Άσχημα νέα για την Κίνα

Τεράστια κοιτάσματα των ορυκτών που είναι γνωστά ως «σπάνιες γαίες» εκτιμάται ότι έχουν εντοπιστεί στον βυθό του Ειρηνικού, σε ποσότητες 1.000 φορές μεγαλύτερες από εκείνες που υπάρχουν στο έδαφος, επισημαίνεται σε σημερινά δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου, επικαλούμενα έρευνα επιστημόνων της Ιαπωνίας.

Τα αποθέματα αυτά εκτιμάται ότι φθάνουν τους 100 δισ. τόνους και πιστεύεται ότι βρίσκονται σε βάθος 3.500 ως 6.000 μέτρων, καλύπτοντας μια έκταση 11 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου.

Η Κίνα, η οποία παράγει το 97% των παγκόσμιων αποθεμάτων «σπανίων γαιών», έχει επιβάλλει το τελευταίο χρονικό διάστημα σειρά περιορισμών στις εξαγωγές των στρατηγικής σημασίας αυτών μετάλλων, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλεκτρονικών, μαγνητών και μπαταριών, προκαλώντας την άνοδο της τιμής τους.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τόκιο και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Θαλάσσιας και Χερσαίας Επιστήμης και Τεχνολογίας δημοσιεύεται σήμερα στην Διαδικτυακή έκδοση της βρετανικής επιστημονικής επιθεώρησης Nature Geoscience.

Οι εισαγωγές «σπανίων γαιών» της Ιαπωνίας από την Κίνα σημείωσαν πτώση 3% τον Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Ήταν η πρώτη μείωση σε μηνιαία βάση τους τελευταίους τρεις μήνες, που εν μέρει αποδόθηκε στην ραγδαία αύξηση των τιμών τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών στο Τόκιο τον περασμένο μήνα. Η ζήτηση πάντως εκτιμάται ότι πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά εντός του 2011, καθώς η Ιαπωνία ανακάμπτει σταδιακά από την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε στις 11 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...