ΠΡΟΣΤΙΜΑ 2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ επέβαλε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε τρεις ασφαλιστικές εταιρείες, για αυθαίρετες αυξήσεις σε ασφαλίσεις νοσοκομειακής κάλυψης. Συγκεκριμένα επέβαλε πρόστιμα στις...
εταιρείες ΑΧΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (700.000 ευρώ), ING ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ( 700.000 ευρώ) και στην GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (600.000 ευρώ).

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προχώρησε στην απόφαση αυτή έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε, ύστερα και από καταγγελίες πολλών καταναλωτών, οι οποίοι κλήθηκαν να καταβάλλουν αυξημένα ασφάλιστρα.

Από την έρευνα διαπίστωσε ότι οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες προχώρησαν τα τελευταία χρόνια σε ετήσιες αυξήσεις ασφαλίστρων που άγγιζαν ή ξεπέρασαν σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό του 10% ή και 15 %.

Σύμφωνα με τις αιτιολογήσεις των εταιρειών, στήριζαν τις αυξήσεις αυτές σε γενικούς όρους ασφάλισης («ψιλά γράμματα»), οι οποίοι προέβλεπαν τη δυνατότητα μονομερούς αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων δίχως όμως να την εξαρτούν ταυτοχρόνως από ειδικά, καθορισμένα στη σύμβαση και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια, όπως απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Ωστόσο, οι όροι που χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες για τη μονομερή αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου, είναι αόριστοι, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Στην πραγματικότητα, αποφεύγουν - όπως σημειώνειστην ανακοίνωση της - «οποιαδήποτε δέσμευση στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ή δεικτών ως προς το ύψος της αναπροσαρμογής, με αποτέλεσμα να αιφνιδιάζονται οι καταναλωτές, ερχόμενοι αντιμέτωποι στη διάρκεια της σύμβασης με υπέρμετρες αυξήσεις, που με βάση τις εύλογες προσδοκίες τους δεν δικαιολογούνται».

Ενδεικτικό της αυθαιρεσίας στις αυξήσεις που επέβαλαν οι τρεις εταιρείες είναι, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ότι την τελευταία τετραετία ο υποδείκτης υγείας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο οποίος αντικατοπτρίζει τις αυξήσεις στο κόστος των υπηρεσιών Υγείας, κυμάνθηκε μεταξύ 3,62% και 1,49%. Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις που οι εταιρείες επέβαλανγια τις υπηρεσίες Υγείας ξεπέρασαν ακόμα και το 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...