Όλοι μαζί και η Βρετανία χώρια



Έτοιμες να λάβουν μέρος, μαζί με τους 17 της Ευρωζώνης, στις διαδικασίες διαμόρφωσης της νέας διακυβερνητικής συνθήκης, για μία στενότερη δημοσιονομική ένωση, δηλώνουν εννέα από τις 10 χώρες-μέλη της Ε.Ε. εκτός της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με νέο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι αρχηγοί 26 κρατών-μελών της Ε.Ε. αποδέχονται το σχέδιο της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, εκτός της Βρετανίας, με τον Ντέιβιντ Κάμερον να ακροβατεί, έχοντας αντιμέτωπους τους υπόλοιπους αρχηγούς των κρατών.

«Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Δανίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σουηδίας έδειξαν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, αφού συμβουλευθούν τα Κοινοβούλιά τους, όπου αυτό είναι απαραίτητο» αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων.

Προηγήθηκε η κοινή δήλωση των ηγετών της Ευρωζώνης, στην οποία -μεταξύ άλλων- αναφέρεται ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ζώνη του ευρώ κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες τους τελευταίους 18 μήνες για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης και την υιοθέτηση νέων μέτρων, συνεπεία της κρίσης δημοσίου χρέους. Ωστόσο, οι εντάσεις που επικρατούν στις αγορές στη ζώνη του ευρώ έχουν αυξηθεί και οφείλουμε να κλιμακώσουμε τις προσπάθειές μας, για να αντεπεξέλθουμε στις τρέχουσες προκλήσεις. Σήμερα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε προς μια ισχυρότερη οικονομική ένωση. Αυτό συνεπάγεται δράση σε δύο κατευθύνσεις:

- ένα νέο δημοσιονομικό συμβόλαιο και ενισχυμένο συντονισμό σε θέματα οικονομικής πολιτικής

- ανάπτυξη των εργαλείων σταθεροποίησης που διαθέτουμε, ώστε να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις».

Τι προβλέπει το σύμφωνο


Η συμφωνία προβλέπει, τουλάχιστον για τις χώρες της Ευρωζώνης, τη θεσμοθέτηση χρεόφρενου και αυτόματες κυρώσεις για τους δημοσιονομικούς παραβάτες. Η Κομισιόν θα ορίσει τις βασικές αρχές του χρεόφρενου, ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εποπτεύει την υιοθέτησή τους στο εθνικό δίκαιο. Οι κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν στα ελλείμματα θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο η Κομισιόν να ελέγχει τα προσχέδια των εθνικών προϋπολογισμών.

Ευρωομόλογο


Δεν υπήρξε απόφαση για την έκδοση κοινών ομολόγων. Στο προοίμιο, πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε επανειλημμένως ταχθεί κατά των ευρωομολόγων.

Μόνιμος μηχανισμός ESM

Προβλέπεται επίσπευση της λειτουργίας του ESM για τον Ιούλιο του 2012 και όχι το 2013, όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί. O ESM θα λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για έναν χρόνο, μέχρι τα μέσα του 2013. Μελλοντικά, οι αποφάσεις για την παροχή οικονομικής βοήθειας δεν θα λαμβάνονται πλέον με την αρχή της ομοφωνίας, αλλά με ειδική πλειοψηφία 85 %, προκειμένου να επισπεύδεται η λήψη αποφάσεων και οι μικρότερες χώρες να μην έχουν τη δυνατότητα να τις μπλοκάρουν. Ουσιαστικά οι μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, διατηρούν το δικαίωμα βέτο, καθώς η συμμετοχή τους στον ESM ξεπερνά το 15 %.

Πρόσβαση του ταμείου σε δάνεια της Ε.Κ.Τ
.

Ο ESM δεν θα έχει τη δυνατότητα λειτουργίας ως τράπεζα και δεν θα μπορεί να δανείζεται από την ΕΚΤ. Εδώ πέρασαν απόλυτα οι γερμανικές θέσεις. Εάν ο ESM αποκτούσε τραπεζική ιδιότητα, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στη ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας. Το μοντέλο αυτό, όμως, θα μπορούσε να προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις, εάν η Ε.Κ.Τ. αναγκαζόταν να κόψει χρήμα. Επίσης, το μοντέλο αυτό της χρηματοδότησης κρατών μέσω της Ε.Κ.Τ. απαγορεύεται.

Δάνεια προς το Δ.Ν.Τ.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί μια άμεση απάντηση στην κρίση, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους έως και 200 δις. Βάσει της προωθούμενης συμφωνίας, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης θα διαθέσουν τα εν λόγω κεφάλαια στο Δ.Ν.Τ., το οποίο θα χρηματοδοτεί στη συνέχεια προγράμματα στήριξης ευρωπαϊκών χωρών. Οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος αναμένεται να ληφθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου.

Ιδιώτες πιστωτές


Το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις αποκλείεται, καθώς ήδη η περίπτωση της Ελλάδας προκάλεσε τεράστια ανασφάλεια στις αγορές και στους επενδυτές. Σε περιπτώσεις χρεοκοπίας, θα ισχύουν μελλοντικά οι κανόνες του Δ.Ν.Τ..

Καταλήγοντας, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης καλωσορίζουν τα μέτρα που έλαβε η Ιταλία και «τη δέσμευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, με τη στήριξη όλων των κομμάτων, για πλήρη εφαρμογή του προγράμματός της», καθώς επίσης τη σημαντική πρόοδο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στην εφαρμογή των προγραμμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...