Καρδιοπάθειες απ' τις πολλές τις... βάρδιες!



Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες διατρέχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εμφραγμάτων ή εγκεφαλικών σε σχέση με όσους εργάζονται σε σταθερό ωράριο την ημέρα, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση 34 σχετικών μελετών από Καναδούς και Νορβηγούς ερευνητές.
Συνολικά, η ανάλυση αφορά περισσότερους από δυο εκατομμύρια εργαζόμενους και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εργασία σε βάρδιες διαταράσσει τους βιορυθμούς του σώματος και μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Με βάση τους υπολογισμούς των ερευνητών, η εργασία σε βάρδιες σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφράγματος κατά 23%, στεφανιαίων επεισοδίων κατά 24% και εγκεφαλικού κατά 5%.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η εργασία σε βάρδιες δεν σχετίζεται και με αυξημένη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα. Με άλλα λόγια, μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων, δεν φαίνεται όμως ότι η αύξηση αυτή επηρεάζει και τα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών.

Η ανάλυση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal».

Πηγή: vita.gr

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...