Ολαντ: Να σεβαστούμε τους Ελληνες


  • 3
     



 Ολαντ: Να σεβαστούμε τους Ελληνες

Τάχθηκε υπέρ μίας φιλίας με τη Γερμανία που δεν θα παραβλέπει τους άλλους εταίρους Πηγή: REUTERS
«Oι Έλληνες έχουν δώσει πολλά την τελευταία περίοδο» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ την Τρίτη στο κρατικό κανάλι France 2 – στο οποίο παραχώρησε την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την εκλογή του –, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τη φοροδιαφυγή των Ελλήνων.

«Έχουν δώσει πολλά», πρόσθεσε, «με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης ή παραιτούμενοι από δικαιώματά τους. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν Έλληνες πολύ πλούσιοι που φοροδιαφεύγουν και αυτό δεν θα πρέπει να είναι αποδεκτό. Θεωρώ όμως ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος το να πούμε στους Έλληνες, κοιτάξτε την κατάστασή σας συγκριτικά με τους Αφρικανούς που ζουν χειρότερα από εσάς. Όχι. Χρειάζεται σεβασμός και εγώ τάσσομαι υπέρ του σεβασμού».

«Οι Έλληνες θα πρέπει να τοποθετηθούν ενώπιον των υποχρεώσεών τους. Προσοχή, αυτό που θα επιλέξετε στις 17 Ιουνίου θα έχει συνέπειες για εσάς και για εμάς, όμως σας σεβόμαστε και εγώ σας σέβομαι και είναι προφανώς μια αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο», κατέληξε ο γάλλος πρόεδρος.

«Εχουμε ανάγκη μια φιλία της Γερμανίας που θα παρασύρει κι άλλους»

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας τάχθηκε επίσης υπέρ «μίας καλής ισορροπίας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», η οποία θα δείχνει συνάμα «σεβασμό προς τους εταίρους μας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Ο Ολάντ δήλωσε ότι «έχουμε ανάγκη μιας φιλίας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να παρασύρει και άλλους. Δεν μπορούμε να παραμερίσουμε κάποιες χώρες λέγοντας »περιμένετε να συμφωνήσουμε εμείς και κατόπιν έρχεσθε κι εσείς»».

Ο γάλλος πρόεδρος εξελέγη με σημαία της προεκλογικής εκστρατείας του την πρόσθεση του όρου της ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

«Όμως θα πρέπει να πάμε ακόμη μακρύτερα ώστε αυτά τα μέτρα να είναι άμεσα. Δεν μπορώ να αποδεχθώ να αντιμετωπίζεται η Ευρώπη ως μία ασθενούσα ήπειρος», πρόσθεσε.

Ο Ολάντ στην ίδια συνέντευξη επανήλθε στην ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγου, για το οποίο συναντά τη σθεναρή αντίδραση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.

«Με τη Μέρκελ έχουμε συμφωνήσει ήδη σε μεγάλο αριθμό στόχων. Η ίδια δέχεται την αρχή της ανάπτυξης, όπως εγώ προσυπογράφω τη σοβαρότητα στους προϋπολογισμούς. Αυτή αντιστρατεύεται το ευρωομόλογο. Δεν λέει »ποτέ», απλώς λέει »όχι τώρα αμέσως». Αυτό μπορεί να αποτελέσει απαρχή ενός αριθμού από συμβιβασμούς», υπογράμμισε ο Ολάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...