ΕΙΣΠΡΑΞΗ 650 ΕΚΑΤ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Ποσό ύψους 650 εκατ. ευρώ εισέπραξε το ελληνικό Δημόσιο από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος τον περασμένο μήνα. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πολλοί φορολογούμενοι κατέβαλαν...
εφάπαξ το αναγραφόμενο ποσό στο πολυεκκαθαριστικό σημείωμα. Δηλαδή, από το 1,6 δισ. ευρώ που έχει υπολογισθεί έχουν ήδη εισπραχθεί περισσότερα από όσα υπολογίζονταν για τον Σεπτέμβριο.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε αύξηση των δημοσίων εσόδων τον Σεπτέμβριο κατά 10,65% (προ επιστροφών φόρων) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, κάτι που αναμένεται να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες με την πληρωμή και του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν αύξηση 3,17%.
Τα έσοδα από τις εφορίες αυξήθηκαν με ρυθμό 22% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2010, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Αρνητικά ήταν και τα έσοδα από τα τελωνεία (μειώθηκαν 5% τα έσοδα από την πηγή αυτή) γεγονός που αποδίδεται στη μείωση των εισαγωγών.
Το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, τα έσοδα του προϋπολογισμού παρουσίασαν υστέρηση 4,2% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2010.
Η «μαύρη τρύπα» με βάση την πρώτη αναθεώρηση του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ και με όσα προβλέπονται στο προσχέδιο (για το 2012) που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή η «μαύρη τρύπα» περιορίσθηκε στα 500 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να εκτελεσθεί ο προϋπολογισμός του 2011 θα πρέπει να εισπραχθεί ποσό ύψους 16,6 δισ. ευρώ, ή διαφορετικά 5,5 δισ. ευρώ κάθε μήνα.
Παρά τις αντιξοότητες και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, οι φορολογούμενοι φαίνεται ότι είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, πληρώνοντας προς το παρόν τα εκκαθαριστικά σημειώματα που αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών και θα συνεχίσει να αποστέλλει μέχρι το τέλος του έτους.
Ειδικότερα, μέχρι το τέλος του έτους το Δημόσιο έχει υπολογίσει να εισπράξει έσοδα από τις εξής πηγές:
1. Εισφορά Αλληλεγγύης, έκτακτες εισφορές και τέλος επιτηδεύματος. Εχουν εισπραχθεί 1,6 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου υπολογίζεται συνολικά να εισπραχθούν έσοδα άνω των 1,6 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι έχει δοθεί παράταση για την καταβολή των εισφορών μέχρι τις 6 Οκτωβρίου. Επίσης, περίπου 1,5 εκατ. πολυεκκαθαριστικά δεν έχουν αποσταλεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Τα εκκαθαριστικά αυτά θα αποσταλούν τις επόμενες μέρες και η πρώτη δόση θα καταβληθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι τα έσοδα που θα εισπραχθούν θα εγγραφούν στο σύνολό τους στον προϋπολογισμό του 2011.
2. Ειδικό τέλος ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει μια φειδωλή προσέγγιση των εισπράξεων από την ανωτέρω πηγή. Εάν δεν υπάρξουν γενικευμένες εξαιρέσεις στην υπουργική απόφαση που θα εκδώσει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, το ποσό που έχει υπολογισθεί να εισέλθει στον κρατικό κορβανά για τον τρέχοντα προϋπολογισμό ύψους 1,7 δισ. ευρώ θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Σημειώνεται ότι η πρώτη δόση για τους περισσότερους φορολογούμενους θα καταβληθεί στα τέλη του μήνα και η επόμενη τον Δεκέμβριο.
3. Σημαντικά έσοδα αναμένεται να εισπραχθούν και από την παράταση υποβολής παλαιότερων δηλώσεων φόρου εισοδήματος, Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, ΦΜΑΠ κ.λπ.
4. Τους επόμενους μήνες αναμένεται να πληρωθεί και ο φόρος εισοδήματος από τους φορολογούμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...