Κάτι συμβαίνει… Στην οδό Μαυρομιχάλη

Στη Νεάπολη, ανάμεσα στις οδούς με τα ονόματα από την επανάσταση του 1821, υπάρχει και η αργόσυρτη οδός Μαυρομιχάλη που κουβαλάει ένα ιστορικό όνομα και μια καλλιτεχνική παράδοση, σφυρίζοντας αδιάφορα –χωρίς φανάρι– ανάμεσα στα ποτάμια συνεχούς ροής της Χαριλάου Τρικούπη και της Ιπποκράτους, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των IX.

Ο δρόμος, χαρτογραφημένος με εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία, τυπογραφεία, μικρά θέατρα και ταβέρνες, συγκεντρώνει νεαρόκοσμο και φοιτητές που επιλέγουν έναν πονηρά ήσυχο δρόμο στο κέντρο της πόλης. Μπορεί να έκλεισαν μερικά καλλιτεχνικά σημεία της οδού, όπως το ιστορικό σινεμά Αλφαβίλ και τα θέατρα «Πολύτεχνο» του Δημήτρη Πιατά και «Τεχνοχώρος» του Γιάννη Κακλέα, όμως κάτι νέο έχει αρχίσει να κινείται στην Μαυρομιχάλη.

Γωνία Ακαδημίας & Μαυρομιχάλη Καινούργιο «Απολλώνιον» Νοστιμιές και συνωστισμός, ιδιαίτερα τις ώρες της μεγάλης πείνας.
Mαυρομιχάλη 3 Κazu Extra small καφέ μπαρ με υπερ-αστική διάθεση.
Μαυρομιχάλη 6 Μέγαρο Τσίλερ-Λοβέρδου Ιστορικό κτίριο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ που, εδώ να είμαστε, το 2014 θα φιλοξενήσει το παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.
Mαυρομιχάλη 16 Καφενείο Πανελλήνιον Ιδανικό σκακιστικό στέκι για βετεράνους. Παίζεις και ίσως αντιμετωπίσεις και τον Καρπόφ.
Mαυρομιχάλη 18 Βιβλιοπωλείο και εκδόσεις «Ο Φαρφουλάς» Μετακόμισε εκεί το βιβλιοπωλείο του πέρσι τον Οκτώβριο, με επιλεγμένες προτάσεις και δικό του θεματικό φανζίν.
Μαυρομιχάλη 46-50 Junk Records Νέο δισκοπωλείο για θιασώτες του un-easy listening .
Mαυρομιχάλη 51 Action Records Για σκονισμένα δάχτυλα σε παλιά βινύλια.
Mαυρομιχάλη 56 Μπιλιαρδάδικο Μondial Ιστορική αίθουσα με πάτωμα σκακιέρα και κινηματογραφικό σκηνικό που πρόσφατα φιλοξένησε έργα του Ισπανού José Manuel Hortelano-Pi.
Μαυρομιχάλη & Καλλιδρομίου 17 Φαεινόν Καφέ Σε δύσκολο σημείο, ακριβώς πάνω στο αστυνομικό τμήμα. Συχνές προβολές και εκδηλώσεις της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας. Αν παιχτεί το «Robocop», πάντως, θα φουλάρει.
Μαυρομιχάλη 99 Τσιπουρο-μεζεδο-καφε-ρεμπετάδικο-εντεχνο-ποτάδικο «Πάμε γι’ άλλα» Στο ύψος της Ισαύρων. Το τρέχει ο αδελφός της Μary Jane (από τις γκαραζούδες Meanie Geanies).
Μαυρομιχάλη 99Β Το σπίτι του ποιητή, λογογράφου και δημοτικιστή Κωνσταντίνου Χατζόπουλου Εκδότης του ιστορικού περιοδικού «Η τέχνη» στα τέλη του 1898-1899.
Mαυρομιχάλη 108 Ταβέρνα «Η Λεύκα» Γωνία με Βουλγαροκτόνου. Από τις πιο παλιές ταβέρνες της Αθήνας (από το 1937) με ιδανική αυλή και έχοντας ταΐσει ιστορικές παρέες και ολομέλειες.
Mαυρομιχάλη 134 Στούντιο Μαυρομιχάλη Η στέγη δράσης του Θεατρικού Οργανισμού Nέος Λόγος, με το σκηνοθέτη Φώτη Μακρή να ζωντανεύει με ιδιαίτερο τρόπο ήρωες των Φασμπίντερ, Στρίντμπεργκ, Πίντερ, Σέξπιρ...
Mαυρομιχάλη 142 Καφέ-μπαρ «Μυροβόλος» Κουρτινάκι, χαρτάκι, ποτάκι. Καλτ.
Μαυρομιχάλη 152 Η ταβέρνα «Ο Πειναλέων» Του Μακάριου, αδελφού του καλού σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη, σε νεοκλασικό με ιστορική πελατεία και μουσικές («ρεμπέτικα και αυστηρά όχι σκυλάδικα») που αναβιώνει.
Μαυρομιχάλη 159 Σκαραβαίος Στέκι για μυημένους. Ασταμάτητη κίνηση, 24/7. Καφές, φαγητό, ποτό και χαρτί. Πήχτρα τις μικρές ώρες. Φυσιογνωμίες από όλο το φάσμα της καλτίλας.
Μαυρομιχάλη 168 Καφέ-θέατρο «Φούρνος» Ξεκίνησε το 1992 από τον Μάνθο και την Ντοντό Σαντοριναίου σαν στούντιο ψηφιακού πολιτισμού. Συνεχίζει σαν κέντρο πολλών συνεργασιών, με θέατρο, μουσικές και παιδικές παραστάσεις.
Μαυρομιχάλη 157 & Διγενή Ακρίτα Σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος Άτυπο σημείο συνάντησης καλλιτεχνικών και media προσώπων. Κάθε Σάββατο συνεχείς χαιρετούρες ανάμεσα στα μαρούλια και τα κουνουπίδια με υπόκρουση eighties και στρίμωγμα στο (μικρό) πάρκιν.
Μαυρομιχάλη & Αλεξάνδρας Θερινό σινεμά «Παναθήναια» Το μόνο σινεμά του δρόμου. Κλασικές ταινίες, η «έξοδος» της γειτονιάς.
ΠΗΓΗ:ATHENS VOICE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...