παλαιοκώστα και Ριζάι. Ωστόσο και αυτή τη φορά στην ακροαματική διαδικασία αθωώθηκε. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι ο Αλβανός- κρατούμενος πια- Αλκέτ Ριζάι ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του Τσακογιάννη και κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η συνομιλία τους που περιέχεται στον φάκελο της υπόθεσης όπου συζητούν για παράνομα στοιχήματα στην Αλβανία.


ΑΡΙΣΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΝΩΤΑΤΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

Ατομα που γνωρίζουν το παρασκήνιο των αστυνομικών ερευνών αναφέρουν πάντως ότι ο 41χρονος επιχειρηματίας διατηρούσε άριστες σχέσεις με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.που τον θεωρούσαν «έναν ιδιαίτερα σημαντικό άνθρωπο στη νύχτα,με ιδιαίτερα χρήσιμες γνώσεις στον χώροκαι όχι μόνο». Το 2008 έκπληκτοι οι επιτελείς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πληροφορήθηκαν ότι είχε προσλάβει ως προπονητή της Ηλιούπολης έναν αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ.που υπηρετούσε στη Σαλαμίνα.

Τα τελευταία χρόνια ο Τσακογιάννης ασχολείται διαρκώς με την ΠΑΕ Ηλιούπολη.Αξιωματικοί έκαναν συχνά αναφορές για ομάδες μπράβων που μαζεύονται συχνά στο γήπεδο και δημιουργούν επεισόδια εις βάρος αθλητών,διαιτητών και φιλάθλων.Ακόμη υπάρχουν πληροφορίες και μαρτυρίες για φιλάθλους που πηγαίνουν στο γήπεδο της Ηλιούπολης με φορητούς υπολογιστές προκειμένου να παρακολουθούν την εξέλιξη του αγώνα και να ποντάρουν αναλόγως σε οnline στοίχημα για τη,συχνά απροσδόκητη,εξέλιξη του αγώνα.

Στη δικογραφία της υπόθεσης των στημένων αγώνων υπάρχουν συνομιλίες για «επιδρομές που κάνει ο Τσακογιάννης με μπράβους του σε γήπεδα της επαρχίας και οι οποίοι κρατώντας λάπτοπ παίζουν παράνομο στοίχημα,με αγώνες τους οποίους κανονίζουν επί τόπου.Σαν κομάντος αλλοίωσης αποτελεσμάτων» , όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.Από την άλλη πλευρά,ο δικηγόρος του κ.Ι.Μαρκουλάκος αναφέρει στο «Βήμα» ότι«πρόκειται προφανώς για μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση.Εχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη,η οποία θα οριοθετήσει την υπόθεση όπως της πρέπει».


Τα πριονισμένα δοκάρια και η... επική ανατροπή
Αστικοί μύθοι αλλά και πραγματικά περιστατικά κυκλοφορούν πολλά στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κάποια από αυτά αφορούν την Ηλιούπολη του εικονιζόμενου κατά τη μεταφορά του στον εισαγγελέα Γ. Τσακογιάννη (δεξιά στη φωτογραφία). Πιο χαρακτηριστικά, τα εξής δύο: Στις 7 Μαΐου 2008, «έκπληκτοι» οι άνθρωποι της Ηλιούπολης ανακαλύπτουν ότι τα δοκάρια του γηπέδου της είχαν... κοπεί με σιδεροπρίονο το βράδυ, ελάχιστες ώρες πριν από τον αγώνα με τον Διαγόρα Ρόδου για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής- που, φυσικά, αναβλήθηκε. Αλλά και εφέτος, στις 21 Μαρτίου 2011, στον αγώνα Ηλιούπολη- Λεβαδειακός, τα... laptop στις εξέδρες πήραν «φωτιά»: η γηπεδούχος προηγήθηκε με 2-0, όμως η απόδοση του διπλού (νίκη του Λεβαδειακού) δεν έλεγε να ανέβει πάνω από το 3,00, ωσάν δηλαδή οι φιλοξενούμενοι να ήταν... φαβορί παρά τα δύο γκολ με τα οποία έχαναν. Τελικό αποτέλεσμα το 2-4(!) σε μία... επική ανατροπή της ομάδας της Λιβαδειάς, που χάρισε τρελά κέρδη σε όσους την είχαν... προβλέψει- ή και προγραμματίσει [tovima].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...