Εναέρια γιόγκα: Η νέα μόδα!


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 29 Μαΐου 2012, 14:55

Η νέα μόδα στην άσκηση καταφέρνει να ενώνει διαφορετικές φιλοσοφίες δημιουργώντας έναν συνδυασμό από αναπνοές και στάσεις της γιόγκα μαζί με... ακροβατικές κινήσεις. Το όνομα αυτής είναι «aerial yoga» δηλαδή εναέρια γιόγκα. Στην aerial yoga καλείται κανείς να εκτελέσει τις κλασικές στάσεις της γιόγκα, χωρίς βέβαια να ξεχνάει και τις απαραίτητες αναπνοές, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί ακροβατικές κινήσεις με τη βοήθεια μιας αιώρας.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ειδικό πανί, εξαιρετικά ανθεκτικό (αντέχει πολύ μεγάλο βάρος), μήκους 6 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων, το οποίο είναι ίδιο με αυτό που χρησιμοποιείται και στα εναέρια ακροβατικά.

Τα οφέλη της εναέριας γιόγκα είναι ότι προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση, γυμνάζοντας κυρίως την κοιλιά (επειδή σε κάθε κίνηση στην αιώρα θα πρέπει να χρησιμοποιεί κανείς το κέντρο του), τους ώμους και τα χέρια (επειδή καλείται κανείς να σηκώσει το σώμα του ψηλά, να κάνει δηλαδή έλξεις), ενώ συμβάλλει στη σωστή στάση του σώματος μέσω της βαρύτητας. Παράλληλα, πραγματοποιείται βαθιά διάταση των μυών και απελευθέρωσή τους.

Οι ανάποδες στάσεις (με το κεφάλι κάτω), που χρησιμοποιούνται πολύ στην aerial yoga, αποσυμπιέζουν τους σπονδύλους (περισσότερο από την κλασική γιόγκα, αφού η λεκάνη κρατιέται ψηλά και δεν υπάρχει το βάρος της λεκάνης και των ποδιών), οξυγονώνουν τον εγκέφαλο, τρέφουν τα κύτταρα, ξεκουράζουν την καρδιά (όταν είμαστε στην όρθια θέση, η καρδιά δουλεύει για να φέρει το αίμα από κάτω προς τα πάνω, ενώ στην ανάποδη στάση ξεκουράζεται), προωθούν τη σωστή λειτουργία των λεμφαδένων και τον καθαρισμό του αίματος.

Όσο για τα ψυχικά οφέλη, πέρα από αυτά που προσφέρει η κλασική γιόγκα, το μεγαλύτερο κέρδος είναι η βελτίωση της διάθεσης. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως λόγω των ανάποδων στάσεων, που ρυθμίζουν ολόκληρο το ορμονικό σύστημα. Φυσικά, μέσω της aerial yoga ξεπερνά κανείς και τους φόβους του και αποκτά αυτοπεποίθηση.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...