Κολπίτιδα: Η επαφή με την θάλασσα την επιδεινώνει



Σε μία χώρα όπως την Ελλάδα, με τις αμέτρητες παραλίες και την παρατεταμένη διάρκεια του καλοκαιριού, η επαφή με την θάλασσα ταυτίζεται με τον καθημερινό τρόπο ζωής. Οι Ελληνίδες περνούν αμέτρητες ώρες στην παραλία, αλλά εκτός από τις απολαύσεις εκθέτουν τον εαυτό τους και σε κινδύνους για την αναπαραγωγική τους υγεία.
Το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών ή και λίγο μετά, είναι οι κολπίτιδες. Η συχνότερη αιτία για τις κολπίτιδες του καλοκαιριού είναι η μυκητίαση. Η άμμος της παραλίας αποτελεί ένα πολύ καλό περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυκήτων. Επίσης, είναι αποδεδειγμένο ότι οι μύκητες ζουν και αναπτύσσονται καλύτερα σε περιβάλλον υγρό και θερμό που δεν αερίζεται επαρκώς, όπως ο γυναικείος κόλπος.

Παράγοντες που ευνοούν μιας μυκητιαστική κολπίτιδα είναι το βρεγμένο μαγιό, η υγρασία λόγω αυξημένης εφίδρωσης στα γεννητικά όργανα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι μειωμένες δυνατότητες τήρησης κανόνων ατομικής υγιεινής στην παραλία και η κολύμβηση σε μη καθαρά νερά. Αιτία μόλυνσης δεν αποτελεί μόνο η άμμος στην θάλασσα, αλλά αντίστοιχα και η κολύμβηση σε μη επαρκώς χλωριωμένες πισίνες, όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Τα συμπτώματα μιας κολπίτιδας είναι συνήθως: αυξημένα κολπικά υγρά, ερεθισμός στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, κνησμός (φαγούρα), πιθανή ενόχληση κατά την σεξουαλική επαφή, οίδημα της περιοχής (πρήξιμο). Με βάση μία εξέταση (καλλιέργεια κολπικών υγρών) θα αποκαλυφθεί το μικρόβιο και θα δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Απλά μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται είναι η αντικατάσταση του βρεγμένου μαγιό με ένα στεγνό (αμέσως μετά το μπάνιο), η χρήση βαμβακερών εσωρούχων ώστε να «αναπνέει» η περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, η αποφυγή χημικών και αποσμητικών στην περιοχή καθώς και η αποφυγή καθίσματος απευθείας στην άμμο.

Επίσης στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στην παιδική ηλικία τα συμπτώματα αλλά και η αντιμετώπιση μίας κολπίτιδας είναι διαφορετικά. Τα παιδιά συνηθίζουν να παίζουν επί ώρες στην άκρη της παραλίας καθισμένα πάνω στην άμμο. Οι κανόνες υγιεινής στις μικρές αυτές ηλικίες πρέπει να τηρούνται με ακόμη μεγαλύτερη ευλάβεια καθώς ο κόλπος του μικρού κοριτσιού είναι πολύ πιο ευαίσθητος και πιο ευάλωτος στην παρουσία μικροβίων από ότι ο κόλπος μίας ενήλικης γυναίκας.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...