Αυστρία και Φινλανδία οι μεγάλοι κερδισμένοι από το ευρώ

Μια μελέτη από διεθνή εταιρεία συμβούλων έδειξε πως η Αυστρία και η Φινλανδία κέρδισαν τα περισσότερα από την υιοθέτηση του ευρώ... αν και όλες οι χώρες της ευρωζώνης ωφελήθηκαν σε κάποιο βαθμό από το κοινό νόμισμα, αναφέρεται σε δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας.

Η εφημερίδα "Ντι Βελτ" αναφέρει πως είχε αποκλειστική πρόσβαση στα ευρήματα της εταιρείας McKinsey.

Η διαδεδομένη άποψη ότι μερικές χώρες επωφελήθηκαν σε βάρος άλλων είναι εσφαλμένη, δήλωσε ο εκπρόσωπος της McKinsey, ο Έκαρτ Βιντχάγκεν.

Χωρίς το ευρώ, όλες οι χώρες της σημερινής ευρωζώνης θα βρίσκονταν σε χειρότερη θέση, πρόσθεσε.

"Δεν υπάρχει ούτε μια χώρα του ευρώ που να μην επωφελήθηκε από το κοινό νόμισμα", δήλωσε ο Βιντχάγκεν.

Τα στοιχεία έδειξαν πως η χρήση του κοινού νομίσματος από το 1999 ως το 2010 αύξησε το ΑΕΠ της Αυστρίας κατά 7,8%.

Το ανάλογο ποσοστό για τη Φινλανδία, τη Γερμανία και την Ολλανδία είναι 6,7%, 6,4% και 6,2%αντιστοίχως.

Ένας πίνακας στην "Ντι Βελτ" δείχνει ότι τα κέρδη για την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, όλες χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση εξαιτίας των χρεών τους, ήταν 2,7%, 2,1%, 0,7% και 0,1%αντιστοίχως.

Σύμφωνα με τη μελέτη, για το 2010 αποδίδεται στην ύπαρξη του ευρώ παραγωγή αξίας 332 δισ. ευρώ ή 3,6% του συνολικού ΑΕΠ.

Η McKinsey συνυπολόγισε τις επιδράσεις από την αύξηση του εμπορίου, τη μείωση των επιτοκίων και την εξάλειψη των κινδύνων του ξένου συναλλάγματος.

Οι ασθενέστερες οικονομίες επωφελήθηκαν λιγότερο επειδή έπρεπε να αντέξουν μεγαλύτερη πίεση για να γίνουν ανταγωνιστικές, δήλωσε ο Βιντχάγκεν.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...