Νίκη με απώλειες για τον Πούτιν εν μέσω καταγγελιών για εκλογικές παρατυπίες

Σημαντικό πλήγμα στο εκλογικό της ποσοστό υπέστη το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντιμίρ Πούτιν στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα και σημαδεύτηκαν από πολλές καταγγελίες για νοθεία. Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, η Ενωμένη Ρωσία συγκεντρώνει ποσοστό 49,67%, σημειώνοντας πτώση περίπου 15 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 (ποσοστό 64,3%).
Δεύτερο έρχεται το Κομμουνιστικό Κόμμα, που συγκεντρώνει ποσοστό 19,13%. Σύμφωνα με τον ηγέτη του κόμματος, οι ψηφοφόροι αρνήθηκαν την εμπιστοσύνη τους στις αρχές και το Κρεμλίνο θα πρέπει να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση.

Τρίτο έρχεται το κόμμα Δίκαιη Ρωσία (κεντροαριστερό) με ποσοστό 13,07% και ακολουθούν οι εθνικιστές με 11,65%.

Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, το κόμμα Ενωμένη Ρωσία συγκεντρώνει 238 έδρες στις 450 της ρωσικής Κάτω Βουλής, από 315 που είχε μέχρι σήμερα. Αυτά τα αποτελέσματα της δίνουν μια ισχνή πλειοψηφία 13 εδρών στη Δούμα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα κερδίζει 92 έδρες, το κόμμα Δίκαιη Ρωσία 64 και οι εθνικιστές 56, σύμφωνα με κατανομή των εδρών του αναλογικού εκλογικού συστήματος, διευκρίνισε ο Βλαντιμίρ Τσούροφ, πρόεδρος της επιτροπής.

Το αποτέλεσμα θεωρείται πάντως πλήγμα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η πτώση στα ποσοστά δημοτικότητας του οποίου, το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώθηκε στις κάλπες. Αντιμέτωπος ακόμα και αποδοκιμασίες, βρέθηκε ο Βλ.Πούτιν, ο οποίος θα διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, ο ρωσικός Τύπος εκτιμά ότι η Ενωμένη Ρωσία μπορεί να κληθεί να μοιραστεί την εξουσία, ενώ σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση η Ενωμένη Ρωσία έχει χάσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που της επέτρεπε να αλλάζει ανενόχλητη το ρωσικό Σύνταγμα.

«Η Ενωμένη Ρωσία χάνει την πλειοψηφία (των δύο τρίτων) και δεν είναι σίγουρο αν θα διατηρήσει την απλή πλειοψηφία», γράφει η Kommersant και υπογραμμίζει πως το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους στη Δούμα.

Ενωμένη Ρωσία, «το κόμμα της μειοψηφίας», υπογραμμίζει η Vedomosti, προσθέτοντας πως αν το κόμμα του Πούτιν διατηρήσει την πλειοψηφία των εδρών αυτό θα οφείλεται μόνο «στις ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου».

Παρατυπίες καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Εν τω μεταξύ, τα κόμματα τις αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει περιστατικά εκλογικών παρατυπιών. Η ανεξάρτητη οργάνωση παρατηρητών (Golos), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει καταγράψει περισσότερες από 5.300 καταγγελίες που αφορούν την προεκλογική και εκλογική διαδικασία.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Golos κρατήθηκε για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο της Μόσχας, με τις Αρχές να ζητούν να εξετάσουν τον φορητό υπολογιστή της.

Την Κυριακή καταγγέλθηκαν ακόμη και κυβερνοεπιθέσεις σε αντιπολιτευόμενους ή ανεξάρτητους δικτυακούς τόπους, όπως του ραδιοσταθμού Ekho Moskvy, ενώ συνελήφθησαν δεκάδες διαδηλωτές της αντιπολίτευσης σε συγκεντρώσεις που κατέστειλαν οι Αρχές.

«Έχουμε λάβει χιλιάδες τηλεφωνήματα από τοπικά γραφεία, τα οποία επιβεβαιώνουν τεράστιες παραβάσεις και απάτες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ιβάν Μελνίκοφ στην ιστοσελίδα του κόμματος. «Κατά τη διάρκεια της ημέρας νιώθαμε σαν να λαμβάναμε ανταποκρίσεις από εμπόλεμη ζώνη» πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...