Εκβιάζουν τους απελπισμένους


Την ώρα που οι πολίτες, ο ένας μετά τον άλλο λαμβάνουν τα σημειώματα της εφορίας με την έκτακτη κεφαλική εισφορά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δηλαδή 5.079.000 Έλληνες αναμένουν με αγωνία και σύγχυση τους λογαριασμούς της ΔΕΗ του Οκτωβρίου με τον έκτακτο φόρο, η τρόϊκα και οι Βρυξέλες εκβιάζουν την Αθήνα με ωμό τρόπο παρατείνοντας την αγωνία έως και τα μέσα του επομένου μηνός.

Οι δανειστές δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν την 6η δόση του δανείου προς την Ελλάδα αν δεν διαπιστώσουν πώς η χώρα έχει στην κυριολεξία «γονατίσει» στις απαιτήσεις τους. Οι εξηγήσεις και οι εγγυήσεις, όσο και αξιόπιστές μπορούν να είναι, που κατέθεσε ενώπιον του Eurogroup ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος την Παρασκευή στην Πολωνία, δεν ήταν αρκετές για να μεταπείσουν τον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Αντιθέτως παρατηρήθηκε και μία ενισχυόμενη σκλήρυνση της στάσης του ΔΝΤ όπου ο κ. Παπανδρέου θα περάσει δύσκολες ώρες κατά την επερχόμενη συνάντηση του με την Γενική Διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ παρόντος του κ. Τόμσεν της Τρόϊκα.

Η τριάδα των εκπροσώπων των δανειστών δεν θα αφιχθεί στην Αθήνα την Δευτέρα όπως είχε αρχικά ειπωθεί. Αντʼ αυτού θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη μεταξύ της τρόικα και του Ευάγγελου Βενιζέλου προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε, «να επισπευσθούν οι διαδικασίες». Την Πέμπτη ο κ. Βενιζέλος αναχωρεί για την Ουάσιγκτον όπου θα υποστεί με την σειρά του την ανάκριση του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο ενός τέτοιου κλίματος η κυβέρνηση εκτοξεύει ένθεν κακείθεν κραυγές πανικού, με στόχο την είσπραξη εκείνης της ρευστότητας την οποία έχει άμεση ανάγκη προκειμένου να συμπληρώσει το απαιτούμενο ποσό για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού για το 2011.

Οι πολίτες οι οποίοι καλούνται να καταβάλλουν, την έκτακτη εισφορά στις εφορίες καθώς και εκείνη για τα ακίνητα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα βάρη όταν μάλιστα ο φόρος στα ακίνητα αφορά ακόμη και τους επιδοτούμενους ανέργους.

Στο γενικότερο αυτό κλίμα ανασφάλειας προστίθεται η βεβαιότητα πώς ακόμη και αν τα δημοσιονομικά μεγέθη για το 2011, έστω και για τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2012 εξελιχθούν κάπως θετικά, το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή η ύφεση και κατά συνέπεια η ανεργία θα εξακολουθήσουν να ταλανίζουν επί μακρόν την κοινωνία.

Είναι ενδεικτικό ότι ο καθηγητής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Πατεράκης, μιλώντας στο zougla radio ανέφερε πώς θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία ώστε να αντιστραφούν οι όροι του οικονομικού παιγνιδιού και για να περάσει σε ανεκτά ποσοστά η μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...