Ιορδανία: 14χρονη εξαναγκάζεται να παντρευτεί τον βιαστή της

 Ιορδανία: 14χρονη εξαναγκάζεται να παντρευτεί τον βιαστή της
Κατακραυγή για νόμο εν ισχύι που σώζει τον βιαστή από θανάτωση
(φωτό αρχείου)
Αμάν 
Λαϊκή κατακραυγή έχει προκαλέσει στην Ιορδανία η συνέχιση της ισχύος του νόμου που θέλει τον βιαστή να γλιτώνει τη φυλακή αν δεχτεί να παντρευτεί το θύμα του, μετά την υπόθεση μιας 14χρονης Ιορδανής η οποία απήχθη και βιαζόταν επανειλημμένα επί τρεις ημέρες – και τώρα την εξαναγκάζουν να παντρευτεί τον βιαστή της.
Ο βιασμός ενός παιδιού κάτω των 15 ετών τιμωρείται με θάνατο στην Ιορδανία, στην οποία καταγράφηκαν 379 περιπτώσεις βιασμού το 2010, σύμφωνα με δικαστικά ντοκουμέντα.

Το κορίτσι, το όνομα του οποίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί ψώνιζε στην βόρεια πόλη της Ζάρκα όταν ένας 19χρονος την απήγαγε, την πήγε στην έρημο όπου είχε στήσει μια σκηνή και έπειτα την κακοποιούσε σεξουαλικά επί τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Η αστυνομία βρήκε το κορίτσι μετά από μια περιπολία ρουτίνας, το επέστρεψε στην οικογένειά του και συνέλαβε τον βιαστή. Μέσα σε ελάχιστες μέρες όμως έγινε γνωστό ότι ο 19χρονος δέχτηκε να παντρευτεί το θύμα, ενώ όλες οι κατηγορίες εναντίον του αποσύρθηκαν, «σύμφωνα με τον νόμο» – αν και η βιασθείσα είναι 14 ετών και η σχετική ρύθμιση ισχύει μόνο για ανήλικες άνω των 15 ετών.

Ο επίμαχος νόμος παράλληλα ορίζει ότι δεν μπορεί ο δράστης να χωρίσει το θύμα για πέντε χρόνια. Αυτό όχι μόνο βοηθάει τους βιαστές να παραμένουν ελεύθεροι αλλά τους επιβραβεύει κιόλας επιτρέποντάς τους να παντρεύονται τα θύματά τους, τα οποία κεκλεισμένων των θυρών εξακολουθούν να υφίστανται βία και ταπείνωση, υπό την αιγίδα του γάμου.

Όσο αποτρόπαιη κι αν μοιάζει όμως η πιθανότητα ένα κορίτσι να παντρευτεί τον βιαστή του, υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αυτό είναι καλύτερο από το να καταλήξει νεκρή από τα χέρια του πατέρα ή των συγγενών της σε μια προσπάθεια να ξεπλύνουν την «ντροπή». Στην Ιορδανία περίπου 15 με 20 γυναίκες δολοφονούνται κάθε χρόνο για λόγους τιμής – επισήμως, γιατί ο αριθμός των εγκλημάτων τιμής που δεν χαρακτηρίσονται ως τέτοια ή δεν φτάνουν στη δημοσιότητα εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...